Полша ще се допита до избирателите дало искат хиляди нелегални имигранти

Там смятат мюсюлманите и другите хора от различни култури за заплаха за културната идентичност
Обновена: 13 авг 2023 16:40 | 13 авг 2023 16:30, Йоана Цонева
38
Полша ще се допита до избирателите дало искат хиляди нелегални имигранти
Снимка: БГНЕС

Управляващата партия в Полша иска да попита на референдум избирателите дали подкрепят приемането на "хиляди нелегални имигранти от Близкия изток и Африка" като част от плана в Европейския съюз, заяви днес премиерът, докато неговата консервативна партия се опитва да запази властта на парламентарните избори през октомври, предаде Асошиейтед прес.

Матеуш Моравецки обяви въпроса за референдума в нов видеоклип, публикуван в социалните мрежи. В него се посочва, че неговата партия "Право и справедливост" се стреми да използва миграцията в предизборната си кампания - тактика, която ѝ помогна да вземе властта през 2015 г.

Полша приема повече от един милион украински бежанци, които са предимно бели и християни, но официалните лица отдавна са дали да се разбере, че смятат мюсюлманите и другите хора от различни култури за заплаха за културната идентичност и сигурността на страната.

През юни министрите на вътрешните работи на ЕС одобриха план за разпределяне на отговорността за мигрантите, които влизат в Европа без разрешение, което е в основата на една от най-продължителните политически кризи в блока.

Полското правителство иска да проведе референдума заедно с парламентарните избори, насрочени за 15 октомври. Моравецки заяви, че въпросът ще гласи: "Подкрепяте ли приемането на хиляди нелегални имигранти от Близкия изток и Африка в рамките на механизма за принудително преместване, наложен от европейската бюрокрация?".

Видеоклипът, в който се обявява въпросът, включва сцени на горящи коли и други прояви на улично насилие в Западна Европа. Чернокож мъж облизва огромен нож в явно очакване да извърши престъпление. След това лидерът на партията Ярослав Качински казва: "Искате ли това да се случи и в Полша? Искате ли да престанете да бъдете господари на собствената си страна?"

През последните дни лидерите обявиха други два въпроса. С единия избирателите се питат за мнението им относно приватизацията на държавните предприятия, а другият ще ги попита дали подкрепят повишаването на пенсионната възраст, която "Право и справедливост" намали на 60 години за жените и 65 години за мъжете, пише БТА.

Въпросите са замислени така, че да представят опозиционната партия "Гражданска платформа" като заплаха за интересите на поляците, посочва АП.

Видеото е насочено директно в ущърб на лидера на "Гражданската платформа" Доналд Туск, бивш председател на Европейския съвет. "Туск е най-голямата заплаха за нашата сигурност, той е най-голямата заплаха за сигурността на Полша", каза Моравецки. "Нека не позволим на Туск - като пратеник на брюкселския елит - да разруши сигурността в Полша".

Европейската система за предоставяне на убежище се срина преди осем години, след като над един милион души влязоха в блока - повечето от тях бягащи от конфликта в Сирия - и прехвърлиха капацитета за прием в Гърция и Италия, като по този начин предизвикаха една от най-големите политически кризи в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари