Брокери: Очаква се нов ръст в цените на жилищата през 2024 г.

Очаква се и повишаване на наемите
5 сеп 2023 19:55, Анисия Иванова
158
Брокери: Очаква се нов ръст в цените на жилищата през 2024 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Спадът на цените на жилищата в света напоследък до голяма степен е приключил, като очакванията са средните жилищни цени на големите пазари да намалеят по-слабо от прогнозите в началото на годината и да нараснат през 2024 г., сочи допитване на Ройтерс сред имотни анализатори.

Двуцифрените понижения на цените, които анализаторите прогнозираха по-рано тази година заради растящите лихви по ипотечните кредити, не са се сбъднали напълно, тъй като по-високите спестявания на домакинствата, ограниченото предлагане и растящата имиграция са ограничили спадовете.

Значително по-високите лихви по ипотечните кредити в резултат на над едногодишно вдигане на лихвите от ключови централни банки не са засегнали всички хора.

Много собственици на жилища, които са взели евтини ипотечни кредити в дългия период на почти нулеви лихви, особено тези в САЩ, са решили да останат в дома си. Това ограничава предлагането и активността на жилищния пазар.

Но това е лоша новина за купувачите на първо жилище, които от години остават встрани от пазара заради затегнатото предлагане и бяха изключени от него заради силния ръст на цените по време на пандемията от COVID-19, когато собственици на съществуващи жилища предлагаха по-високи от техните оферти и тласнаха цените на жилищата до двуцифрен годишен ръст.

Резултатите от новото допитване, особено за икономиките с най-бързия ръст на цените на жилищата през последните години като САЩ, Канада, Нова Зеландия и Австралия, поставят под въпрос допускането, че следващият ход на повечето централни банки ще бъде да понижат лихвите.

Голяма част от оптимизма около неочакваното ранно стабилизиране на тези пазари всъщност произтича от предположението, че лихвите са достигнали връхната си точка и че още през първото полугодие на следващата година те отново ще тръгнат надолу.

„Вероятно през последните два месеца има малко прекалено оптимистично мислене за последиците от сценарий, че лихвите са достигнали връхна точка. Мисля, че не сме усетили пълните последици от по-високите лихви. Заради ипотечните кредити с фиксирана лихва много собственици на имоти са предпазени от последиците“, коментира Лиъм Бейли, ръководител на отдела за анализи в консултантската компания Knight Frank.

„Смятам, че в действителност имаме много ниско предлагане и обеми на жилищно строителство на повечето пазари заради породените от COVID нарушения на дейността и на веригите за доставка… Освен това имаме доста силно търсене на повечето западни пазари. Фундаменталният елемент е, че силно търсене среща слабо предлагане“, допълва той.

Търсенето на жилища превишава предлагането и очакванията са средните наеми да нараснат, а достъпността на наемите да се влоши.

Близо две трети от анализаторите, 65 от 101, които са отговорили на допълнителен въпрос, са заявили, че достъпността на наемите ще се влоши догодина. Останалите 36 са на мнение, че ще се подобри.

Целият анализ - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: наемицениимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
22
 
! Отговори
До 19 преди 9 месеца
До До 9 "Цените са надути неимоверно, особено в София, и ако ги сравниш с цените в някои европейски държави" И кои са тия европейски държави? Аз където съм бил, навсякъде е много по-скъпо. Ами това лято в Португалия видяхме нови къщи на 2 етажа, напълно обзаведени и готови за живеене, в Коимбра с цена 199хил. евро. В България такава къща би струвала поне с 30%, а в София дори с 50-70% отгоре.
36
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз очаквам спад на цените поради ниско търсене.
35
2
 
29
 
! Отговори
До 35 преди 9 месеца
В Барселона цените са с една идея по-високи от тези в София, а разликата е огромна!
34
1
 
19
 
! Отговори
До 30 преди 9 месеца
И като си в столицата, да не би в магазина да ти дават хляб за без пари? Ей ти го Перник и Своге, на 30 минути. Ей ти я Враца и Ботевград на час, час и половина. Ей ти го Пловдив на 2 часа. Що ми е да се навирам в София и да стана вечен длъжник и роб на банката за една кутиика? Заради моловете ли, заради училищата ли или пък заради детските градини? Хайде нема нужда - ако ми дотребва доктор хващам колата и съм в София.
33
0
 
4
 
! Отговори
do 34 преди 9 месеца
добре, че ти повярвахме
32
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Испания има имоти на добри цени. Ама все пак не сравнявайте имоти в провинциални градчета с цените в София. Защото предполагам, че не ви се пишат цените в Мадрид и Барселона.
31
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
добре че си купих двустаен в Люлин за 430 000 евро сега като скочат цените ще го продам за 720 000 евро.
30
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами като сте убедени,.че цените са надути, изчакайте, сигурно след време ще паднат... Макар и досега да не се е случвало.
29
2
 
19
 
! Отговори
Рентиерката преди 9 месеца
Купих си малък имот номер 8 в Испания. В регистъра обикновено отнема поне 2 седмици и нещо да ми върнат нотариалния акт с променен собственик. На 4я ден след подаването на документите ми звънят и си мисля, че работата е оттекла и нещо не е наред-веднъж преди това ми се беше случило поради грешка в пълномощно на продавача да ми върнат документация за нотар. корекции, а те свежарски ме оведомяват, че вече е готово и регистрирано за връщане. Явно сделките са значително намалели.Имотите са надценени
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
puтин като дойде ше ги срутин!с танкове и ракети!!!!!
27
22
 
6
 
! Отговори
Глупости пишете! преди 9 месеца
В нито една европейска столица няма по-ниски цени от София! Доколкото знам, дори в такива столици като Скопие. За другите изобщо да не говорим..
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До анонимен 11. Смени брокера, мани и жената и си жевей живота.
25
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нормално е да поскъпват. Парите се обезценяват. 100х. евро днес са нещо много различно от 100х. евро преди 2-3 години.
24
1
 
45
 
! Отговори
MR Buch преди 9 месеца
Пожелавам на брокситата същия глад какъвто беше ги обхванал 2008, 2009,2010 та дори 2011г. А за цените на имотите, те вече в повечето европейски държави са по -ниски от София и Пловдив, всеки сам си прави сметката. Хора с повече от 2 мозъчни клетки ще ме разберат.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да да очаква се увеличение. Ха ха ха
22
9
 
6
 
! Отговори
До 15 преди 9 месеца
Ами щом те урежда да живееш в Банско, живей си там. И без това София е пълна с провинциалисти. Наистина не е нужно цяла България да живее в София. Но пак има много, много желаещи да идват в столицата.
21
0
 
43
 
! Отговори
Дойде ли време? преди 9 месеца
Дойде ли време за новата партенка на "информационния сайт", чийто собственици имат и бизнес с недвижими имоти (вижте лентата горе - собственици и на imoti.net). През няколко дни има "статия", че цените вървят нагоре. То бомби падат, но цените растат. Брокерите са на процент и по-високи цени значат по-голяма комисионна. Който е търсил имот, знае, че всичко идва от брокерите и сме в огромен балон. А цените изобщо не растат, няма кой да им се хване и да им плаща ;) Лъжите ви будят само смях
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да уе?! Честна брокерска :()////// Аз по добре да си купя на луната ,че по-йофтино :()))) Смех!....
19
3
 
34
 
! Отговори
До 12 преди 9 месеца
Не е точно така.Един голям четиристаен апартамент в София е над 350 хиляди евро.В ниския ценови клас(350-380хил.евро) са или за основен ремонт или на ш/з.Сложи още 200-300евро на кв.м.+още 60-80 хиляди за гараж и пак сметката чуква почти милион лева.Наема за супер луксозно обзаведено жилище с гараж на 2 минути пеш от метро и куп ватобуси е 1000евро на месец.Еми ще си живея под наем.Като овехтее, ще си наема друго-едно птиченце ми шепне в ухото,че ще има доста добро предлагане на конкурентни цени
18
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Рекламка. Догодина, като паднат цените, ще паднат и комисионните на брокерчетата. Затова, юруш народе, купувай сега, брокерчетата ще са доволни.