Брокери: Очаква се нов ръст в цените на жилищата през 2024 г.

Очаква се и повишаване на наемите
5 сеп 2023 19:55, Анисия Иванова
158
Брокери: Очаква се нов ръст в цените на жилищата през 2024 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Спадът на цените на жилищата в света напоследък до голяма степен е приключил, като очакванията са средните жилищни цени на големите пазари да намалеят по-слабо от прогнозите в началото на годината и да нараснат през 2024 г., сочи допитване на Ройтерс сред имотни анализатори.

Двуцифрените понижения на цените, които анализаторите прогнозираха по-рано тази година заради растящите лихви по ипотечните кредити, не са се сбъднали напълно, тъй като по-високите спестявания на домакинствата, ограниченото предлагане и растящата имиграция са ограничили спадовете.

Значително по-високите лихви по ипотечните кредити в резултат на над едногодишно вдигане на лихвите от ключови централни банки не са засегнали всички хора.

Много собственици на жилища, които са взели евтини ипотечни кредити в дългия период на почти нулеви лихви, особено тези в САЩ, са решили да останат в дома си. Това ограничава предлагането и активността на жилищния пазар.

Но това е лоша новина за купувачите на първо жилище, които от години остават встрани от пазара заради затегнатото предлагане и бяха изключени от него заради силния ръст на цените по време на пандемията от COVID-19, когато собственици на съществуващи жилища предлагаха по-високи от техните оферти и тласнаха цените на жилищата до двуцифрен годишен ръст.

Резултатите от новото допитване, особено за икономиките с най-бързия ръст на цените на жилищата през последните години като САЩ, Канада, Нова Зеландия и Австралия, поставят под въпрос допускането, че следващият ход на повечето централни банки ще бъде да понижат лихвите.

Голяма част от оптимизма около неочакваното ранно стабилизиране на тези пазари всъщност произтича от предположението, че лихвите са достигнали връхната си точка и че още през първото полугодие на следващата година те отново ще тръгнат надолу.

„Вероятно през последните два месеца има малко прекалено оптимистично мислене за последиците от сценарий, че лихвите са достигнали връхна точка. Мисля, че не сме усетили пълните последици от по-високите лихви. Заради ипотечните кредити с фиксирана лихва много собственици на имоти са предпазени от последиците“, коментира Лиъм Бейли, ръководител на отдела за анализи в консултантската компания Knight Frank.

„Смятам, че в действителност имаме много ниско предлагане и обеми на жилищно строителство на повечето пазари заради породените от COVID нарушения на дейността и на веригите за доставка… Освен това имаме доста силно търсене на повечето западни пазари. Фундаменталният елемент е, че силно търсене среща слабо предлагане“, допълва той.

Търсенето на жилища превишава предлагането и очакванията са средните наеми да нараснат, а достъпността на наемите да се влоши.

Близо две трети от анализаторите, 65 от 101, които са отговорили на допълнителен въпрос, са заявили, че достъпността на наемите ще се влоши догодина. Останалите 36 са на мнение, че ще се подобри.

Целият анализ - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: наемицениимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Експерте, ваши да са си...
56
1
 
25
 
! Отговори
ЕБете си майката преди 8 месеца
Защо ме изтрихме спекуланти спакани????
55
2
 
31
 
! Отговори
Плана преди 8 месеца
Като панелката удари 2 милиона ,я продавам на пенсионирани германци и заминавам за Дубай.
54
1
 
22
 
! Отговори
В. Путин преди 8 месеца
Като ви хвърля ракетите ще видим кое колко ще струва в тоя кортоп
53
1
 
36
 
! Отговори
Али преди 8 месеца
Брокерска измама , балона се раздува... Трябва да се забранят цените в евро на първо време и да се постави контрол над Брокерите спекуланти, защото далеч не всички са коректни
52
3
 
31
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
Добре, ще му кажа.Всеки с пари има по няколко жилища и вече се чуди какво да ги прави. Балъците от Великобритания и Русия вече ги няма. Не знам на кой ще продавате
51
4
 
20
 
! Отговори
до анонимен преди 8 месеца
Счетоводителите или така наречените счетита са най-големите измамници ,укриват данъци, приспадат големи проценти от заплатите на работниците, уж за данъци и осигуровки, а си ги вземат за себе си.
50
1
 
20
 
! Отговори
Хахахахах преди 8 месеца
Хахахахаххаахахах
49
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добре де, защо пускате статия с едно и също заглавие всяка седмица. 900 % ли са се вдигнали цените на имотите за година ?
48
0
 
17
 
! Отговори
ЛЪЖАТ ВИ преди 8 месеца
До Брокер-консултантСпокойно, пони още 15 години никой няма да те потърси, а ти междувременно се ориентирай да не останеш на трудовата борса.
47
1
 
41
 
! Отговори
ЛЪЖАТ ВИ преди 8 месеца
Тези изгладняха и започнаха да пишат глупости. Ще се качват цените ама когато острижете костенурката. Който имаше пари купи, а които се излъгаха теглиха кредит, но сега лихвите ще се качат и паламудите ще увиснат на куката. С такова бъдеще дали ще има други паламуди ? Съмнявам се така, че ще чакате поне 15 години за други паламуди до тогава глад и който оцелее. При това има толкова празни жилища, че и наемите ще паднат главоломно, но имотната мафия бълва статии как щели да се качат цените.
46
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За съжаление вече никъде няма евтино. Преди години и в унгарските села, близо до границата с Австрия имаше прилични цени, ама я идете сега да видите. Истината е, че евтин имот значи кофти имот. Продавачите също не са и.ди.оти.
45
11
 
11
 
! Отговори
До 37 преди 8 месеца
Ама супер! Изобщо не е необходимо да идваш в София! Ще се оправим и без теб. Лошото е, че брат ти, сестра ти и всичките ти братовчеди не са на твоето мнение и много желаят да мекат по софийските улици! Така се получава тоя кошмар в столицата, който понярвай ми не съществуваше преди доста години...
44
21
 
2
 
! Отговори
Брокер-консултант преди 8 месеца
Най-мразя клиенти, които не знаят какво искат. Първо си научете приоритетите и желанията и после ме търсете.
43
7
 
3
 
! Отговори
До 40 преди 8 месеца
Коимбра столица ли е? Хайде да не сравняваме ябълки с круши!
42
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И аз ,очаквам ,минимална работна заплата -3500 лв !
41
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Имам приятел, който е главен счетоводител и води счетоводството на един голям холдинг. Шефа му плаща 12 иляди заплата. Купи си къща за над милион в Драгалевци.
40
0
 
40
 
! Отговори
Конфликт преди 8 месеца
Брокерите са заинтересовани от много сделки и покачващи се цени! Това е конфликт на интереси. Няма ли нормални експерти да направят нормална прогноза?
39
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Който имаше пари отдавна си купи жилище. Мафкирал съм няколко обяви за апартаменти над 100 хиляди евро и вече 5 месец гледам как половината от тях свалят цените с по 2 хиляди и никой не ги купува. Имотната и банкова мафии отново плащат за зомбиране. на хората с малко мозък. Един милион и половина жилища в България са празни от 10 години, а държавата ни е на 1 място по намаляване на населението в света...
38
0
 
20
 
! Отговори
Shakira преди 8 месеца
Imoti.bg не беше ли на dnes.bg