Фон дер Лайен: България и Румъния са част от Шенгенското пространство, да ги пуснем

Двете страни показали най-добри практики и за миграцията, и за връщането
Обновена: 13 сеп 2023 11:55 | 13 сеп 2023 11:08, Елка Василева
129
Фон дер Лайен: България и Румъния са част от Шенгенското пространство, да ги пуснем
Снимка: БГНЕС

„България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство, нека ги пуснем вътре, без да се бавим повече“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч, когато стигна до темата за миграцията.

Още по темата
„Искам да благодаря на България и Румъния, че ръководят пътя. Те са лидери – показаха най-добри практики и за миграцията, и за връщането. България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство. Нека ги пуснем вътре без повече забавяне“, каза Фон дер Лайен, след което последваха бурни аплодисменти.

„Когато Европа е смела и обединена, нещата се получават – но работата ни не е свършила“, обобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч пред Европейския парламент.

„Благодарение на този парламент, успяхме да изпълним над 90% от политическите насоки, които представих през 2019 г. Работата не е свършила, нека се изправим отново и да продължим да изпълняваме ангажиментите си“, каза още тя.

Европейският зелен пакт

„Тази година лятото е най-горещото в историята. Гърция и Испания бяха засегнати от ужасни пожари, а няколко седмици по-късно бяла залети от наводнения. Видяхме хаоса, който може да предизвика екстремното време от Словения до България, както и в целия съюз“, каза Фон дер Лайен, цитирана от bTV.

Тя добави, че Европейският зелен пакт се е появил именно заради нуждата да защитим планетата си. „Започнахме мандата с дългосрочна перспектива“, каза още тя.

Фон дер Лайен обяви, че от този месец ЕС ще проведе серия от диалози за чист преход с различните промишлености. „Ние вярваме, че прехода към декарбонизация е от съществено значение за конкурентоспособността ни в Европа“, каза още тя.

„Амбицията ни е ясна. Бъдещето на чистите технологии трябва да бъде създадено в Европа – това е нашата цел“, подчерта Фон дер Лайен.

Според нея нелоялните търговски практики на Китай са попречили на редица предприятия. "Ето защо справедливостта в световната икономика е толкова важна – тя засяга живота и бита на хората", каза тя.

„Държавните субсидии на Китай изкривяват пазара в сектора на електрическите превозни средства. ЕС започва разследване на идващите от Китай електрически превозни средства“, обяви председателят на ЕК, като добави:

„Трябва да се справим с тези нелоялни практики. Нека намалим риска, а не да прекъснем отношенията с Китай“, каза Фон дер Лайен.

Човешки права и равенство

„Бих искала да ви благодаря за пионерството, което имаме в насока равенство между половете“, каза Фон дер Лайен.

„Знам, че колегите тук подкрепят нашите предложения за борба с насилието срещу жени и тук отново искам в закон да бъде написано, че НЕ означава НЕ. Няма истинско равенство без свобода от насилие“, каза още председателят на Европейската комисия.

Дигиталните технологии

„Интернет е създаден като инструмент за споделяне на познания, за свързания на хора, но е място за огромни предизвикателства, дезинформация, опасно съдържание и риск за личните ни данни“, каза председателят на ЕК.

По думите ѝ комисията е получила стотици предупреждения от разработчици и специалисти да се смекчат рисковете.

„ИИ трябва да бъде световен приоритет заедно с други рискове като пандемия и ядрени войни. ИИ е достъпен, мощен и адаптируем към редица сфери на употреба – и граждански, и военни. Европа заедно с партньорите си трябва да бъде водеща за рамката на ИИ, базирана на три стълба – защита, управление и водещи иновации“, допълни Фон дер Лайен.

„Основният ни приоритет е изкуственият интелект да се развива с фокус за хората. По прозрачен и отговорен начин“, каза още тя.

Украйна, войната, разширяването на ЕС

Домът е там, където хората си имат доверие. Украинците могат да имат доверие на Европа. Ще бъдем с Украйна по целия път, колкото дълго е необходимо. Украинците са добре дошли в ЕС и днес, колкото в началото на войната. ЕК ще предложи удължаване на временната закрила за украинците в ЕС, съобщи Фон дер Лайен.

Бъдещето на Украйна, страните от Западните Балкани и Молдова е в ЕС. Историята ни призовава да завършим нашия съюз. Това е европейски стратегически интерес. Трябва ни виждане за успешно разширяване, настоя тя. Фон дер Лайен посочи, че върховенството на законността и спазването на основните права са основа за настоящите и бъдещите държави от ЕС.

Сега е време да покажем на младото поколение, че можем да изградим континент, където всеки може да бъде себе си; да обича, когото иска; да се стреми толкова високо, което пожелае; континент в мир с природата и водещ в технологиите, единен в свободата и мира, обобщи председателят на комисията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Урсула иска да вземе парите,които са гарант на нашия валутен фонд.Обещала е процент на Кокорчо.Затова искат да ни набутат в еврозоната.Това ще е кражбата на века.Човек ще реши,че сме страшно богати след като Урсула чак иска да краде от нас,а хамериканците ще вземат 1,5 милиарда за страйкъри.Всъщност сме най-бедните в цял ЕС.Не ги е срам да крадат от бедните!
77
3
 
8
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 8 месеца
...само предателите и *** те искат "Шенген" !!!
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Румъния не стои на една писта с България, румънците ще влязат! Ние не.
75
17
 
12
 
! Отговори
Браво преди 8 месеца
Време е да влезем в шенген и да приемем еврото. Това е бъдещето, далеч от руското влияние.
74
0
 
12
 
! Отговори
Галя от посолствоТО преди 8 месеца
А ваксина комисионата какво стана с нея ?Ще има ли пак? Вярно ли е, че в Лондон вече бодат отново ?
73
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще я запомним с празните и приказки и корупцията и
72
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
тъпoтии и празни приказки на квадрат
71
0
 
13
 
! Отговори
777 преди 8 месеца
Ха де, ама едва ли!Лалетата и нацитата няма да се съгласят.....
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Ivan В Хърватия не е пълно с копейки като при нас.
69
2
 
15
 
! Отговори
Урсулке.... преди 8 месеца
...спри да приказваш глупости - всички знаем, че Шенген е клубът на богатите, а там нас Българите НИКОЙ не ни искани никой няма да ни пусне, нито днес, нито след сто години! Що лъжеш хората?
68
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С всичките му недосътъци ЕС дава много повече възможности от Африка, Китай и Русия взети заедно, особено за млади хора, които искат да се развават в сферата премирено на ит, финанси и т.н, по-възрастното поколение никога няма да го разбере, така като не може да разбере защо му е интрнет и социални мрежи, безсмислен разговор
67
2
 
3
 
! Отговори
Ivan преди 8 месеца
"Солидарна и обединена Европа" която прие на бърза ръка в Европа и ШЕНГЕН Хърватия, и пусна украинците по скъпите ни курорти със месечна издръжка от по 250 евро на калпак доказва, че няма двойни стандарти и, че всичко е честно, демократично и без предразсъдъци .....
66
3
 
7
 
! Отговори
ЕСССР преди 8 месеца
ЕС отива при СССР
65
5
 
1
 
! Отговори
ддд преди 8 месеца
а дано да стане най после...
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Все едно сме в бай-Тошова България, но малко по-изостанали. Тогава навръх 9-ти септември и избори на ОФ, чистеха улици, отваряха магазини, пускаха дефицитни стоки. Сега, предизборно, Урсула ще ни пуска в Шенген. Жалки, жалки блюдолизци. В Шенген само с Киро и Асен!
63
1
 
10
 
! Отговори
Стратег преди 8 месеца
ЕС бавниичко но сигурно отива към своя крах......
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Все едно слушам реч от цк на бкп.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това не е ли онази лъвица от записа на Парапетаджиите.
60
2
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 8 месеца
е как ще ни пуснат, границата ни е като швейцарски капкавал - всеки ден хващат мигранти из цялата страна
59
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само този, който не е излизал извън България, няма бизнес отношения със западна Европа или бленува по времето когато стреляха по границата ако се опиташ да излезеш извън страната, не вижда ползите от това да сме в Шенген!