Удавник, който влачи спасителите си: Помощта на Запада за Украйна намалява

Изборната политика започва да захапва подкрепата за Киев
2 окт 2023 21:14, Нели Христова
305
Удавник, който влачи спасителите си: Помощта на Запада за Украйна намалява
Снимка: БГНЕС

Украйна се бори с Русия на много фронтове. И точно както прогресът на бойното поле се печели трудно, тeзи дни трудности се срещат и на дипломатическия фронт.

След инвазията на Русия миналата година подкрепата на Запада за Киев остава до голяма степен силна. Но в проукраинския съюз започват да се образуват пукнатини.

Съединените щати са най-големият поддръжник на Украйна в дългосрочен план, предоставяйки повече от 110 милиарда долара военна и икономическа подкрепа. И все пак през уикенда Конгресът се отказа от плановете да даде на Украйна още 6 милиарда долара в горчива вътрешна битка за това как да финансира федералното правителство.

Някои републиканци смятат, че подкрепата за Украйна трябва да бъде ограничена, други смятат, че тя трябва да бъде предоставена само ако президентът Байдън харчи повече за сигурността на границите на САЩ.

Байдън обеща на Украйна скоро още 24 милиарда долара, но това вече може да е уязвимо за вътрешната политика на САЩ.

От другата страна на Атлантическия океан Украйна загуби още един съюзник този уикенд. В Словакия на изборите партията Smer на Робърт Фицо спечели повечето места. Бившият премиер-популист е широко възприеман като промосковски и антикиевски настроен. Предизборната му кампания се основаваше на обещанието да прекрати военната подкрепа за Украйна.

"Хората в Словакия имат по-големи проблеми от Украйна", каза той. Това означава – наред с Унгария на Виктор Орбан – вече има две страни от Европейския съюз, готови да наложат вето на по-нататъшни колективни действия на ЕС в подкрепа на Украйна.

В съседна Полша също има избори скоро - и там също се появиха съмнения за подкрепа на Украйна. Управляващата партия "Право и справедливост" обеща да спре вноса на евтино украинско зърно, срещу което се противопоставят полските фермери.

Президентът Анджей Дуда описа Украйна като удавник, който влачи спасителите си. Премиерът Матеуш Моравецки каза, че Полша "вече не прехвърля никакви оръжия на Украйна", въпреки че по-късно се отрече от това изказване.

Изборната политика започва да захапва подкрепата за Украйна. Това се случва редом с  други проблеми, независимо дали глобалната криза на разходите за живот или извънредната климатична ситуация.

На Общото събрание на ООН наскоро беше забележимо как Украйна вече не беше автоматично на върха на дневния ред.

Първите лични речи на президента Володимир Зеленски пред събранието на ООН и Съвета за сигурност не предизвикаха същото внимание, както преди. Дипломатите забелязаха, че блясъкът на украинската делегация е изчезнал, докато лидерите от Глобалния Юг настояваха за собствения си дневен ред.

На всичко това са се надявали стратезите в Кремъл. Дипломатите вярват, че Владимир Путин иска да изчака Запада, като продължи битката, докато Украйна започне да губи международна подкрепа и търси политическо уреждане.

Западните лидери настояват, че имат издръжливостта да запазят курса и да покажат повече стратегическо търпение, отколкото Русия очаква.

Не напразно министърът на външните работи на Обединеното кралство Джеймс Клевърли каза пред House Magazine този уикенд, че международната умора от войната е "нещо, с което трябва да се справим", като призна, че това "оказва натиск върху всички държави "по света"

Неговият контрааргумент беше, че ако подкрепата на Запада за Украйна намалее, този натиск - независимо дали икономически или политически - само ще се влоши: "Това е трудно и болезнено. Но ще бъде само по-трудно и по-болезнено, ако се променим."

За да противодействат на това впечатление, външните министри на ЕС посетиха Киев в понеделник, срещайки се там колективно за първи път в демонстрация на подкрепа.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика, каза пред BBC, че ЕС ще запази военната си подкрепа, която досега е на стойност над 5 милиарда евро.

"Едно нещо е ясно: за нас, европейците, войната на Русия срещу Украйна е екзистенциална заплаха и ние трябва да реагираме в съответствие с това“, каза той. Но той призна, че е "притеснен" от решението на Конгреса да блокира по-нататъшна помощ.

Контрааргументът на дипломатите е, че на бойното поле виси нещо повече от съдбата на Украйна. Те казват, че страните в Африка, Азия и Латинска Америка започват да се затоплят към този аргумент.

Преди някои от тези страни отхвърлиха сраженията като европейска регионална война, която нямаше много общо с тях. Но оттеглянето на Русия от черноморската зърнена инициатива и нейните атаки срещу украински зърнени силози улесниха Украйна и Запада да твърдят, че Глобалният Юг има залог в битката.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза пред репортери: "Залогът в Украйна е много по-голям от Украйна. Става дума за стабилността и предвидимостта на света."

Така че Украйна играе дълга игра. Ключови фигури в правителството отдавна очакваха, че подкрепата на Запада може да отслабне с времето. Те са готови за капризите на трансатлантическите изборни цикли.

И те знаят, че истинският тест за единството на Запада може да дойде по-късно в два ключови момента. Първо, ако Доналд Тръмп бъде преизбран за президент следващата година и ограничи подкрепата на САЩ, тогава Украйна ще бъде изправена пред важно решение за това колко дълго може да продължи да се бие.

И второ, ако има някаква злоба от края на конфликта, тогава на съюзниците може да им е трудно да се обединят около компромисите, които може да са необходими за постигане на политическо споразумение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
дадохме си цялото оръжие, храним им жените и децата ,а те искат и още и още и препродават оръжията ,целите татуирани ,красиви,със супер лукс.джипове,а ние като ошмулени провинциалисти,"да добре ,да добре"..
164
5
 
4
 
! Отговори
ЦСКА София преди 7 месеца
Ще има голяма Европейска война след 2025 година Англия, Франция и Германия срещу Русия до 2029 година без САЩ която има големи граждански проблеми до разпадане на САЩ на държави.Пастор Питър Тан Австралия.
163
8
 
2
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 7 месеца
Що ми слагате минуси (на185), бе?! Нали искате мир. 'баси русофилистията мужишка, 'баси! Хем мир и нови руски територии искат, хем минуси слагат.
162
11
 
12
 
! Отговори
вой на рашиски орки преди 7 месеца
Като искат bg мужиците Русия да победи, да отиват на путинския фронт. Ама не им стиска.
161
4
 
14
 
! Отговори
Россия наиибба нато преди 7 месеца
бухахахах бухахахахах бухахахахахах
160
1
 
15
 
! Отговори
мнение преди 7 месеца
Има още много вода да изтече. В Украйна вдигнаха призивнат авъзраст до 70 г. Да им е честито
159
5
 
23
 
! Отговори
Случаен минувач преди 7 месеца
В тази война невинни НЯМА. Това е положението. И Путин е виновен, но и Зеления си е баш нацист. Последовател на Сепан Бандера.
158
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Курсът юан/рубла беше 10:1 от 2015 година насам, обаче за последната година стана 14:1. Китайските стоки поскъпнаха с 40% за руския купувач. Ама ги е срам да си кажат.
157
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Българите се избиха на опашка за олио - значи ли това, че сме по-добре от Украйна?
156
11
 
8
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 7 месеца
Понеже специалната операция върви по план, в Россия тече поредната мобилизация. Този път вече е дигитална.
155
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен213 Ми аз като тръгна от София за Перник мога да твърдя, че се движа по посока към Париж, и това няма да бъде лъжа, но си има нюанс нали така.... И с ВСУ става същото на полето на пропагандата. Воювали били по направление на Мариупол. Жалки смешници,, победители ама само във виртуалното пространство. Биели били руснаците, ама обявяват мобилизация след мобилизация? Киевската община отделя парцели за гробища. Но иначе ВСУ бият якао руснаците.
154
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Дзивко212, а също и се оказа, че прословутата западна, нова, и незнам си още каква военна техника неможе да се противопостави даже и на старите съветски оръжия. И се питам аз, сега, като член на нато и нас ще ни изнудят да купуваме тия "непобедими" буклоци, да се харчим, под предлог че си модернизираме армията за тия железа, дето даже и до линията на фронта не успяват цели да пристигнат. Справка - Запорожските степи.
153
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Украинската армия е все по-близо на Азовско море, Крим и Мариопул, руснаците все така далеч от Киев. Кой е удавника се пита в задачата?
152
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Яко руски опорки в сайта на варненското застрахователно дружество Армеец, собственост на трибуквената групировка. Куул!
151
6
 
3
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 7 месеца
"Удавник, който влачи спасителите си: Помощта на Запада за Украйна намалява" Ще им се на някои - и на запад, и на изток. Ами, хайде, тогава - да намалява и направо - да спира. Ех, какъв "мир" ще настане! "Мирен", "мирен" та, чак размирен "мир"! 'баси!... Всички страни, в които живеят по-големи и компактни групи руснаци, ще бъдат "освободени" от "гнета" и "потисничеството" на управляващите там диктатори и териториите на страните им (или частта с руснаците там) ще стане руска. 'баси кефа, а!?
150
10
 
3
 
! Отговори
Русоф илистия преди 7 месеца
А дано, ама на дали! Хахаха Братя русофили пак ще ни врътнат. От самото начало чакаме великата ни армия да победи укрите останали с копия и камъни, след спряна военна помощ, а все спринтове и "стратегически" изтегляния, и от Асвабадители се превърнахме в отбраняващи хаха. Братя, някой знае ли как едновременно воюваме с НАТО и САЩ, вече 20 месеца и в същото време все се надяваме САЩ и НАТО да спрът помоща за Украйна? Ще отскоча до Карлуково, защото четох че шизофренията е биполярно разстройство!
149
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не "да намалява", а въобще трябва да спре! И всички, които досега са помагали на тези нацисти и терористи (включително и нашето фашистко правителство) трябва да бъдат съдени както в нюрнбергския процес! Слава на братския руски народ, който се бори с тия, дето се поздравяват с "Хайл", татуират си свастики, и развяват знамена с нацистка символика. Кръщават улиците и площадите на СС- овски "герои", и издигат в култ тероризма стреляйки по мостове и пазари! Приветстват "на крака" ветерани от СС на са
148
2
 
22
 
! Отговори
Хм.... преди 7 месеца
Ами нормално е "помощите" от САЩ да намалеят и дори скоро да спрат. ВСИЧКО което можеше да се усвои от Украинските природни ресурси и земя беше усвоено . Няма повече причини .... Както САЩ са казвали многократно - САЩ няма приятели, а само бизнеспартньори. Украйна вече е СОБСТВЕНОСТ на американските бизнесмени а не партньор. Вече ще се преговаря за мир с Путин, за да могат новите собственици на Украйна да се порадват на придобивките си. Скоро спират "помощите" и за българските русофоби ....
147
3
 
17
 
! Отговори
ами преди 7 месеца
Всичките тези действия на Словакия, Унгария и дай боже повече страни от ЕС са продиктувани от крещящите проблеми,които възникнаха в целият ЕС от ОЧЕВАДНАТА война на сащ срещу Русия на територията на украйна с украинска армия.Засега не го казват в прав текст, но "Винаги ще има утре".
146
17
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
РОСЕН ПУТИНИЦЪТA НАПИСАЛ ЕДНА ГРЪМНО ЗАГЛАВИЕ И СИ ВЪОБРАЗЯВА, ЧЕ ПРОПАДНАЛИЯ ПУТИНУВ РЕЖИМ ЩЕ СПЕЧЕЛИ !