Изборите в Словакия са предупреждение за Централна Европа

"Словакия има по-големи проблеми от Украйна, заяви Роберт Фицо
Обновена: 4 окт 2023 09:07 | 4 окт 2023 08:58, Нели Христова
39
Изборите в Словакия са предупреждение за Централна Европа
Снимка: БГНЕС

Изборите в Словакия, страна с население от 5,5 млн. души на източния фланг на еврозоната, обикновено не генерират световни заглавия. Но днешните времена не са нормални. Заради опасенията от нарастващи пукнатини в западното единство заради руската война в Украйна победата през уикенда на пропутински популист, който се ангажира да прекрати военната помощ за Киев, изпрати зловещ сигнал.

"Словакия има по-големи проблеми от Украйна", заяви Роберт Фицо след победата, която щеше да бъде повод за удовлетворение в Кремъл. Неговата партия "Смер-СД", която проведе кампания, насочена срещу нелегалните мигранти, правата на ЛГБТК+ и подкрепата за Киев, сега ще се стреми да оглави коалиционно правителство. За Фицо, който беше обект на обвинения в корупция и беше отстранен от поста си през 2018 г. при много неприятни обстоятелства, това беше забележително завръщане. За по-голямата част от Европа то е с тревожни последици на няколко нива.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който досега беше изолиран в противопоставянето си на европейските санкции срещу Русия и предоставянето на военна помощ на Киев, сега има съсед-съюзник. Запасите на Словакия от боеприпаси и резервни оръжия вече са намалели до такава степен, че въздействието на планирания завой на г-н Фицо по отношение на доставките им може да бъде ограничено. Вярно е също така, че за да управлява, той вероятно ще се нуждае от подкрепата на социалдемократическата партия "Глас", която подкрепя продължаването на военната подкрепа. Въпреки това дългосрочното значение на победата на Фицо може да бъде усложняване на евентуалните опити за по-нататъшно приобщаване на Украйна и други източни държави извън ЕС към европейската политическа общност.

За ЕС триумфът на Фицо означава разширяване на опортюнистичноадисидентското ядро в Централна Европа, което ще се консолидира допълнително, ако "Право и справедливост" спечели трети пореден избор в Полша по-късно този месец.

В Будапеща и Варшава, а сега, изглежда, и в Братислава, рутинното пренебрегване и отхвърляне на нормите и ценностите на ЕС - по отношение на правата на малцинствата, бежанците и върховенството на закона - се превърна в печеливш модел за социално-консервативните, националистически партии, които черпят сила от едно християнстка култура, използвана като оръжие. В предизборна кампания, излязла директно от наръчника на Орбан за "глобалистите", Фицо обвини отиващата си либерална президентка на Словакия Чапутова, че е американска "марионетка" и защитава интересите на Джордж Сорос.

Като се има предвид членството на Словакия в еврозоната и необходимостта от достъп до финансиране от фонда за възстановяване от Covid на ЕС, ще има ограничение за това колко проблеми ще поиска - или ще може - да причини Фицо. Като министър-председател на Словакия в миналото той се оказа по-прагматичен, отколкото предполагаше вътрешнополитическата му реторика. Въпреки това победата му подчертава едно познато послание, което прогресивните сили в Европа не би трябвало да пренебрегват.

В части от Централна Европа и не само там, неспособността на основните лявоцентристки партии да мобилизират избиратели, които са по-възрастни, по-незаможни и по-неквалифицирани стана забележима. Поредица от сеизмични сътресения - от кризата през 2008 г. до войната в Украйна - отприщиха икономическа несигурност в голям мащаб. Както и при "Право и справедливост" в Полша, предизборната кампания на "Смер-СД" успешно съчетаваше нелиберализма с щедрото обещаване на социални помощи, което намери отзвук извън градовете. Натрупващите се факти сочат, че за да се преборим с този вид изолиран, разделящ политически шаблон, който позволи на Фицо да победи е необходимо да се съсредоточим върху преразпределянето /на благата/, както и върху законността и правата.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
11
 
! Отговори
Звучи много добре, преди 2 месеца
Само не мога да резбера как така в Словакия може хем да се ограничат правата на малцинствата, хем да се увеличат социалните помощи? Изглежда са измислили някаква друга схема. Тук от години повтаряме социалната подкрепа да бъде на първо място за семейни двойки с минимум средно образование, които имат две и повече деца и на второ място за трудовите пенсионери. Чак после да се подредят на опашка всички останали, които искат да мързелуват и да цоцат наготово, но не им остава време да научат азбуката
29
4
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Отделно, докато в Словакия имаше продажно правителство, критики за отношението към ромите нямаше. Също както у нас при прода'жната Тиква и сега при продаж'ните харвардски шарлатани.
28
1
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
"... рутинното пренебрегване и отхвърляне на нормите и ценностите на ЕС - по отношение на правата на малцинствата" - преди години, когато този още беше премиер, ЕК непрекъснато обвиняваше Словакия за отношението и към ромите. На едно събиране в Братислава, един от министрите зави директно: "Ние не можем да се справим с проблема, елате вие да се справите, ние ще ви помагаме с каквото можем". От този момен критики към Словакия нямаше. Защото ЕК са шайка некадърни и нагли про'с'таци.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предупреждение са, да. За онези продажници като нашите политици и медии
26
3
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
България трябва моментално да излезе от ЕС и НАТО.
25
0
 
19
 
! Отговори
По същество преди 2 месеца
Не-ле, от къде я взе тая партенка? Че чак в статия на български я превърна. Лоши словаци... Не гласуват за "ценностите" на ЕС бюрократите и САЩ "демолратите". Не искат мигранти, ЛГТВ+, и не искат диктат отвън. Искали собствена, независима държава основана на морал. Ех... Лоши словаци - популист и какво ли не. Развалена демокрация.
24
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хайде сега американците , и англичаните да изпращат самолетите за да възтановят демокрацията , че нещо словаците са с корави глави , и не разбират колко е хубаво да живеят в американска демокрация !
23
3
 
21
 
! Отговори
До Архиваря. преди 2 месеца
Да Словакия е "малка", но в нея хората живеят три пъти по - добре от "голяма" България.
22
7
 
8
 
! Отговори
Архиваря преди 2 месеца
Абе копейки, нали пред ФАКТИТЕ и вашия бог Путин мълчи! Пишете в Google "влизане на Словакия в евро-зоната" и четете - 1.01.2009г.! После пишете "Роберт Фицо" и четете че е бил премиер в периода 2006 - 2010г.! Кой вкара Словакия в Евро-зоната?
21
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Унгария и Словакия трябва да се изключат от ЕС веднага, незабавно. Да се наложат мита на всичко което се изнася от там към ЕС.
20
4
 
23
 
! Отговори
Христо преди 2 месеца
Светът започна да проглежда,това е истината.
19
2
 
21
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 месеца
След Полша, САЩ дръпнаха шабтера на плащанията за Украйна, а сега и Словакия ! Тенденция ? Или закономерно отрезвяване ?
18
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И България има по-важни проблеми за решаване от Украйна, но правителството на посолствоТО не е сложено да решава тях, а да следва чужди интереси!!!
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То вижте ако не ни приемете в Шенген как ще ви се разшири опортюнистичното ядро...
16
2
 
10
 
! Отговори
новото бкп преди 2 месеца
ми пише за "копейки" и "факти". разбира се, че вътрешните проблеми на една страна са по-важни от "интернационалния дълг" на новото БКП да финансира революции и да дава оръжие на братските партии по света, да укрива и лекува терористи. докато българското правитество унищожава поредния отрасъл - разбира се, че новините са основно за 00крайна, замазват ви очите. а словашките С-300 бяха унищожени в рамките на седмица след влизането си на 00краинска територия.
15
14
 
5
 
! Отговори
Архиваря преди 2 месеца
Всъщност Фицо е фалшива надежда за копейките - точно Фицо вкара Словакия в Евро-зоната при предходния си мандат! ФАКТ! Освен това, да, Фицо твърди че ще спре военната помощ за Украйна (ще продължи да праща хуманитарна помощ), но това решение е само фиктивно, тъй като малка Словакия вече така или иначе даде цялото въоръжение което можеше да си позволи, включително С-300
14
4
 
13
 
! Отговори
Тонката преди 2 месеца
И в Бьлгариа трабва такава партия.Че даим доиде акьла на Европеиците че така повече неможе
13
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За ЕС триумфът на Роберт Фицо означава разширяване на опортюнистичното ядро в Централна Европа. Външните министри на Швеция, Унгария, Полша и Латвия не благоволиха да пътуват до Киев и да засвидетелстват подкрепа за бендеро-нацисткия режим. Швеция, Унгария, Полша и Латвия удариха звучен шамар на Зе-просяка.
12
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 11 И кой ще докараш бе,терлик!?Я кажи да чуем!
11
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Скоро и в България ще изметем Сглобката и ще прогоним Галя от Посолството!