Сорос затваря офиси в империята си на стойност $25 милиарда

Готви се да съкрати над 40% от персонала си
13 окт 2023 18:40, Анисия Иванова
156
Сорос затваря офиси в империята си на стойност $25 милиарда
Снимка: БГНЕС/EPA

Международната мрежа от фондации на стойност 25 млрд. долара, основана от Джордж Сорос, закрива офиси по целия свят, тъй като се готви да съкрати над 40% от персонала си.

Според копие от имейлите, на които от Bloomberg се позовава, миналата седмица служителите на фондация „Отворено общество“ (OSF) в Африка са получили кореспонденция, в която подробно са описани следващите стъпки на процеса, който включва закриването на половин дузина офиси на континента в допълнение към офисите в Балтимор и Барселона.

„С решението на управителния съвет от юни да съкрати персонала с повече от 40%, числеността на служителите и необходимите офисни площи трябва да намалеят“, казва в един от имейлите Бинайфър Новроуз, вицепрезидент на OSF по програмите.

„Вече не разполагаме с необходимия обем дейности, за да управляваме множество малки офиси, и затова взехме да ги намалим още повече.“

Благотворителната организация на гиганта на хедж фондовете отпуска над 1 милиард долара безвъзмездни средства годишно, включително над 100 милиона долара в Африка. Според имейл от изпълнителния директор за Африка Мутони Уаниеки местата, където OSF вече няма да има персонал, включват: Адис Абеба, Етиопия, Кампала, Уганда, Кейптаун, Киншаса, Демократична република Конго, Абуджа, Нигерия и Фрийтаун, Сиера Леоне. Офисите в Найроби, Кения, Дакар, Сенегал и Йоханесбург ще останат отворени.

„Много съжалявам, че се получи по този начин“, пише Уаниеки до служителите в имейл. „Очевидно не е това, което някой от нас е очаквал, и много съжалявам, че не съм имала информация за това по-рано“, добави тя, като уточни, че промените не са това, което ръководството "пое като ангажимент преди две години".

Затварянето на офисите в Барселона и Балтимор беше обявено по-рано тази година, а африканските офиси „са в различни етапи на преход към затваряне или сливане в една регионална структура от 2021 г. насам“, заяви говорител на OSF в имейл. Голяма част от сателитните офиси ще бъдат закрити до края на 2023 г., добави още той.

През юли Inside Philanthropy съобщи, че OSF е премахнала повече от дузина офиси в Африка и Азия от списъка на своя уебсайт.

Официален наследник

OSF вече е в ръцете на 37-годишния син на Сорос - Алекс, който стана председател на организацията през декември 2022 г. и беше обявен за официален наследник на баща си през юни.

Според интервю от септември с Марк Малок-Браун, президент на фондацията, за втори път в рамките на три години нестопанската организация преминава през преструктуриране в опит да стане по-гъвкава. След промените OSF ще има по-малко от 500 души на заплата, в сравнение с почти 1700 през 2021 г.

Част от плана за преструктуриране включва пренасочване на приоритетите от дължимата грижа преди отпускането на безвъзмездни средства към по-голям фокус върху въздействието на даренията, което ще изисква по-малък персонал, обясни Малок-Браун.

„Огромният бюрократичен процес предшестваше отпускането на безвъзмездните средства, а след това беше много по-леко“, каза той в интервю през септември, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Според запознати съкращаването на персонала ще засегне най-силно тези, които се занимават с активна дейност, като например отпускането на безвъзмездни средства. Персоналът, който работи по програмите извън САЩ, се съкращава от 450 на около 150 души. Програмите на САЩ ще останат в сила до президентските избори през следващата година.

Говорител на OSF отказва да коментира конкретни цифри, докато не приключат „трудовите преговори.“

Благотворителната организация, която оперира на пет континента, ще използва и нов модел на работа с „възможности“, макар че не е ясно върху кои възможности ще се съсредоточи. Служителите, засегнати от съкращенията в Африка, се призовават да кандидатстват за длъжности „в рамките на тяхната юрисдикция“, се посочва в имейла от Новрой. "От вас се очаква да се преместите и ще носите отговорност за собственото си прехвърляне", пише Уаниеки.

През август OSF изпрати на получателите на субсидии бележка, в която се казва, че „до голяма степен ще прекрати финансирането в рамките на Европейския съюз, а по-нататъшното финансиране ще бъде изключително ограничено.“

По време на конференция в Австрия по-късно същия месец Алекс Сорос оспори съобщенията, че това означава намаляване на работата на организацията с нестопанска цел на континента. „За мен е новина, че OSF напуска Европа“, посочи той. „В различни издания беше съобщено, че случаят е такъв, но ние просто променяме стратегията си.“

Няколко дни по-късно беше публикувана редакционна статия на Politico, написана от него, със заглавие „Никакво отстъпление на Сорос от Европа“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
11
 
1
 
! Отговори
ЦАХАЛ преди 7 месеца
Хамас прави митинг на НДК?Какво става с вас българи?
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ЦайтНотт. Шнорхел, тия глупости с какво ти помагат ? Самоуспокояваш ли се ?
38
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мъpзeливите сopocoиди ще изпykат от глад! Те даже на село не могат да се върнат да си копат нивите защото отдавна ги продадоха. Мислеха си, че цял живот ще хайлазуват и ще пишат/говорят срещу Путин. Идва голям глад некадърници!
37
11
 
1
 
! Отговори
ЦайтНотт преди 7 месеца
38 Русо робите българският Хамас в Мацкве
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тая мумия жива ли е още?
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 40. Дрънкаш глупости.
34
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русофилите са в цайт-нот. Нямат ход.
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Soros Jr. Кои вие кого ше пращате бе шнорхел ? Къф си ти бе ?
32
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ко ши праят нашите писатели ?
31
19
 
2
 
! Отговори
Soros Jr преди 7 месеца
40 Никога няма да се отървете от нас нормалните прозападни хора по скоро ще стане обратното след като ви натоварим и ни изпратим в един вагон към Русия разбра ли двуполов.Ходихте ли на НДК на протеста в Подкрепа та Хамас да подкрепите копейките и комунярите!?
30
2
 
20
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 7 месеца
Предателите се използват и след това се изхвърлят като използван пpeзерватив, това е от дълбока древност. Скоро много пopъчкови сайтове ще бъдат закрити (включително този), а пopъчковите сopocoидни тpoлове няма да имат пари да си купят евтина дpога и алкохол.
29
2
 
20
 
! Отговори
999 преди 7 месеца
Еее не, не е честно. Досега винаги знаех предварително кой е виновен за всичко , сега ще настане едно объркване.
28
6
 
11
 
! Отговори
До 38 преди 7 месеца
То по-важно е от вас гейовете предатели дето все русоороби сънуват да се отървем от вас . Но и това ще стане скъпа
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Знае ,че иде трета световна!
26
20
 
2
 
! Отговори
Приятели преди 7 месеца
Русо робите вислят че са се отървали от Сорос.Мухахаха
25
1
 
12
 
! Отговори
Хората по света преди 7 месеца
разбраха,че сор. толерастки глупотевини,насаждани с много пари от НПО-тата му,са радост и щастие само за слугинажа му,а будят отвращение и презрение сред обществото с култивирането на утопични,противоречащи на човешката природа псевдодемократични идеи и виждания.Никой не мрази други раси,етноси и общности за това,че са различни,а за това,че насила искат да ги харесваме,въпреки действията,морала и "номерата"им,които влизат в разрез с обществения морал и обикновено са на гърба на другите.Чао,Сор.
24
2
 
6
 
! Отговори
&&& преди 7 месеца
Местните *** тихо реват :D
23
3
 
1
 
! Отговори
До 29 преди 7 месеца
20:00 пред американското посолство те чакам.
22
1
 
9
 
! Отговори
Do 29 преди 7 месеца
В чалга и гей клубове не стъпвам. А и като те знам какъв изсъхнал гей си, ще скачате с колежките по 5. Травеститите се поддържате. И стига с тая Русия ве гей пр0бит. Т0лкова ли те опъваха, че ги мразиш. Не всичко е Русия
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дай боже и него да го затворят и да му конфискуват всички крадени пари. А те всичките са такива