Македонците убедени: България е заплаха, Сърбия - приятел

ЕС е несправедлив към РСМ, твърдят те според проучване
24 окт 2023 20:35, Стела Стоянова
219
Македонците убедени: България е заплаха, Сърбия - приятел
Снимка БГНЕС, архив

Гражданите на Северна Македония смятат, че България е основната заплаха за страната, а в същото време са убедени, че Белград е най-големият приятел на Скопие.

Това става ясно според резултатите от проучването EUROMETAR 2023 на Евротинк - Център за европейски стратегии, предава БГНЕС.

България е заплаха, Сърбия - приятел

На въпрос към анкетираните дали смятат, че има държава или международна организация, която представлява заплаха за Северна Македония, 48% отговарят с "да", срещу 46% с "не". Най-голям процент от анкетираните, които виждат заплаха, смятат, че в момента това е България - с цели 79%, следвана от Русия с 6,3%, Албания с 2,7% и Сърбия с 2,4%.

На въпроса "коя държава или международна организация е най-големият приятел на страната", мнозинството, 39,6%, отговарят на Сърбия, следвана от САЩ с 13,7%, Турция с 10% и ЕС с 8,4%.

ЕС е несправедлив към РСМ

Отношението на Европейския съюз към Македония е несправедливо, арогантно и изнудващо, посочват 55,8% от анкетираните.

27,5% от респондентите казват, че отношенията с ЕС са честни, приятелски и коректни.

За 60,8 на сто от анкетираните обаче ЕС е най-добрата алтернатива за страната, което е ръст от 2% спрямо 2022 г., когато същия отговор да дали 58%. От друга страна, 35,6% от анкетираните смятат, че РСМ трябва да търси собствен модел на развитие извън ЕС (33% през 2022 г.).

На днешното представяне на резултатите от проведеното проучване Димитър Николовски, изпълнителен директор на Евротинк - Център за европейски стратегии, каза, че въпреки нарастващия скептицизъм по отношение на влизането на страната в ЕС, 53% от анкетираните са съгласни, че членството в блока е нещо добро за Скопие, спрямо 49% през 2022 г., докато 30% са на противоположното мнение.

Симптоматично е, че 30% от анкетираните смятат, че страната никога няма да влезе в ЕС, срещу 12%, които са сигурни, че това ще се случи след 5 до 9 години.

Погрешна посока

На въпроса „Като цяло в каква посока се движат нещата в Северна Македония“ 54,4% отговарят с „напълно грешна посока“, докато едва 12,6% „много добра посока“.

Проучването EUROMETAR 2023 е проведено през месец септември сред представителна извадка от 1003 респонденти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Здравейте русофобчета! Заредихте ли днес вашите стари димящи таралясници с Путинско гориво? Ах вие мушмороци, защо спонсорирате Путинския режим?
66
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всички съседи на България я мразят и презират. Да беше само Македония. България си спечели за враг най-мощната военна сила на планетата, Гърците и Румънците презират България, Турция смята България за своя територия която и отнета незаконно, а сега България успя да си спечели за врагове Сърбия, Унгария и Австрия, последните две са членки на ЕС и ще блокират България при всяка възможност.
65
2
 
7
 
! Отговори
Аха преди 6 месеца
Абе сърбите и гърците си ги ашладисват по-добре. Смениха си името на държавата, но и сърбите са ударили едно рамо на гърците. Черупката на яйцето лесно се боядисва, вътрее важно какво става, пилето си е българско.
64
4
 
9
 
! Отговори
Диана преди 6 месеца
разбира се, зависи кого анкетират сред македонците...тези проучвания явно обслужват нечии интереси. може би на тези, които им плащат, и съвсем не могат да ме убедят че са прави тъй като България досега никога и по никакъв начин не е заплашвала тези наши бивши сънародници..Дори когато сме ги освобождавали от фашизма не сме поискали никакви благодарности от тях, да не говорим, че ако сме искали бихме могли да си ги откупираме бързо и лесно..Но..Заплашени се чувстват там сръбските мошеници, явно
63
3
 
6
 
! Отговори
Деса поетеса преди 6 месеца
По глупаво племе от макетата няма. Не им остава много, албанците ги претопяват бавно, но уверено.
62
2
 
5
 
! Отговори
ХАХАХААХАХА преди 6 месеца
НЯМА ИСТИНСКИ ПРОУЧВАНИИЯ В СЕВЕРДЖАН. ВСИЧКО Е ТИТОВО-СРЪБСКА ПРОПАГАНДА НА СЕВЕРДЖАНСКИТЕ И СРЪБСКИТЕ НАСЛЕДНИЦИ НА УДБА! СТИГА СТЕ ИМ ПОВТАРЯЛИ ЛЪЖИТЕ!
61
1
 
4
 
! Отговори
toti преди 6 месеца
Вземете се поумограмотете ,че как дте я подкарали,нищо добро не чакайте!! Гледайте и се учете защото простия злобее,търси виновен за падението си и повече от времето си е да намери подобие на себе си някой с който да избиват комплексите си,чрез насилие първо над жени възрастни а после се редикализират и лесно стават плячка на разни секти и др.неформални организации...
60
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Някой виждал ли е така наречената държава Израел на карта от преди 1948 г. ? А някой виждал ли е така наречената държава Украйна на карта от преди 1991 г.?Македония кога се появи?
59
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Преди да отиде Кирчо в Македония не ни наричаха "фашисти".А сега заради вдигането на цените на газа заради Наколенков и сърбите не ни обичат.
58
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Македоните ни правят за резил. Ние сме резил защото сме под 33 годишно краварско р0бство. Русофобите са виновни за всичко!
57
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Русия мачка укронацистите, а русофобите мачкат на Джо Бидона повехналите топки!
56
2
 
8
 
! Отговори
Чит преди 6 месеца
Все едно чета сценарий на "Алф".България може а е "заплаха" само ако искаш да живееш в лъжа и с затворени очи,да си сложиш шалвари,да си смениш вярата и това да не е проблем?!Има нещо безкрайно сбъркано тука!
55
10
 
4
 
! Отговори
Одрискан ционист преди 6 месеца
Какво става със сухоземната операция на еврейте в Палестина? Оцапахте ли бикините бе ционисти, а бе краваророби?
54
3
 
6
 
! Отговори
Пешев преди 6 месеца
На никой в България не му пука за вас
53
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Македонци... скачайте на българите!!
52
1
 
5
 
! Отговори
Това е преди 6 месеца
Голата истина! За нас, бре..
51
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Проучването показва, че ние може и да ги смятаме за братя, но те не. Това също означава, че външните отношение с тях трябва да са не по различни от тези със Сърбия, Гърция, Румъния и Турция. Няма смисъл да го играем родител на непризнателно дете бунтар.
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трябва да престанат да провеждат тези анкети, никой не се интересува от мнението им. Не го ли разбраха до сега?
49
6
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 месеца
Може ли да има по-идиотско племе от македоците? Бааааах аз тази жалка пааааасмина!
48
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Който има някакъв акъл се е изнесъл от Македония или ще изнесе. Останалите не ни трябват в ЕС, да си стоят там и да слушат Цеца