Македонците убедени: България е заплаха, Сърбия - приятел

ЕС е несправедлив към РСМ, твърдят те според проучване
24 окт 2023 20:35, Стела Стоянова
219
Македонците убедени: България е заплаха, Сърбия - приятел
Снимка БГНЕС, архив

Гражданите на Северна Македония смятат, че България е основната заплаха за страната, а в същото време са убедени, че Белград е най-големият приятел на Скопие.

Това става ясно според резултатите от проучването EUROMETAR 2023 на Евротинк - Център за европейски стратегии, предава БГНЕС.

България е заплаха, Сърбия - приятел

На въпрос към анкетираните дали смятат, че има държава или международна организация, която представлява заплаха за Северна Македония, 48% отговарят с "да", срещу 46% с "не". Най-голям процент от анкетираните, които виждат заплаха, смятат, че в момента това е България - с цели 79%, следвана от Русия с 6,3%, Албания с 2,7% и Сърбия с 2,4%.

На въпроса "коя държава или международна организация е най-големият приятел на страната", мнозинството, 39,6%, отговарят на Сърбия, следвана от САЩ с 13,7%, Турция с 10% и ЕС с 8,4%.

ЕС е несправедлив към РСМ

Отношението на Европейския съюз към Македония е несправедливо, арогантно и изнудващо, посочват 55,8% от анкетираните.

27,5% от респондентите казват, че отношенията с ЕС са честни, приятелски и коректни.

За 60,8 на сто от анкетираните обаче ЕС е най-добрата алтернатива за страната, което е ръст от 2% спрямо 2022 г., когато същия отговор да дали 58%. От друга страна, 35,6% от анкетираните смятат, че РСМ трябва да търси собствен модел на развитие извън ЕС (33% през 2022 г.).

На днешното представяне на резултатите от проведеното проучване Димитър Николовски, изпълнителен директор на Евротинк - Център за европейски стратегии, каза, че въпреки нарастващия скептицизъм по отношение на влизането на страната в ЕС, 53% от анкетираните са съгласни, че членството в блока е нещо добро за Скопие, спрямо 49% през 2022 г., докато 30% са на противоположното мнение.

Симптоматично е, че 30% от анкетираните смятат, че страната никога няма да влезе в ЕС, срещу 12%, които са сигурни, че това ще се случи след 5 до 9 години.

Погрешна посока

На въпроса „Като цяло в каква посока се движат нещата в Северна Македония“ 54,4% отговарят с „напълно грешна посока“, докато едва 12,6% „много добра посока“.

Проучването EUROMETAR 2023 е проведено през месец септември сред представителна извадка от 1003 респонденти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ффр
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами като оставихме сърбите още от 90-те години насам да си правят каквото искат в Македония така ще е. По- правилно щеше да бъде да ги оставим да навлязат в Македония 1991г. и да ги ударим с цялата мощ на армията ни, тогава имахме ВПК и армия да ги смаже. Сегашното не се търпи. И аз не искам войни със съседите, но сегашното не се търпи.
45
6
 
7
 
! Отговори
Д-р Иванов преди 6 месеца
До това води промиването на мозъците на цяло поколение. Както България е заплаха за Македония, така Русия беше заплаха за Украйна. Необразованите и невежите хора са винаги марионетки на други.
44
3
 
16
 
! Отговори
Така е преди 6 месеца
Заплаха сме за лъжата и кражбата на история. Така и ще бъде за комплексарите .
43
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сигурно арабите като процент по- малко мразят евреите. Тази омраза си беше изкуствено създадена още в Югославия, нормално е като настройваш цяла една общност срещу друга да се получи този процент. Сърбия е виновна и никой друг.
42
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да, на прав път са. Но не съм чел още статийката. България се управлява от криминални партии, икономиката се разрушава от чужди агенти. Съвет към македонците -- стойте далеч от България и от криминалните й пипала.
41
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 51 сърбокомунист от всякъде мирише на сърбе у върбе. България никога няма да забрави зверствата извършени от сърбите във Вардарска бановина и как с огън и меч и до днес се борите с българите там, но няма да успеете, истината рано, или късно побеждава и след като истината победи сегашните нещастни хорица които живеят там и не знаят какви са, след сръбския терор ще разберат кой им е приятел.
40
4
 
9
 
! Отговори
Ранбо преди 7 месеца
Това са плодовет ена мъдрата българска политика, определяна от специалисти като бойку и слафи!
39
1
 
18
 
! Отговори
Нане преди 7 месеца
Външно да изиска всички паспорти на сърбоманите... Над 100 000 хиляди паспорта, а само 3 хиляди Българи на последните избори... ===))) тия са по бетер от наше шФеци... Пълно скъсване на диоломацията...
38
5
 
25
 
! Отговори
Югозапад преди 7 месеца
Интересно как с нежелание 100 хил. са станали граждани на заплахата България?Лицемери,сър.
37
8
 
23
 
! Отговори
Мара Бунева преди 7 месеца
Прави са македонците, България е най-голямата заплаха за РСМ. Защото е една фалшива квазидържава с измислена национална митология, създадена в антибългарските политически лаборатории Белград и Москва. И когато истината, която идва от България и няма как да бъде спряна, стигне до умовете и сърцата на хората там, със РСМ като югосръбски протекторат е свършено. От това се плашат сърбите и сърбоманите, т. е., македонците. Защото другите са албанци и българи. Тях явно не са ги питали...
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вие сте нещо по-лошо с промито самосъзнание, сърбомани до мозъкът на костите си.
35
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не плащете не се срамете българи да сте.
34
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-добре е да престанем да им обръщаме внимание.
33
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дядо ми е от Дойрн, ама аз съм си българин не измислен македонец на 30 години.
32
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще видите ЕС през крив макарон.Неблагодарници!
31
7
 
27
 
! Отговори
Иван Т. преди 7 месеца
Значи тези макета са пълни шизофреници. Мнозинството искат в ЕС, а 79 % мразят България, която е пълноправен член на ЕС от 2007 г. Това е все едно да искаш да станеш богат, а да мразиш богатите. Да се занимаваш с тези *** е пълна загуба на време.
30
5
 
19
 
! Отговори
Ninja преди 7 месеца
Уау!!!!! Не ми пука! Да си правят Нова Югославия тогава
29
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дреме ми какво мислят макетата за нас.Една шепа народ,по-малко от София,навирили нос и си мислят,че светът започва и свършва с тях.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руската Федерация доказа, че е антибългарска не ни давайки петрол и газ безплатно.