Нови правила на ЕС насърчават потребителите да поправят развалените уреди

77% от европейците предпочитат ремонт пред купуването на нова стока
91
Нови правила на ЕС насърчават потребителите да поправят развалените уреди
Снимка: Pixabay

ЕП прие своята преговорна позиция относно нови мерки за утвърждаване на правото на поправка и за намаляване на въздействието на масовото потребление върху околната среда.
 
Във вторник Парламентът прие позицията си относно засиленото „право на поправка“ за потребителите с 590 гласа „за“, 15 гласа „против“ и 15 гласа „въздържал се“. Предложението има за цел да насърчи по-устойчивото потребление чрез улесняване на ремонта на повредени стоки, намаляване на отпадъците и подпомагане на услугите за поправка.
 
В рамките на законоустановения гаранционен срок, от продавачите ще се изисква да отдават предпочитание на ремонта, ако той е по-евтин или равен като разход на замяната с нова стока, освен ако ремонтът е невъзможен или е неудобен за потребителя. Евродепутатите също така предлагат удължаване на гаранцията с една година след поправката на уреда.
 
Потребителите ще имат право да изискват ремонт на стоки като перални машини, прахосмукачки, смартфони и велосипеди след изтичане на гаранцията. За да направят ремонтите по-привлекателни за потребителите, членовете на ЕП искат производителите да предлагат заместващи устройства за ползване в периода на ремонта. Ако дадена стока не може да бъде поправена, може да се предложи друга, преминала обновяване.
 
 Потребителите често се отказват да поправят даден уред поради високи разходи, затруднен достъп до услуги за ремонт или продуктов дизайн, който възпрепятства ремонта. Съгласно позицията на Парламента независимите сервизи, предприятията, извършващи обновяване на стоки, и крайните потребители ще имат достъп до всички резервни части, до информация за ремонта и до инструменти на разумна цена.
 
Национални онлайн платформи ще помагат на потребителите лесно да намират сервизи (включително кафенета за ремонт) и продавачи на стоки, преминали обновяване, в близост до тях. За да направят ремонтите по-достъпни и привлекателни, членовете на ЕП предлагат потребителите да получават ваучери и други финансови стимули чрез национални фондове за ремонт.
 
 Изхвърлянето на потребителски стоки, които могат да бъдат ремонтирани, оказва огромно въздействие върху околната среда – всяка година в ЕС се генерират 261 млн. тона CO₂–еквивалентни емисии, добиват се 30 млн. тона ресурси и се изхвърлят 35 млн. тона отпадъци. Потребителите, които предпочитат да заменят стока, вместо да я поправят, губят общо приблизително 12 млрд. евро всяка година. Според проучване на Европейската комисия 77% от гражданите на ЕС биха предпочели ремонт пред закупуването на нова стока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: ремонтЕСуреди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Родителите ми имат един хладилник Зик на 55 години. Купили са го техните родители преди да се родя. В момента зилчето е на една остъклена тераса и работи без да е поправян никога. През последните 10 години 3 хладилника смениха. Зил-а не искат да го махнат колкото и да им обяснявам, че харчи повече ток. На единия вратичката му пропадна още на втората година. Отдолу беше изгнил в сухо помещение. От ръждата се скапа вратата. Нарочно ги правят скапани., за да се развалят след изтичане на гаранцията.
50
5
 
21
 
! Отговори
да преди 5 месеца
ето резултата от великите санкции - рецесия, свиване на производство, липса на нови стоки...а русия е напред и не и пука!
49
1
 
19
 
! Отговори
100% Бай Ганьо преди 5 месеца
Купих си климатик преди 2 години и ми го монтираха.Онзи ден го пуска и не бачка добре.Викнах майстора и ми казва че има дупка около една от гайките и изтекъл фреона от там.Не съм го питал как е станало но се досетих сам.Предния майстор ми е заложил капан.Ремонта на дипчицата и фреона ми излезе колкото нов климатик.На кой в ЕС да се оплача?
48
6
 
11
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 5 месеца
В стария ми дом родителите ми имат предмети произведени в СССР не са мръднали.Шкафове гардероби всичко е съветско не е мръднал.А сега у дома европейските мебели се трошат още докато ги сглобявам.Помня като ученик едно DVD как ни го държаха 3 месеца в гаранционния сервиз.Срамота
47
2
 
11
 
! Отговори
Малееее, малееее преди 5 месеца
Или както е казал народът: "Преоблякъл се Илия, погледнал се пак в тия". То е същото като: "Икономията е майка на мизерията". Или нецензурно: "Беден ли си дядо попе в .........".
46
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Следващите правила ще са да слагаме кръпки на дрехите ако имат дупки.
45
0
 
23
 
! Отговори
ЕВРОПЕЙСКО КАЧЕСТВО преди 5 месеца
В МАЗЕТО СИ ИМАМ ХЛАДИЛНИК С ИЗГОРЯЛ ДВИГАТЕЛ НА КОМПРЕСОРА НА 70 ГОДИНИ - СЛУЖИ КАТО ШКАФ. НЕ Е МРЪДНАЛ НИ НА МИКРОН - ЗДРАВ И БОЯТА МУ Е НЕПОМРЪДНАЛА, А В КУХНЯТА "БЕКО" ПОЧНА НА ТРЕТАТА ГОДИНА ДА СЕ ЛЮЩИ И ДА РЪЖДЯСВА...
44
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ама то и сега можеш да искаш да ти го поправят, но цената на ремонта е по-висока от ново. И как точно мисли ЕС да промени това? Както винаги само с популизъм
43
3
 
18
 
! Отговори
Альоа... преди 5 месеца
....пиявицата Уши, нали руснаците свършили чиповете и носят на рамо перални и хладилници и телевизори за вкъщи, че нямат, а се оказа, че за нас нямало?! Ко стана?!
42
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бавно но славнто се връщаме към средновековието
41
10
 
31
 
! Отговори
мак преди 5 месеца
След тази гениална идея ще дойде следващата - да спрем да ползваме ел. уреди и да перем на ръка и подобни приятни занимания. Няма да има нужда от ремонти, няма да има отпадъци, ще бъдем супер екологични.
40
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ааа нацията техническа в БГ удърте и нема кой да ремонтира.
39
1
 
36
 
! Отговори
Идеалист преди 5 месеца
Добра идея, но късно идва. Ще премахнат ли от конструкциите специално заложените особености, които се счупват, когато гаранционния срок изтече? Кой ще ги поправя, защото майстори няма?
38
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мдаа, също да ядат буболечки, да си инжектират експериментални препарати, да приемат съмнителни субекти от далечни страни.....много хубаво място е ЕС. хи хи хи
37
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Както е тръгнало, накрая ще стигнем дотам да си сглобяваме уреди от подръчни материали.
36
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Клошарска работа.
35
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От ЕС ссички уреди, изоставени от техните граждани идват у Бг и се продават, не са изхвърлени, а се употребяват масово.:))
34
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Те колите могат да се направят да издържат без ремонти по 1 милиона километра ама........няма да има файда за производителите.
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Имам един-два уреда, които наистина бих предпочел да поправя, вместо да купя нови и по-калпави, но това с втората употреба е тъпо. В този случай съм за ново.
32
24
 
5
 
! Отговори
Марсел Попов преди 5 месеца
Гледам Цъpвyлю пак играе контра на ЕС и накрая ще бъде хванат за кечето и изхвърлен с шутове защото много ви става вече! После знаете какво следва - потурите , къра , вола, външния клoзeт , пране на реката и гледане през през прозорците на Корекома като котарак пред рибарски магазин .