Австрия: Не давайте на Украйна предимство за ЕС пред страните от Западните Балкани

Грешка е да гледаме Украйна с розови очила, а тях - под лупа
23 ное 2023 15:34, Стела Стоянова
94
Австрия: Не давайте на Украйна предимство за ЕС пред страните от Западните Балкани
Снимка БГНЕС, архив

Австрийският външен министър призова лидерите на ЕС да не дават предимство на Украйна пред страните от Западните Балкани по отношение на присъединяването към блока, съобщи „Гардиън“.

Преди срещата на високо равнище следващия месец, на която ще се реши дали официално да се одобрят преговорите за членство с Украйна и Молдова и да се разгледа потенциалното разширяване на блока до 35 членове, Александър Шаленберг заяви, че Босна и Херцеговина не трябва да се пренебрегва.

"Нашият геостратегически сеизмограф рита и в двете посоки", каза той и добави, че би било "геостратегическа катастрофа", ако комисията гледа на Западните Балкани "с лупа и с розови очила към Украйна... Не може определени групи да са на бързата алея, а други - на служебната".

Този месец Европейската комисия препоръча да започнат преговори с Украйна и Молдова, но преговорите с Босна да изчакат, докато "бъде постигната необходимата степен на съответствие с критериите за членство".

Шаленберг заяви, че дискусиите с Босна "вече вървят в правилната посока".

„Но нека не създаваме проблем в региона, който чака от 20 години, и да им дадем още един обръч за прескачане. Както каза албанският министър-председател Еди Рама, ако го цитирам правилно: "Трябва ли да започнем война на Балканите, за да привлечем вниманието ви?", добави висшият дипломат.

„Ще има много разгорещени дебати и ние искаме сигналите да са еднакви и в двете посоки по геостратегически причини... Трябва да изпратим сигнал на трети страни: тези държави са наши, те са част от нашето семейство.

За първи път имаме проучвания в Сърбия, в които относителното мнозинство вече не подкрепя Европейския съюз. Това трябва да бие тревога на всички ни. Ние ги губим“, заяви Шаленберг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
6
 
11
 
! Отговори
Хаха преди 5 месеца
Не е само Австрия..Унгария, Словакия, Полша..Холандия..ще наложат вето!
35
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво на Австрия!!
34
5
 
5
 
! Отговори
До комунистът преди 5 месеца
Алооу, "специалист". На тоя и оня да не вярваме, а на такива като тебе ли да вярваме? Тия глупости за БРИКС ги слушам от поне 20 години!!!
33
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Руските слуги се обаждат. Добре че ние вече не сме едни от тях.
32
5
 
6
 
! Отговори
Комунистът 2 преди 5 месеца
Може да слушате поръчковите и добре платени медии в България - Но в скоро време - БРИКС ще станат доста по - силни от ЕС... Това че Ви приказват добре оформени лъжи и Ви хвърлят прах в очите - в България... И вие вярвате! Това изобщо НЕ означава , че това е ИСТИНАТА.... Която така или иначе ще излезе след някоя и друга година! И за военните действия на Територията на Украйна. И за конфликта в Ивицата ГАЗА. И за всичките видове санкции срещу Русия.
31
2
 
6
 
! Отговори
ива преди 5 месеца
Австрия е най-голямата перачница за руски пари. Там 99% от политиците са на заплата от Кремъл..
30
4
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
АВСТРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ С ДВЕ ДУМИ БСП :D ЕЙ ЗА ТОВА Е ТАЯ НЕСПИРНА ПОДКРЕПА НА АВСТРИЯ КЪМ РЕЖИМА НА ФАЛШИВИТЕ ПУТИН КУКУВЦИ! КОМУНИСТИ
29
1
 
15
 
! Отговори
прави да австрийците преди 5 месеца
Не че ми дреме за Западните Балкани, но наистина не виждам защо на Украйна трябва да й се дава предимство и към нея отношението да е твърде снизходително!? Изискванията са ясни. Или ги изпълняват и се присъединяват, или не.
28
3
 
9
 
! Отговори
Комунистът преди 5 месеца
Този така наречен "Европейски съюз" може да сте сигурни , че максимум до 10 - 15 години ще се разпадне на малки парченца! Той и без това е под господството на САЩ и парите на няколко много известни Фамилии! Освен това - НЕ виждам как Държави - като Франция , Австрия , Унгария , Германия , Нидерландия могат да "съжителстват" ... Под един "покрив" с България , Албания , Румъния , Косово , Северна Македония .... РАЗПАДЪТ Е АБСОЛЮТНО ПРЕДОПРЕДЕЛЕН!!!.......
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След Англия, Нидерландия от вчера, Унгария, а и Австрия.Италия и тя не е вече фен на ЕС.
26
4
 
7
 
! Отговори
ТТ преди 5 месеца
Австрийците, спрете да се разпореждате в ЕС, кой, какво да правел и да не правел!
25
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
какъв ЕС, каква украйна бе?...ЕС вече се разтурва, а измислената украйна е разбита и става област в руската империя!
24
2
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
САМО АВСТРИЯ И УНГАРИЯ ОТ ЦЯЛОТО ЕС НЕДАВАТ ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА!
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Зелята окъкка войната и контранастъплението и сега американските му господари ще го пожертват !
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А върви ли контранастъплението на Зелята ?
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Години Другарю, ти лично къде в Европа или САЩ си пробвал да пътуваш и не си могъл?
20
3
 
6
 
! Отговори
Тагарев преди 5 месеца
Щом ще си играем с Австрия на геостратегия- имаме новини за тях. Ако искат руснаците да продават газ на австрийците- да плащат по 2-3 млрд. на година. Ако искат австрийците да купуват газ от руснаците- да плащат по 2-3 млрд. на година и те. Същото се отнася и за сърби, унгарци и други подобни ***..
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
тоя австрийски министър скоро ще спрат да го слушат, щото и нас отряза за шенген сега и украйна иска. за кой се мисли там нямат ли си Посолството за да го съветва
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Тагарев Никой от така наречените Западни балкани не се интересува от нас. Пък и защо? Всеки може да си направи справка колко е например минималната работна заплата в Черна гора, С Македония и Сърбия, и колко е тук!
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Те вече са дали предимство... в Европа ценят повече украинци от българи, сърби и прочее ***.. Нас от Балканите ни гледат като междинно звено.