Австрия: Не давайте на Украйна предимство за ЕС пред страните от Западните Балкани

Грешка е да гледаме Украйна с розови очила, а тях - под лупа
23 ное 2023 15:34, Стела Стоянова
94
Австрия: Не давайте на Украйна предимство за ЕС пред страните от Западните Балкани
Снимка БГНЕС, архив

Австрийският външен министър призова лидерите на ЕС да не дават предимство на Украйна пред страните от Западните Балкани по отношение на присъединяването към блока, съобщи „Гардиън“.

Преди срещата на високо равнище следващия месец, на която ще се реши дали официално да се одобрят преговорите за членство с Украйна и Молдова и да се разгледа потенциалното разширяване на блока до 35 членове, Александър Шаленберг заяви, че Босна и Херцеговина не трябва да се пренебрегва.

"Нашият геостратегически сеизмограф рита и в двете посоки", каза той и добави, че би било "геостратегическа катастрофа", ако комисията гледа на Западните Балкани "с лупа и с розови очила към Украйна... Не може определени групи да са на бързата алея, а други - на служебната".

Този месец Европейската комисия препоръча да започнат преговори с Украйна и Молдова, но преговорите с Босна да изчакат, докато "бъде постигната необходимата степен на съответствие с критериите за членство".

Шаленберг заяви, че дискусиите с Босна "вече вървят в правилната посока".

„Но нека не създаваме проблем в региона, който чака от 20 години, и да им дадем още един обръч за прескачане. Както каза албанският министър-председател Еди Рама, ако го цитирам правилно: "Трябва ли да започнем война на Балканите, за да привлечем вниманието ви?", добави висшият дипломат.

„Ще има много разгорещени дебати и ние искаме сигналите да са еднакви и в двете посоки по геостратегически причини... Трябва да изпратим сигнал на трети страни: тези държави са наши, те са част от нашето семейство.

За първи път имаме проучвания в Сърбия, в които относителното мнозинство вече не подкрепя Европейския съюз. Това трябва да бие тревога на всички ни. Ние ги губим“, заяви Шаленберг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Каков прусак си ти бе, като си жева мижитурка мендераст.
15
6
 
3
 
! Отговори
Тагарев преди 5 месеца
Ние сме прусаците на Балканите и какво става из Западните Балкани е наша работа, а не на кьопавите австрийци, които си играят на бивша империя, а същевременно мишкуват и се мазнят на руският престъпен режим.
14
3
 
8
 
! Отговори
Украйна преди 5 месеца
Украйна 10 години я готвят и въоражават за да издържа все пак някак си на 20% натиск на Руската армия. Нашите 15 хил. охранени чичаци, без нито едно модерно оръжие и оборудване от съветско време колко мислиш г-н. "Само", че ще изкарат срещу руската армия ако им обявим война. Не пишете глупости. Можем да сме против тях, може да сме част от санкциите, но не трябва САЩ да усетят, че сме военно настроени. Че ще ни вербуват и вярно ще обявим война. И тогава Исус, Алах и Буда заедно няма да ни спасят.
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Само -- За всичко си прав, само война с Русия не ни трябва, защото ще се намеси цялото НАТО и ще станем тук буферна зона. Целият руски народ не е крив, че задкулисно го управляват едни хора, които дори не са руснаци и си гледат само собствения финансов интерес.
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Австрия и Русия още преди векове са играли комбина. Изглежда, че това правило важи и днес.
11
11
 
11
 
! Отговори
Само преди 5 месеца
Само загубените руски *** се радват, че не сме в Шенген и Еврозоната. Но и това ще стане и България отново ще е там където и е мястото с богатите - не с голташка Русия. Просто руснаците ни загубиха 45г. Сега да сме на мястото на Австрия по развитие ако не беше дивия социализъм. България в ЕС и НАТО, скоро в ШЕНГЕН и ЕВРОЗОНАТА. Помощ на Украйна до дупка и против Русия. Не им се плашете. Ако трябва Тагарев да им обяви война. Твърдо трябва с тези, а ние го можем, защото сме сила на Балканите!
10
1
 
11
 
! Отговори
Няма нищо чудно преди 5 месеца
"Ние ги губим", рекъл Шеленберг. Кога пък сте ги спечелили? Още при Тито границите им бяха отворени и си ходеха в Западна Европа когато поискат. Учеха и работеха там, някои понатрупваха парички и знания и се връщаха в Югославия, за да правят частен бизнес, което беше възможно там и през соца. Освен това Сърбия винаги е била любимка на Русия.
9
2
 
10
 
! Отговори
aa1820 преди 5 месеца
Неутрална Австрия ама перачница на руските пари от край време....ех принципи, ех идеали
8
0
 
10
 
! Отговори
2000-та преди 5 месеца
2000Кали: Шенгееен, шенгеен ще прескоча ли Шенген ?!2024: Шенген йок.Смятайте колко сме се развили за 24г. Не сме мръднали и на йота! Четвърт век в тотален застой.
7
3
 
12
 
! Отговори
aa1820 преди 5 месеца
Точно Австрия да не говори за двойни стандарти! За нас Шенген трябваше да се реформира, понеже бе работел, а за Хърватска не трябвяше да го реформират....
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А Бг и Шенгеня?
5
5
 
15
 
! Отговори
Дойде ли преди 5 месеца
Дойде ли Тръмп това прокажено правителство, което ни трови в момента, отива в небитието. Просто Байдън ги закриля чрез посолството да донорстват тук. Тая ще свърши много скоро!
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
знаем, че австрийците хем са европейци, хем са с рашистан, типичните лицемери като холандците
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А Шенген бе подлец!
2
1
 
4
 
! Отговори
селянин преди 5 месеца
здравейте
1
11
 
15
 
! Отговори
Австрия Нидерландия преди 5 месеца
Не давайте на България възможност да бъде приета в Шенген и Еврозоната. Това ще е пагубно за всички!