Забраняват на големите магазини да унищожават непродадените дрехи

Предвижда се изключение за малките компании
5 дек 2023 20:38, Елка Василева
7
Забраняват на големите магазини да унищожават непродадените дрехи
Снимка: архив, БГНЕС

Представители на страните от Европейския съюз и на Европейския парламент обявиха, че са постигнали споразумение да бъде прекратена практиката, при която големите вериги за търговия на дребно унищожават дрехите, които не са успели да продадат, предаде ДПА.

Предвижда се изключение за малките компании, както и транзитен период на изпълнение на забраната, който се отнася за средните по-големина фирми.

Големите вериги трябва да започнат да прилагат ограничението за унищожаването на дрехи в рамките на две години, след като то влезе в сила. За да стане това, новата регулация трябва да бъде одобрена официално от страните от ЕС и от Европарламента, но се смята, че това решение със сигурност ще бъде прието, посочва ДПА.

През май 2022 г. Европейската комисия предложи промени, които предвиждат по-дългото използване на редица продукти, както и въвеждането на по-облекчени правила за тяхното рециклиране. Целта на това предложение е да бъде ограничено потреблението на ресурси, сред които са енергийните продукти и водата.   

Договореността, постигната призори днес, предвижда ЕК да има право да въвежда в бъдеще забрани за унищожаването и на други продукти.

ЕК ще може да приема решения, които са задължителни за страните от Евросъюза. С тях ще може да се въвеждат изисквания за по-щадящи околната среда начини на производство, използване и унищожаване на редица продукти. Сред тях са мебелите, автомобилите гуми, перилните препарати, боите и другите химически продукти.
(БТА, Пламен Пенчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като свърши например лятото цените на летните дрехи падат. Едни къси *** които са стрували между 20 и 30 лева падат не цена от 5-6 лева.Най-вероятно дрехите които се хвърлят просто не са се харесали на клиентите на магазините и не са ги купили.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 3В другите магазини от нещата за изхвърляне си правят топлата витрина. За Кауфланд не знам. Но от други магазини съм вземал вкисната супа от хладилна витрина.
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ШШШИИИИБАНН ЕССР, почваме да затъваме бързо в мизерия и неосоциализъм
2
0
 
9
 
! Отговори
До 3 преди 2 месеца
Дрехите и обувките нямат срок на годност за разлика от храната.
1
0
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 2 месеца
Тукашните магазини за втора употреба ще продължат да продават стари дрехи и обувки на цената на нови немаркови такива. Тук - там ще има изключения, разбира се.