Денков: Няма да приемем нови условия за Шенген, ще преговаряме до последния ден

Ако няма разбиране за позицията ни, ще променим отношението си към Австрия и нейните фирми
12 дек 2023 12:28, Стела Стоянова
85
Денков: Няма да приемем нови условия за Шенген, ще преговаряме до последния ден
Снимка БГНЕС

България няма да приеме нови условия за Шенген. Но ще приемем всичко, което ще помогне за охрана на границата ни. Кои условия са допустими и кои - не, това ще се установи по време на преговорите, които предстоят, заяви премиерът акад. Николай Денков, цитиран от БГНЕС.

Въздушното облекчаване на границите ни не премахва проблема с опашките по границите, допълни премиерът. По време на преговорите ще кажа съвсем ясно, че ако няма разбиране на българската позиция, това ще се отрази на отношението на българите към Австрия и австрийските фирми, и това ще бъде добре разбрано. България е много последователна в подхода си, ние казваме: трябва да продължат преговорите, за да има най-доброто решение. До последния работен ден на тази година ще продължава да се преговаря, каза още Денков.

Още по темата
На въпрос защо резултатите на учениците са толкова тревожни, Денков коментира, че един от създателите на PISA е коментирал, че "учениците знаят много, но не знаят как да прилагат наученото".

Това мери PISA - тя показва, че имаме проблем точно в тази част на системата - не децата да учат имена и дати, а да бъдат обучени как да анализират текста и да защитават тезите си, допълни премиерът, който е и бивш министър на образованието. Няма нужда от нова реформа, трябва да променим целта на образователната ни система, според която учениците трябва да могат да ползват знанията си, за да се справят с живота. Един от основните елементи да променим това е начина на изпитване на децата - както ги изпитват, така и те се подготвят - те възпроизвеждат факти, не ги анализират. Но когато поискаш промени, много трудно получаваш подкрепа, допълни Денков.

Относно кръвните тестове за наркотици на шофьорите, премиерът обясни, че в момента излизат за 2-3 месеца, като целта е сега да стават за 2-3 седмици. Очаква се обществени поръчки да бъдат обявени в началото на следващата година, така че техниката да бъде доставена след месеци. Организационно всичко е направено, обясни премиерът.

Има над 6 млрд. инвестиции, което е с 50% увеличение спрямо миналата година, каза още Денков. Има правителство и Управленска програма, това дава увереност на инвеститорите, че има стабилност. България има една от най-ниските безработица в целия ЕС, дори в целия свят. Проблем е намирането на високообразовани кадри и специалисти у нас. Като видя инвеститор, му казвам да не се оглежда в София и Пловдив, а да гледа към Шумен, Русе, и др. Очакваме откриването на хиляди работни места с идването на новите инвеститори, каза премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
по границата австрйски и нидерландски камиони да се бавят, колкото може повече, може да им светне крушката на проруските австрийци
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе питай Копейкин как ще увиличи капацитета на морската полиция без най голямото перо лодките, яхти и кораби да са застраховани от където се събират данъци?
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
вече ще следя за произхода на стоките, ако са австрийски или нидерохоландски, няма да купувам, нивеа и без това са вредни!
41
3
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 4 месеца
Денков,с кеф да ти се изходя по голяма нужда на " интелигентната" доцентска физиономия!
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Шушу ми ги !
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До дo 30Ако ние сме в Шенген няма значение дали се казваме България или Швейцария можем да не сме в ЕС . Преди години така веше и Швеция не е само Швейцария . Сега така е и Гибралтар мисла но не съм сигурен . Там съм ходил отдавна . Не до Швецария ли сме или не сме . Въпрос на договори е .
38
3
 
7
 
! Отговори
Само така Денков преди 4 месеца
Да се сетят за какво иде реч. Гледам че и форумните бок...л..уци са се активирали. Кеф
37
0
 
4
 
! Отговори
Демокрация? преди 4 месеца
До дo 30 Може да има някаква илюзия за демократичност. Всъщност, Швейцария е личен рай и седалище на една еврейска фамилия, от която управляват света. А, Швейцария е избрана защото са били най- бедни и слаби. Слугували са в цяла Европа и царска Русия, защото земята им не е можела да ги изхрани.
36
2
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 4 месеца
Karl Cais!,,Мухата Цеце..! Жабокът Кърмит! А бе кой гласува за такива ***?!!!!!!! Такива охлюви ще ни УБИЯТ!
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
БНТ да не излъчва Виенския новогодишен концерт на първи януари! Жест!!
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А кога е последноя ден на правителството?
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Няма нужда от нова реформа, трябва да променим целта на образователната ни система"---------Има нужда да върнете старата система отпреди реформата, по която всички нормални хора са се обучавали, а не да ни налагате еврофжендърските си тъпизми, защото резултата както се вижда плачевен.
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Представете си на Орбан да му въртят тия номера!! Човек с огромно его и достойнство! Личност и лидер!!! Туй нащо е едно нищо, поплювкоо!
31
1
 
7
 
! Отговори
Не разбрах преди 4 месеца
До кой последен ден ще преговаря , този на ЕС или този на света . Ама тук лъже , защото плъховете като него винаги напускат потъващия кораб първи , няма как да преговаря до последно
30
2
 
0
 
! Отговори
дo 30 преди 4 месеца
И само чакат да ни дадат статут на Швейцария. Швейцария е демокрация от векове и има уникален статут в Европа. Когато хората тук станат като швейцарците и като минат 5-6 поколения, тогава може.
29
2
 
7
 
! Отговори
Ами... преди 4 месеца
Смятам, че един данък от 50% на веригата OMV ще бъде напълно нормален. С толкова облагат и Лукойл. И, спиране за обстойна проверка всеки ТИР с дестинация от и към Австрия. Поне 2-3 часа да продължава проверката, пък после, нека си върви със здраве, ако няма никаква нередност. Но, все пак, проверяващите да положат някакво старание да намерят такава. Румънците и те да ги спрат за още 2-3 часа.
28
0
 
10
 
! Отговори
Нане преди 4 месеца
На мен шенгеня ми не трябва, на кой му трябва си прибира мигранти дома и да си ги рани... Инче за шенгеня се разбра, че западняляците ни третират, кат роби... Мъ то с таквиз наведени краварски слуги, как да е другояче... ===)))
27
2
 
3
 
! Отговори
Нора преди 4 месеца
За новите условия,незнам,но Плъхи със сигурност знае,то след като сме наведени до Земята,следва и другото, гладко и сладко еваане! Мишки в трици, не политици!
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тебе някой пита ли те? Ще правиш каквото ти заповядат от "Козяк".
25
3
 
1
 
! Отговори
Някой преди 4 месеца
А с магистрала Хемус какво се случва? Пак ли ще чакаме 2030 година? Ако беше Борисов , досега да сме пътували до Търново/ тия ,които не му харесват магистралите,да пътуват по другите/! Праща ни по Шумен и Русе? А ...Плевен, Враца,Монтана, Търново...?