Европейският съюз започва преговори за присъединяване с Украйна и Молдова

Виктор Орбан не участва в гласуването
101
Европейският съюз започва преговори за присъединяване с Украйна и Молдова
Снимка: Pixabay

Европейският съюз реши да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в социалната мрежа "Екс", цитиран от агенциите и БТА.

Лидерите на Европейския съюз днес се споразумяха да започнат преговори за членство с Украйна - нещо, което унгарският премиер Виктор Орбан от седмици се заричаше да блокира, отбелязва Ройтерс.

Няма незабавен коментар от страна на Унгария, след като председателстващи на срещата на върха, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви: "Европейският съвет реши да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова".

По-нататък Мишел посочи, че срещата на върха е предоставила статут на кандидат за членство в ЕС на Грузия и също така ще даде ход на кандидатурата за членство в ЕС на още една страна, която се надява на това -  Босна - след като тя постигне "необходимата степен на съответствие" с критериите.

"Това е победа за Украйна. Това е победа за цяла Европа. Победа, която мотивира, вдъхновява и укрепва", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

По-рано през деня, когато 27-те лидери на ЕС се събраха за последната си среща на върха за годината, Орбан настоя, че ЕС не трябва да започва преговори за членство с Украйна.

Орбан беше единственият противник на решението на срещата на върха, която се състоя в критичен момент за Киев във войната му срещу инвазията на Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: УкрайнаЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
2030 преди 4 месеца
Итс да файнъл каунтдалн
88
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За съжаление, това евентуално присъединяване ще бъде равно на обявяване на война. Бързат бързат
87
0
 
3
 
! Отговори
мдаа преди 4 месеца
На срещата на върха в Брюксел лидери от общността се справиха с възраженията на унгарския премиер Виктор Орбан като уредиха той да напусне залата, докато те предприемат историческата стъпка на съгласие за започване на преговори за присъединяване на държава във война.
86
0
 
8
 
! Отговори
Нане Вутов преди 4 месеца
Чакам да видя македонските медии как ще реагират. Или ще вият на умрело, или ще се правят на умрели лисици, все едно че нищо не се е случило.
85
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЕС гейовете бързат ,до като е президент зеленото джудже ,явно се досещате че тоя няма да бъде президент ,защото няма да ги изберат украинците)
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На 2 Април 85% от матряла гласува да се дават пари на на Украйна.
83
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отдавна не откривам на пазара брюкселско зеле. Урсула да не го е изяла всичкото? Едни аспержи само и то пресъхнали.
82
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми да почнем няква война, та да ни вземат у шенгену, хахаха, па и помущи яко ша дават, ша са упраим.
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми да почнем няква война, та да ни вземат у ленгену, хахаха, па и помущи яко ша дават, ша са упраим.
80
2
 
17
 
! Отговори
гражданин преди 4 месеца
Ако е вярно и са го гласували, това е поредната архи-глупост на брюкселските зелки!
79
0
 
9
 
! Отговори
До87 преди 4 месеца
Няма как да избяга от косвените данъци.
78
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
86,сигурен съм че 1 лев данък не си платил!
77
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А на нас ще ни опеторят данъците, защото тези 2 псевдодържави са като воденичен камък на шията. То и ние сме така, па какво остава за тях.
76
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако ще вкарваме Украйна и Молдова в ЕС, по-добре да започнем от Южна Африка, където Мароко и Алжир са в пъти по-уредени държави, с по-добра икономика от Украйна.
75
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какви точно са причините за започване на процедура за вкарване на Украйна в ЕС. Най-корумпираната държава в света. Актрьорът Дани Трехо писа как канцеларията на Зеленски са му давали $100 000 за да посети Киев, но са искали да се подпише, че е получил $150 000. А колко оръжие бе продадено в Африка, на арабите или дори на Русия? И каква точно икономика има Украйна за да влезе в ЕС? ЕС сега е една пародия на това отпреди 20-30 години.
74
0
 
16
 
! Отговори
До 81: преди 4 месеца
Тоталитарна система има сега на запад. Ако имаш наивността да пишеш против ЛГБТ+ или да изразиш мнение, че Джордж Флойд е бил един престъпник осъждан многократно за въоражени грабежи, ще те уволнят от работа моментално и ще те вкарат в затвора "за език на омразата". Сноудън го грози смъртна присъда затова, че пред Британски журналисти каза за тотално следене на всичко от службите на САЩ, а Асанж над 10 години го тормозят затова, че е публикувал истини, които всички знаят. Много си нагла.
73
2
 
15
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 4 месеца
И кой точно ще възстановява Бандepocтан? Те вече си хвърлиха най-наивно във войната бaчкаторите и сeлянчетата, които отдавна са загинали или са осакатени за цял живот. Просто няма кой да работи - в Киев са останали някакъв аналог на нашите жълтoпaвeтници, които са некадърни и мързеливи. ЕС може да печата Евра, но няма работници - в Германия арабските инженери и лекари няма да тръгнат да строят нищо в Бандepocтан. ПП Пазете се от украинките защото ще ви заразят със СПИН!!!!!
72
13
 
2
 
! Отговори
Диана преди 4 месеца
До поредната Така ще да е!...Защото и най-добрата стратегия с лоши тактики се проваля с грохот!..Русия трябва да осъзнае най-после, че в политиката работят политици, а не администратори,за които хората нямат никакво значение пред идеите..Сринатата тоталитарна система го показа недвусмислено-колкото и гениална да е комунистическата идеология,тя се провали с гръм и трясък, извратена до неузнаваемост от липсата на политика в прилагането й.Липсата на адекватна политика на Русия днес е повторение
71
0
 
11
 
! Отговори
Диана преди 4 месеца
Европа се повтаря : ще приемат и дявола, но ще унижат Русия!...Както преди много години ни откраднаха Македония за да го направят...Това си е трагедия!...Е, радвайте се украинци и молдовани - погледнете Северна Македония днес и надникнете в своето бъдеще, значи...
70
2
 
11
 
! Отговори
Пълни олигофрени преди 4 месеца
Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха Укрите по най-тъпaнapския начин проведоха войната на САЩ срещу Русия жертвайки най-младото си поколение, хвъпляйки във войната на САЩ срещу Русия дори бременни жени......, а сега още по-големите тъпaнaри от ЕВропейския Съюз начело с бyлгapистанците ще платят заемите на урките от $400 Милиарда, които укрите взеха от САЩ да платят за тази война, а също ще плащат като попове за възстановяване на укрocтан от войната. ЕЕЕЕ, няма по-големи 0лиг0фpени на света.