Европейският съюз започва преговори за присъединяване с Украйна и Молдова

Виктор Орбан не участва в гласуването
101
Европейският съюз започва преговори за присъединяване с Украйна и Молдова
Снимка: Pixabay

Европейският съюз реши да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в социалната мрежа "Екс", цитиран от агенциите и БТА.

Лидерите на Европейския съюз днес се споразумяха да започнат преговори за членство с Украйна - нещо, което унгарският премиер Виктор Орбан от седмици се заричаше да блокира, отбелязва Ройтерс.

Няма незабавен коментар от страна на Унгария, след като председателстващи на срещата на върха, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви: "Европейският съвет реши да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова".

По-нататък Мишел посочи, че срещата на върха е предоставила статут на кандидат за членство в ЕС на Грузия и също така ще даде ход на кандидатурата за членство в ЕС на още една страна, която се надява на това -  Босна - след като тя постигне "необходимата степен на съответствие" с критериите.

"Това е победа за Украйна. Това е победа за цяла Европа. Победа, която мотивира, вдъхновява и укрепва", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

По-рано през деня, когато 27-те лидери на ЕС се събраха за последната си среща на върха за годината, Орбан настоя, че ЕС не трябва да започва преговори за членство с Украйна.

Орбан беше единственият противник на решението на срещата на върха, която се състоя в критичен момент за Киев във войната му срещу инвазията на Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: УкрайнаЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много лоши новини и събития съсипаха живота на русофилите в България тази седмица. Нарязаха русофилската светиня MOЧА на парчета, Украйна почва преговори за ЕС, Русия се провали и в Авдеевка и в Маринка от които поне едно беше заповядал Путин да бъде окупирано за пресконференцията му на 14 декември за да се похвали пред раята си какъв голям пълководец е руския цар и каква могъща сила е Русия.
68
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин днес се извини на гламавите си поданици че много са поскъпнали яйцата му. От съобщените числа на руски солдати в Украйна от Путин днес и Медведев преди 2 седмици стана ясно че има липса на едни над 300 хиляди солдати. Никой от послушните руски журналисти не посмя да запита къде са се изпарили тези 300 хиляди солдати. В същото време войнишките по скоро вдовишките съпруги се оплакват че мъжете им повече от година са на фронта без ротация.
67
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Добри новини, сега Путин го завряха съвсем в азиатския ъгъл
66
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Орбан и той като нашите копейки. Много силен на думи, но като дойде време да сложи ветото и му излезе друга работа и напусна залата за да може да мина гласуването "ЗА"
65
0
 
8
 
! Отговори
Първосигналните преди 4 месеца
от сглобката пак коментират... хахххааххахаххахаха. Гоума радост .... Окраина щела да преговаря .... хахахахаххахахахахах
64
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Щирлиц 68 т.н. приднестровци ще ги натоварят в свинските вагони и ще ги пратят на Москва. Путин ще ги приеме на драго сърце защото му трябва пушечно месо за Украйна където ще бъдат утилизирани за 1 месец. Това ще е краят на приднестровския анклав.
63
4
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 4 месеца
Орбан продаде началника си Путин за 1 милиард евро които ЕК отблокира от блокираните 10 милиарда за Унгария.
62
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След като се оказа, че повече няма пари тази година и не се знае до кога догодина, няма оръжия, няма контранастъпление, няма ПВО,,, надали енергопреносната им мрежа ще издържи тази зима и дали няма да мръзнат, това е единствения начин да спрат народа от това да вдигнат нов Майдан ,но този път да обесят Зеленски насред площада. А дали някога ще ги пуснат в ЕС е съвсем друг въпрос.
61
5
 
7
 
! Отговори
bl преди 4 месеца
Вето! Вето и на двете "държави" докато не признаят че са възникнали на Българска територия и върху Българска култура! Вето, докато не признаят Българското малцинство за държаво-формиращ етнос! И после още малко вето да им държи влага!
60
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Май са решили да приемат Путин в Европа,щото както е тръгнало от Украйна ще остане едно няма нищо
59
3
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Браво! 85% от матряла искат Денков да тегли милиарден заем, за да помогнат на Украйна!
58
5
 
13
 
! Отговори
Име преди 4 месеца
Явно Орбан не го "държат" за топките, като наш Боко и грухи! Без лустрация, такива ни и резултатите. България бързо трябва да излезе от ЕС.
57
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Гардиън": Орбан каза, че не иска и не може да помогне на Украйна, защото страната е "майтап" за него и "една от най-корумпираните в света". "Лидерите се надяват да изолират премиера за 48 часа в стая, за да го убедят, че Украйна е завършила почти всички реформи за присъединяване. Но те се готвят за мрачни сценарии", каза източник пред вестника.
56
13
 
8
 
! Отговори
Black Sea преди 4 месеца
Сега нашите да не умуват много ами пак да върнат таксите за тръбата. Хегеш-Мегеш, де шъ ходи Орбан. Вето за Шенген ли шъ слага. А, да видим. Ако пък много квака и кран-а може да затворим. Е, сърбето ще писне и то малко, ама толкоз. Иначе ще купува от Косово.
55
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Донецк, Луганск, Запорожие, Херсон, Одеса, Николаев, Харков ще вземат ли в ЕС?
54
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво става с контранастъплението?
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен - БЮРМ не граничат с империята на злото и им е все едно защото краденето ще продължи .
52
4
 
10
 
! Отговори
фишеци преди 4 месеца
Шарл Мишел заяви: "Европейският съвет реши да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова". Това се решава не от Европейския Съвет, а от страните членки.
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом може без съгласието на всички, защо БЮРМ не започнат?
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 51 Явно знаеш от личен опит че не му става.