Как най-големите градове в Европа обърнаха гръб на автомобилите?

Париж е първенец, Барселона обаче не се справя толкова добре
18 дек 2023 18:57, Нели Христова
93
Как най-големите градове в Европа обърнаха гръб на автомобилите?
Снимка: Pixabay/jarmoluk

Повечето европейски градове не са били предназначени за автомобили. Техните улици някога са били място за множество разнообразни човешки дейности: работа, търговия, общуване, игри. Придвижването от А до Б, освен пеша, е било малка част от микса.

Пристигането на автомобила в големи количества по европейските пътища сложи край на това през 50-те години. Улиците вече бяха предназначени за трафик, който трябва да достигне целта си възможно най-бързо... и да има къде да паркира, щом стигне. Градовете се промениха радикално.

Отпорът вече е в ход, воден от належащата необходимост да се намали замърсяването на въздуха и да се бори с климатичната криза, както и от желанието градовете отново да станат приятни места за живеене. Повечето големи европейски градове вече имат въведени схеми за намаляване на трафика по пътищата.

Стратегиите варират от такси за задръствания, ограничения за паркиране и зони с ограничен трафик до увеличени инвестиции в обществен транспорт и велосипедни алеи. Доказателствата сочат, че комбинацията от морков и тояга – и консултация – работи най-добре.

Автомобилите отделят огромни количества замърсяване. Пътният транспорт представлява една пета от емисиите в ЕС, а автомобилите са отговорни за 61% от тях. Със среден процент на заетост в ЕС от само 1,6 души на автомобил, те също така използват изключително неефективно общественото пространство.

Но политиките за намаляване на трафика често предизвикват яростна съпротива. За много, особено по-възрастните хора, колите не са просто превозни средства, а символ на лична свобода и успех. В няколко града опитите за ограничаване на използването на автомобили отвориха нов фронт в културните войни.

Поради много различни причини извеждането на автомобили от европейските градове не е лесно. Авторите на The Guardian разглеждат три: Париж, където използването на автомобили е намаляло почти наполовинаq Барселона, където нов кмет има своите съмнения и Брюксел, където бюрокрацията не помага.

Париж

Изумителна статистика се появи в Париж миналия месец: по време на сутрешните и вечерните часове пик по представителните главни пътни артерии, пресичащи френската столица, вече има повече велосипеди, отколкото коли – всъщност отново почти наполовина по-малко.

Данните утешават Ан Идалго, соцкметицата, която откакто беше избрана за първи път през 2014 г., преследва някои от най-строгите анти-автомобилни политики от всеки голям град – като се започне със затварянето на десния бряг на Сена за движение.

Оттогава Идалго затвори известни улици като Rue de Rivoli за по-голямата част от трафика, създаде разширяваща се зона с ниски емисии, за да изключи по-старите автомобили, и установи 1000 км велосипедни маршрути, 350 км от тях id защитени алеи.

Отчасти благодарение на нейните политики и тези на нейния предшественик Бертран Деланое, шофирането в границите на Париж е намаляло с около 45% от началото на 90-те години на миналия век, докато използването на обществен транспорт се е увеличило с 30%, а използването на велосипеди с около 1000%.

Предстои зона с ограничен трафик, която, с някои изключения, ще забрани целия трафик – до 50% от общия – от повечето централни райони на града, започвайки през пролетта на 2024 г. -  навреме за летните олимпийски игри.

Кметството също така наложи ограничение на скоростта от 30 км/ч на почти всички улици на столицата, направи пешеходни 200 улици извън началните училища и наскоро обяви референдум относно плановете за таксуване на шофьорите на SUV "значително повече" за паркиране.

Кметът беше и ентусиазиран приемник на концепцията за "15-минутен град", което означава, че всички ежедневни нужди на жителите – пазаруване, образование, здраве, свободно време, дори в идеалния случай работа – трябва да са на леснодостъпни 15 минути пеша или каране на велосипед.

Пиер Зембри, професор по градско планиране и транспорт в Парижкия университет, каза, че Идалго не трябва да приписва цялата заслуга за драматичния спад на използването на автомобили в Париж.

"Тя определено е много проактивна", каза той. "Но притежаването на автомобили намалява от само себе си в големите градове от известно време. Ако има приемливи алтернативи – велосипеди или обществен транспорт – градските семейства просто не заменят старите коли. Те не се нуждаят от друг автомобил, който е и по-скъп."

Само около 30% от парижани сега притежават автомобили срещу почти 90% от по-широкото френско население. Проблемът, каза Зембри, е рискът мерките на кмета срещу автомобилите да санкционират доставчици, търговци и други, които трябва да шофират в центъра.

"Велоалеите са добре, избирателите на кмета ги обичат", каза той. "Но те не са толкова ефективно средство за масов транспорт като автобусите например, които са сериозно пренебрегвани в Париж. И всеки парижанин ще ви каже, че метрото е постоянно задръстено."

Зембри каза, че проблемът на Париж занапред е "всъщност не колите, а координацията. Уверете се, че различните видове транспорт работят съвместно е ефективно, избягвайки огромни тесни места извън града. За мен някои политики бяха символични."

Барселона

Когато вестник El País измерва времето за същото 8-километрово пътуване през Барселона с кола, мотоциклет, велосипед и обществен транспорт, мотоциклетът печели, последван 2,5 минути по-късно от обществен транспорт, като велосипедът е трети, а колата последна.

И все пак връзката между автомобилите и личната свобода се оказва трудна за прекъсване
, както Джауме Колбони откри, когато спечели надпреварата за кмет на Барселона миналия май – като безсрамно се представи като "про-автомобилния" кандидат.

Ада Колау, кметът в оставка, беше призната в световен мащаб за политиките на нейната администрация за ограничаване на използването на автомобили и подобряване на качеството на въздуха, включително нейната много възхищавана схема за "суперблокове", проектирана с приноса на жителите.

Проектът обединява девет градски блока и ги затваря за трафик със зони за игра и зелени площи. Колите не са забранени, но блоковете са неблагоприятни за автомобили.

Преди да бъде победена през май, Колау завърши още по-амбициозен план.

На цена от около 50 милиона евро 21 блока от Consell de Cent, бивша улица с четири ленти през града, са пешеходни, с четири главни свързващи улици в "зелена ос", превръщайки района в градски парк и едно от най-популярните места в града.

"Беше повече от необходимо пешеходната зона, която се разпростира на повече от 2 км и имаше най-мръсният въздух в Барселона, да бъде обособена. Но това не е достатъчно", каза архитектът Олга Субирос, добавяйки, че градът се нуждае от по-добро съчетание от употреби, за да избегне високата гъстота на барове и ресторанти, както и контрол върху наемите и такса за задръствания в стил Лондон.

Барселона има най-високата гъстота на автомобили в ЕС: 6000 на кв. км. Съобщава се, че автомобилите са причината също така да има най-лошото шумово замърсяване в Европа, докато качеството на въздуха постоянно надвишава ограниченията на ЕС и СЗО за азотен диоксид (NO2) и прахови частици PM10.

Самият град има отлична евтина мрежа за обществен транспорт, но крайградските влакове, които го свързват с 4-те милиона души в неговия хинтерланд, са предимно бавни и ненадеждни, а 85% от пътуванията с кола се извършват от хора, които влизат или преминават през града.

Суперблоковете може да са оазиси на тишина и чист въздух, но нито те, нито съкращаването на близо 4000 паркоместа, нито зона с ниски емисии, нито увеличаването на мрежата от велоалеи на града от 120 км на 275 км, са намалили количеството на трафика в града.

Според собствената статистика на Барселона броят на пътуванията, извършени с частни превозни средства, се е увеличил между 2011 г. и 2021 г., докато пътуванията, извършени с обществен транспорт, са намалели.

Дали ще бъде постигнат напредък под Колбони, предстои да видим. Новият кмет каза, че ще намали трафика в града, но първото му действие беше да върне колите обратно в пешеходна зона под Колау.

Брюксел

Брюксел е осмият най-замърсен град в Европа по отношение на емисиите на NO2, според проучване на 858 града в ЕС. За тези, които работят или живеят в близост до някои от най-натоварените улици, като тези близо до институциите на ЕС, констатациите няма да са изненада.

Центърът на града отдавна има репутацията на блокиран, въпреки честите автобусни, трамвайни и метро линии. Но става все по-добре. През 2017 г. автомобилите представляват 64% от всички пътувания в града; до 2021 г. цифрата е паднала под 50%.

Пътуванията с велосипед вече съставляват 10% от общия брой спрямо 3% през 2018 г., докато капацитетът на обществения транспорт се е увеличил с 30%. Движението през Пентагона, историческия център на града, беше драстично намалено благодарение на стълбовете, еднопосочните улици и една от най-големите пешеходни зони в ЕС.

"Брюксел има една от най-лошите репутации за автомобили в Европа, но е много по-приятен, отколкото беше преди пет години. Променя се с малки стъпки", каза Лео Цендрович, редактор на списание Brussels Times.

Една от пречките е сложната структура на местното управление с 19 общини. Огромният градски горски парк Камбре се превърна в ценна зона без автомобили по време на пандемията, но някои пътища оттогава бяха отворени отново за автомобили от различни съвети.

"Разделението на компетенциите между общините и региона не помага", каза Пиер Дорние от изследователската група Les Chercheurs d’Air. "В сравнение с градове като Лондон, Париж и Амстердам понякога ни липсва и политическа амбиция."

Големият брой фирмени автомобили s (22% от всички частни превозни средства) и убеждаването на хората да променят поведението си остават проблеми, но планът на Брюксел 2020-30 Good Move съдържа конкретни мерки срещу автомобили, включително 50 квартала с нисък трафик.

Общината в центъра на града Иксел видимо се променя със затворени пътища, еднопосочни улици и широки засадени площи, което го прави непривлекателен за шофьорите, а на мястото на откритите паркинги се появяват нови площади с ресторанти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо ли не чуваме нищо подобно за Шанхай, Ню Йорк или Москва. Защото в подобни градове би имало значение. Ние ще си дадем колите, щото Урсула искала да спасява света. Смешки.
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен Потърси това Жижи или каквото и да е там как се самозапалва. Пълно е с клипове на топ китайските марки електромобили как се запалват. Говорим за стотици случаи в рамките на година и огромни щети по сгради и околни коли. Потърси и за това какво става, ако в гаража ти се запали електричката. Последно четох за случай на такава, дето влачила лодка и прегряла батерията явно. Къщата е тотална щета, съседите са за тежък ремонт.
81
2
 
8
 
! Отговори
ъхъ преди 4 месеца
Големите успехи в борбата с автомобилите и това хората да се придвижват спокойно не трябва да спират до тук. Следващ пример- Осло. Градският транспорт е в пълен хаос, защото в студа(Тази зима пак изненада!) електрическите автобуси не могат да зареждат и минават много малки разстояния. Изобщо, вървим смело към коли тип Флинтстоун, защото и каручките ще бъдат забранени- конете пръ..цкат и трябва да бъдат избити да не замърсяват с метан, както е предвидено за кравите.
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кажете нещо и за отпадъците които горим внос от къде ли не или само колите са трън в очите ви еуроекогейзери?Защо не се говори за привилегии на колите с газ,те са в пъти по еко от по нов мощен дизел зад които остават облаци ***?
79
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гръб на автомобила и 15 Мин град, само ако всички, от обикновен човек до човек от властта се движат пеша и с колела или градски транспорт.А сега в студ и сняг да ходят пеша или с колела или градски транспорт,не те с лимузини на топло и удобно,а хората пеша и с колело само на 15 Мин от дома.зелени,ама с мярка.А Запада да прави каквото ще.
78
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ей сега се набутах с плебса в автобуса или пък ще чакам по половин час за такси :)))) Айде у ле... ааа с тия предолженийца отдавна са на левия бряг. Естествено с цялата грижа за "нас"
77
1
 
21
 
! Отговори
айти преди 4 месеца
Автомобилът е необходимост за пазаруване, разходки , туризъм. Не може със колело да мъкнеш багажи ,големи количества стоки или обемисти предмети.
76
0
 
19
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
Сега е модерно да си еко, да ходиш с колело на работа (та да може някой пиандурник да те размаже хубаво на някой завой), да си веган, ако може да си мека китка и от двата пола, а най-добре от 72рия пол. Изобщо да си модерен и актуален, ако нямаш колело задължително да се блъскаш в градски транспорт, понеже с кола вече не можело. А най-добре да хванеш мотиката и да копаеш, колкото можеш, за да задоволиш нуждите и препоръките на посолството.Тъй било модерно сега, а докато копаеш да си правиш селфи
75
0
 
16
 
! Отговори
Прогресивен Еколог преди 4 месеца
А каруци и рикши с човешка тяга кога ще въведем?!
74
1
 
4
 
! Отговори
До79 преди 4 месеца
Що ти нещо умно ли написа, и що па си помисли, че точно пък ти можеш да споменаваш Мъск, п,р,о,с,т,о,т,и,я,т,а просто струи от теб, освен да обиждаш по бедни и работещи хора, и да ни обясняваш за прехваления и скъп б,о,к,л,у,к термопомпа и слънчопеци на двора, друго от теб не сме чули.
73
2
 
5
 
! Отговори
До "До74" преди 4 месеца
Ехааа, ама какви лични новозабогатяли хай-лайфъри се вихрят тук! Програмисти? Брокери на имоти? Или пък борсови спекуланти на БФБ? А може пък ултра успешни дилъри на зарзават? Като чета какъв интелект струи от това, което пишеш в последните 7-8 поста, мисля, че определено нямаш никакво право да споменаваш името "Мъск" в която и да е твоя дълбокомъдреност. Щипок.
72
6
 
5
 
! Отговори
До74 преди 4 месеца
Бедняците, особенно п,р,о,с,т,и,те винаги гледат да се покажат богати и преуспели в някой форум и да ръсят акъли, щото то другаде няма къде, та тея фантасмагории дет ги ръсиш тука даже и Мъск не ги прави, та земи малко са кротни и стига повтаря всяка вечер едно и също, щото ставаш смешен вече, толкоз ли па нямаш мозък нещо ново да измислиш.
71
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми кат ви е излишен, автомобила го продайте и си одите пеш, тя и ***-то така съветва, аз моя си ми върши работа, па и нямам никви мераци да спасявам планети и да охлаждам вятъра, планетата в камак в космоса и не и пука кво има на камъка.
70
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Братя да св върнем в каменният век. За кефа на розовите еропеиди.
69
5
 
3
 
! Отговори
ДО 74 преди 4 месеца
Бедняците първи изревават, бтв, като се появи някой да им дава акъл. Под всяка статия е така. Ще ти изкарат от 9 кладенеца вода да обясняват как никой заможен не пише в сайтовете и не чете новини.
68
6
 
5
 
! Отговори
до 73 преди 4 месеца
Бедняко, животът си е направил достатъчен майтап с тебе :) Виждаш си доходите и ти става ясно. А мнението ти не ме интересува, кефя се да се заяждам с аутсайдери до живот, защото колкото повече като тебе, толкова повече пари за мене и нула конкуренция :) Само мотокари са ти в празната тиква. Натискай на пърцуцата и наденицата от 20лв. килото.
67
7
 
9
 
! Отговори
до 57 преди 4 месеца
В интерес на истината е така. Особено покрай хоум офиса автомобилът стана излишен. Грубоват изказ, но правилен.
66
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Умните хора отдавна зарязахме колите. Да, няма да лъжа, че имам колекционерски модел в гаража си и семеен автомобил, но просто не ги използвам. Децата ходят на ДГ и училище с транспорт на градината и училището (общиниски), а колите се използват за почивки (когато те не са някъде надалеч) у нас или в Гърция. Почиваме и по други места, но там рент-а-карът е на почит. Нападате или не- най-заможните хора у нас отдавна не използват автомобили или то поне ги използват доста по-рядко от преди.
65
14
 
2
 
! Отговори
Край преди 4 месеца
София пробва да е град в който колите са равни на броя на жителите - резултата ще е трагичен. час пик средна скорост 10-12 км./час. нормалните хора са намерили други начини да се движат но българчето ... то е второ по ум след евреина ... и е голям тарикат и баровец ...без жипка от 2 тона Х 5 метра българчето не може да живее.
64
10
 
5
 
! Отговори
до 67 преди 4 месеца
2 бона режийни?! Термопомпа и 350м2 къща сметка за ток около 70лв. в студените дни. Останалото от фотоволтаици- първите 15к са финансирани от ЕС. А ти ламкай мухите и рини дъното в склада за 3к. Не съм написал долното, просто ми е кеф да се заяждам с лоу-лайфъри.