Ако Тръмп се върне в Белия дом, Европа ще трябва да се справя сама

Белгийският премиер: Тази година е решаваща за Европа и за Запада
16 яну 2024 12:06, Елка Василева
274
Ако Тръмп се върне в Белия дом, Европа ще трябва да се справя сама
Снимка: архив, БГНЕС

Тази година ще бъде решаваща за Европа и за Запада, залозите са големи, заяви белгийският премиер Александер де Кро в реч пред евродепутатите в Страсбург по повод началото на Белгийското председателство на Съвета на ЕС.

Нашите демокрации и свободата ни ще бъдат подложени на изпитание не само с изборите за Европейски парламент, но и за президент в САЩ, посочи той.

По неговите думи, ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом, Европа наистина ще трябва да се справя сама. Като европейци не трябва да се страхуваме от тези възможности, а трябва да направим така, че да можем да разчитаме повече на себе си и да бъдем по-самостоятелни, заяви Де Кро.

Той призова да се запази единството и съпричастността с Украйна и да продължи военната подкрепа за силите на Киев. По неговите думи, докато САЩ разглеждат този въпрос геостратегически, за Европа той е екзистенциален.

Едно от най-големите предизвикателства е запазването на силата на европейската икономика, отбеляза Де Кро. Той призова ЕС да се подготви за очакваното бъдещо разширяване. Трябва да положим усилия, за да осигурим възможността европейското семейство да се разрасне, настоя белгийският премиер.

По неговите думи изпълнението на условията за присъединяване към ЕС трябва да се следи постоянно, дори и след като дадена страна стане част от европейското семейство. Де Кро заяви, че председателството ще продължи работата по процедурите по чл. 7 от Договора за ЕС (срещу Полша и Унгария).

Белгийският премиер настоя, че ЕС е длъжен да подкрепя Украйна срещу руското нападение, както и Израел и палестинците в търсенето на траен мир. Европа има най-вече задължението да направи така, че да бъде по-свободна за бъдещите поколения, обобщи Де Кро.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 12Е що при бидона е цветя и рози нали
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дали изобщо Тръмп ще стане президент е много спорно, но така или иначе Европа преживя едно негово президенстване и връзките между Европа и САЩ бяха запазени! Във вековна демокрация като американската, президента не е цар, за разлика от разни източни деспотии, и контрола му от Конгреса и други органи, е достатъчно голям, за да гарантира запазването на демокрацията
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е Европа да не малка та да не може да се оправя сама
11
3
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Е и? Страх тресе некадърниците в Брюксел, че ще бъдат изритани? малко им е! Трябва да плащат тежко за това което сториха!
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Точно заради това го харесваме, гей!
9
2
 
19
 
! Отговори
нахпогив преди 4 месеца
И без Тръмп САЩ вече прехвърлиха разходите за Украйна на евпорейците. Въпреки че САЩ разпалиха пожара.Тарикати.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Точно заради това го харесваме, ***!
7
1
 
9
 
! Отговори
Реджо преди 4 месеца
Незнам защо но този Ден Кро много минапомня на нашата канадска ливада - дее Киро,на кирия!
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя па откри топлата вода !
5
3
 
13
 
! Отговори
Бонго Бацил преди 4 месеца
Мамалигарев се е уловил за американския дедов и се дръжи яко!
4
4
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7212236860 преди 4 месеца
Повтарям! И разчитам само интелигентни хора да го разберат!Дълбоката Държава на САЩ е един изключително мощен Компютър,който извършва съд сетен . Интернет е начинът,по който ще бъде доловена всяка лъжа,всяко насилие,всяка мимикрия,дори всяка точка и запетайка изтрити от турко-сефардите в Днес. Никой не може да победи Компютър,защото в неговата същност има само обективност на база реални действия,реални факти.Да,предпочитам господин Тръмп пред господин Байдън,но съм фен само на Дълбоката държава!
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вие не сте сами, имате тумор от ислямска зараза.
2
2
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
по скоро социалдемократите ще се наложи да разчитат само на влака с белото и рублите. тръмп дойде на власт с обещанието, че ще успее да продаде или намери работа на техниката, останала от войната в персийския залив и имайки предвид колко е изул гaщи, едва ли външната политика на сащ ще се промени. има твърде много самолети и танкове за продаване
1
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Стискам палци! И не сама, Путин ше я оправи! Да се стяга сглобката и ммагаррев най- вече!