България с дата за Шенген по суша и еврозоната през 2025 г.?

Андрей Новаков: Европейската икономика губи повече от 200 евро на камион
108
България с дата за Шенген по суша и еврозоната през 2025 г.?
Снимка: БГНЕС

Евродепутатът Андрей Новаков от Групата на Европейската народна партия е подготвил писмо до своите колеги в Европейския парламент, в което акцентира върху икономическите загуби, породени от факта че България все още не е в Шенгенското пространство. „Европейската икономика, започвайки от българската, губи повече от 200 евро на камион за собственика на това превозно средство. Камионът е собственост на българска компания с български шофьор, но стоката e вероятно за германски клиент и е с испански произход. От тази гледна точка щети трупат всички по веригата“, заяви евродепутатът в интервю за БТА. Наскоро той пропътува с камион разстоянието от Видин до Ротердам, за да види лично какви са загубите за българската икономика от това, че страната ни все още не е част от Шенген.

„Искрено се надявам Европейският парламент да разгледа петицията ни в пленарна зала, да гласуваме резолюция, с която да предложим решение на проблема“, посочи Новаков за загубите за българската икономика.
Според него в момента с малко повече организация и използване на технологии, проверката на камионите по границата може да бъде сведена и под 60 секунди. Евродепутатът обясни, че ако един камион е проверен на граничния контролно- пропускателен пункт „Капитан Андреево“, е ясно кой е шофьорът, каква стока превозва и каква е крайната му дестинация, и няма нужда да минава същите проверки на граничен пункт в Русе.

Андрей Новаков каза още, че не вижда причина преминаването да отнема толкова много време при положение, че проверките между България и Румъния се синхронизират. „И в момента камион се проверява за три-четири минути максимум. Значи не искаме нещо невероятно с това да се свалят до 60 секунди. Това е време за проверка на камион, не за чакане на границата“, коментира той.

Евродепутатът очаква да има дата за влизането на България в Шенген и по суша, както и в еврозоната през 2025 година. По думите му това е логично, защото такъв прецедент е имало и в миналото. „Австрия по ирония на съдбата е влязла по-трудно в Шенген, Германия е имала такива обструкции спрямо нея, така че поетапно е влизала. Така че в рамките на година-две всички такива опасения доколко държавата е способна да си пази границите отпадат“, посочи Новаков. Предполагам, че с България ще се случи същото, смята той.

Според него единственото, което спира България да влезе в Шенген в момента, са изборите в Австрия.

Може би политическите, отговори евродепутатът на въпроса кои ще бъдат по-големите ползи за България от влизането ѝ в Шенген: политическите или икономическите. По думите му икономическите са много важни и са от огромно значение за българския бизнес, който е експортно ориентиран. „Много от българските компании работят, за да изнасят своята продукция в този 507- милионен единен пазар, но от друга страна членството в Шенген ще бъде точката, от която българите ще се чувстват европейци, без да има но“, коментира евродепутатът.

„В Европейския съюз сме, получаваме европейски фондове, но не сме в еврозоната. В Европейския съюз сме, но чакаме по границите. Това би трябвало да отпадне или най-малко да имаме дата през 2025 година, за която да знаем“, заяви Новаков.

Напълно възможно е според него България да направи „две в едно“, като през 2025 година едновременно стане член на еврозоната и на Шенген. „Инфлацията трябва да се свие повече от двойно, за да отговаряме на всички критерии за влизане в еврозоната“, обясни Андрей Новаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искам точен ден час минута и секунда за Шенгена, сега ще го пробвам март да видя как ще мина на летище София вместо за предишните 20 мин. на всичките контроли пак за 20 мин.
65
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Възраждане не искат ли референдум за Шенген?
64
3
 
11
 
! Отговори
до 67 преди 2 месеца
НРБ се погреба защото сметката не излезе накрая не може всички да крадат от работно време и продукти като за последно, все на наши дадем и огромната шуробаджанащина да произвеждаш една чаша за 2 лева и да я продаваш за 1 лев да правиш ремонта на зила да изнасяш "уж" ток а да имаш режим на тока , да се редиш на огромни опашки за 3 кила зелени чушки посред лято половин ден и да викаш че земеделието "цъфти" да ходиш в корекома и да гледаш като в зоопарк и накрая сметката не излезе фалит.
63
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тати ще ми купи колело, ама друг път.
62
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
През 2025-та ще ни кажат датата, на която ще ни кажат датата.
61
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да живее Народна Република България
60
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България с дата за Шенген,а народа на България,дали иска да е в Шенген.
59
3
 
10
 
! Отговори
Това е преди 2 месеца
Да ама Не.....
58
2
 
26
 
! Отговори
bbb преди 2 месеца
Таз година завод за полупроводници, догодина за цели проводници
57
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И на мен не ми се вярваше , че навремето свалиха Бай Тошо , ама го свалиха ,не ми се вярваше , че няма да има ссср , ама го махнаха . Сега както не ми се вярва , че няма да разпадне ЕС , може да се разпадне буквално за една седмица . Не ни се вярва че хората правят ссср2.0 , но може и да стане
56
5
 
5
 
! Отговори
Мерцедес преди 2 месеца
Единствените загуби са от превалутирането евро-лев и лев - евро.
55
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези, които днес обясняват, че е невъзможно ЕС да се разпадне са децата на тези, които 88-89-а са си мислели, че СССР никога няма да се разпадне хахаха Просто сте толкова ограничени, че мозъкът ви не е в състояние да си представи свят различен от днешния. Само като опитате и започвате да прегрявате - син екран хахаха Хайде обяснете защо днес няма Римска империя, Османска, Монголска, Византия, Британска, Японска и т.н.? Имало е и по-велики от ЕС, които вече ги няма, но откъде да знаете вие...
54
5
 
7
 
! Отговори
Социализъм преди 2 месеца
Е спасението на България. В противен случай изчезваме като държава. Както Украйна. Дивият капитализъм, наречен демокрация, унищожи за 30 години 4 000 000 българи, основно с глад и мизерия.
53
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Какво му е на лева "Купи си апартамент, или *** на почивка в Гърция, Испания, Италия с левове!" - Тук предполагам имаш предвид, че не става с левове. Нали си чувал, че можеш да отидеш в банката и да си купиш евро? Това не е аргумент за приемане на еврото. Изобщо вие, които сте "за" еврото имате ли представа какво губим покрай него и какво ще стане ако ЕВЕНТУАЛНО ЕС се разпадне? И стига с това, че няма да се разпадне. Да, може да не е днес, но е въпрос на време. Вечни империи/съюзи НЯМА!!!
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
През 2015 г ., но тогава ще бъде ЗАПОЧНАТО , а след това ще има още 2-3г. , така че , след 2027г . , можем да очакваме , но ПАК НЕ Е СИГУРНО . Ами ако се разпадне ЕС , какъв Шенген , какви 5 евра ?Какво каЗА Тръмп на ЕС :Щом не плащате , няма да ви закриляме !
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво на това момче. Не съм фен на партията му, но така трябва да се постъпва с тези брюкселски бюрократи. Стига сме се унижавали
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Подвеждащо заглавие! Човека е написал писмо чисто и просто! Най много да има дебат по въпроса!
49
0
 
5
 
! Отговори
Тва това господин, преди 2 месеца
дето каза, че е изкарал казармата за един месец, по време на отпуската си... той ли е?
48
1
 
8
 
! Отговори
Учете история преди 2 месеца
"Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование." (Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1861 г., Букурещ.)
47
2
 
4
 
! Отговори
Генерал Атанасов преди 2 месеца
Браво, благодарение на неуморната работа на уважавания в цяла Европа и света и изтъкнат евроатланик и борец срещу корупцията г-н Делян Пеевски вече имаме дата за пълен шенген и българите живеем все по добре и богатото със всеки изминал ден