България с дата за Шенген по суша и еврозоната през 2025 г.?

Андрей Новаков: Европейската икономика губи повече от 200 евро на камион
108
България с дата за Шенген по суша и еврозоната през 2025 г.?
Снимка: БГНЕС

Евродепутатът Андрей Новаков от Групата на Европейската народна партия е подготвил писмо до своите колеги в Европейския парламент, в което акцентира върху икономическите загуби, породени от факта че България все още не е в Шенгенското пространство. „Европейската икономика, започвайки от българската, губи повече от 200 евро на камион за собственика на това превозно средство. Камионът е собственост на българска компания с български шофьор, но стоката e вероятно за германски клиент и е с испански произход. От тази гледна точка щети трупат всички по веригата“, заяви евродепутатът в интервю за БТА. Наскоро той пропътува с камион разстоянието от Видин до Ротердам, за да види лично какви са загубите за българската икономика от това, че страната ни все още не е част от Шенген.

„Искрено се надявам Европейският парламент да разгледа петицията ни в пленарна зала, да гласуваме резолюция, с която да предложим решение на проблема“, посочи Новаков за загубите за българската икономика.
Според него в момента с малко повече организация и използване на технологии, проверката на камионите по границата може да бъде сведена и под 60 секунди. Евродепутатът обясни, че ако един камион е проверен на граничния контролно- пропускателен пункт „Капитан Андреево“, е ясно кой е шофьорът, каква стока превозва и каква е крайната му дестинация, и няма нужда да минава същите проверки на граничен пункт в Русе.

Андрей Новаков каза още, че не вижда причина преминаването да отнема толкова много време при положение, че проверките между България и Румъния се синхронизират. „И в момента камион се проверява за три-четири минути максимум. Значи не искаме нещо невероятно с това да се свалят до 60 секунди. Това е време за проверка на камион, не за чакане на границата“, коментира той.

Евродепутатът очаква да има дата за влизането на България в Шенген и по суша, както и в еврозоната през 2025 година. По думите му това е логично, защото такъв прецедент е имало и в миналото. „Австрия по ирония на съдбата е влязла по-трудно в Шенген, Германия е имала такива обструкции спрямо нея, така че поетапно е влизала. Така че в рамките на година-две всички такива опасения доколко държавата е способна да си пази границите отпадат“, посочи Новаков. Предполагам, че с България ще се случи същото, смята той.

Според него единственото, което спира България да влезе в Шенген в момента, са изборите в Австрия.

Може би политическите, отговори евродепутатът на въпроса кои ще бъдат по-големите ползи за България от влизането ѝ в Шенген: политическите или икономическите. По думите му икономическите са много важни и са от огромно значение за българския бизнес, който е експортно ориентиран. „Много от българските компании работят, за да изнасят своята продукция в този 507- милионен единен пазар, но от друга страна членството в Шенген ще бъде точката, от която българите ще се чувстват европейци, без да има но“, коментира евродепутатът.

„В Европейския съюз сме, получаваме европейски фондове, но не сме в еврозоната. В Европейския съюз сме, но чакаме по границите. Това би трябвало да отпадне или най-малко да имаме дата през 2025 година, за която да знаем“, заяви Новаков.

Напълно възможно е според него България да направи „две в едно“, като през 2025 година едновременно стане член на еврозоната и на Шенген. „Инфлацията трябва да се свие повече от двойно, за да отговаряме на всички критерии за влизане в еврозоната“, обясни Андрей Новаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Продажници. За жълти стотинки, превръщат обезлюдена България в задния двор на Европа, която тепърва ще вдига граници, а ние ще асимилираме ислямисти с евро-подкупни пари. Гнус и срам!
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз залагам за датата на 01.04.2025
84
3
 
4
 
! Отговори
ха-ха преди 2 месеца
Поредният платен лицемер на евро-хранилка ,дето скоро ще му се удължи носа като на Пинокио ! Какви времена настанаха eй - да ти плащат за да дрънкаш глynocmu ...
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Австрия с позицията си за Шенген е флагман на путинската пропаганда! Съсипаха европейските ценности! Вече никой не говори за европейски ценности, че е нелепо.
82
0
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 2 месеца
А, час?
81
0
 
1
 
! Отговори
юлиян преди 2 месеца
До Анонимен 80;Ами ''питанката?
80
0
 
3
 
! Отговори
юлиян преди 2 месеца
Заглавието не звучи лошо,но ''питанката'' защо?
79
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тежко е да си оскубана ватта.
78
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мъка,копейки,а?Мъчете се.
77
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КАКЪВ ШЕНГЕН КАКВИ ПЕТ ЛЕВА, ШЕНГЕН СКОРО СЕ РАЗПАДА НЯКОИ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ ЗА ДА ЛЪЖАТ БЪЛГАРИТЕ
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И тоз ли бил евродепутат? Иначе за пръв път го и виждам и чувам че се е обадил.Както и оня кръглият Александар Йорданов май се казваше.За 4 г труд 3 пъти се показа и във два от тях плюеше по България!
75
3
 
6
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 месеца
Няма страшно, мила- както сте спазарили утре каца първият чартър с м ангуси арабеси , без образование, без желание за работа, с взривоопасни интереси. Бомба е ;)
74
1
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 2 месеца
ние сме 5та къка хора и 7ма ръка бизнес на ЕС, и ако може още по-дълго и по-зле от това, това е истината ...
73
2
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 месеца
Новаков не го решава това. Питам се този път кой ще наложи вето - Австрия, Нидерландия или някой друг.
72
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Утре пристига първата група бежанци от Сирия и Афганистан с чартърен полет от Виена!
71
10
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 2 месеца
Бях за еврото, но като прочетох коментарите, вече съм против!
70
5
 
7
 
! Отговори
До 71-то преди 2 месеца
Какво те бърка референдума на Възраждане? Нали това е висша форма на демокрацията и основа на "евроатлантическите ценности" които развявате като лозунги?!? Да забраниш законен референдум,да погазиш конституцията и да подмениш състава на КС,превръщайки го в гумена печат си е чист тоталитаризъм,демократче! Не ми пука за Копейкин,обаче всеки критично мислещ човек се пита :От какво се страхуват управляващата марионетки на Посолството,че правят такива мощни чупки в кръста и лазещи по килимчето?!?
69
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С тия цени на имоти забравете Еврозона!!Политиците ви гъбаркат.Нали сте народ от телета и вЕрвате на всеки.
68
4
 
10
 
! Отговори
Токмаков преди 2 месеца
Шенген нанайси викат братята ц..и г а н и!
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен--71 Много по-ЗДРАВИ , от Тръмп !