ЕК очаква по-ниска инфлация в България и ръст на икономиката

Прогнозира увеличение на брутния вътрешен продукт с 1,9% през 2024 г.
88
ЕК очаква по-ниска инфлация в България и ръст на икономиката
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия представи своята зимна икономическа прогноза, в която оценява растежа на българската икономика през 2023 на 2 на сто. Това съвпада с оценката на ЕК, представена през есента на миналата година.

Икономическата активност в България е била изправена пред редица предизвикателства, посочва Еврокомисията. Сред тях са по-слабо търсене на външните пазари (на български стоки - бел. ред.), по-високи лихвени проценти в еврозоната и продължаващ натиск заради високите цени.

Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на България се очаква да се увеличи с 1,9 на сто през 2024 г. Това представлява повишение спрямо есенната прогноза на Европейската комисия за растеж на българския БВП с 1,8 на сто през тази година. За сравнение през януари БНБ прогнозира ръст на БВП от 2,5 на сто, по данни към 11 януари 2024 г. В прогнозата на Министерството на финансите при приемането на бюджета е заложен ръст на БВП от 3,2 на сто.

За 2025 г. ЕК прогнозира българската икономика да нарасне с 2,5 на сто, което до голяма степен съвпада с нейната есенна прогноза.

Вътрешното потребление се очаква да бъде основен фактор за икономическия растеж на България.  

Европейската комисия прогнозира, че инфлацията в България, измерена спрямо Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), ще се понижи значително до 3,4 на сто през 2024 г. В есенната си прогноза ЕК очакваше годишното нарастване на цените у нас да достигне 4 на сто през тази година.
Прогнозата за годишната инфлация в България за 2025 г. е за ръст от 2,9 на сто, като тя не се променя спрямо доклада й от есента.

Като цяло през миналата година повишаването на цените у нас възлиза на 8,6 на сто. Това равнище е малко по-ниско в сравнение с предвиденото в есенната прогноза за годишна инфлация от 8,8 през 2023 г.

Инфлацията в страната се е забавила от 14,3 на сто на годишна основа през декември 2022 г. до 5 на сто през декември 2023 г., посочва Еврокомисията.

Частното потребление в България се е увеличило, особено през първата половина на 2023 г., подкрепено от силния пазар на труда, от подобреното потребителско доверие, намаляването на инфлацията и силната кредитна активност, отбелязва ЕК.

Същевременно фирмите са успели до голяма степен да запазят високите нива на трудова заетост и да увеличат номиналните заплати, макар и с по-умерени темпове.

На този фон износът на стоки се е свил значително, което е оказало натиск върху обема на промишленото производство и върху продажбите. Изправени пред по-слабото външно търсене, фирмите в страната са ограничили инвестициите си в чуждестранни (стоки и услуги - бел. ред.) и са инвестирали значително по-малко в материални запаси.

Въпреки че се очаква износът от България да възстанови своите нива още през 2024 г., неговият спад през 2023 г. оказва негативен ефект върху прогнозата за годишния растеж на икономиката, посочва Европейската комисия.
Очаква се потреблението на домакинствата в България да продължи да нараства, макар и малко по-слабо в сравнение с 2023 г. Причината за това забавяне е фактът, че потенциалът за по-нататъшно увеличаване на трудовата заетост изглежда изчерпан, а домакинствата постепенно увеличават своите спестявания.

Очакваното увеличаване на потреблението в страната до голяма степен зависи от прогнозираните добри резултати на пазара на труда и от допускането, че лихвените проценти по кредитите няма да достигнат по-високите нива, които се отчитат в други страни.

Предвижданото нормализиране на равнището на натрупване на фирмените запаси ще подкрепи вътрешното търсене и ще допринесе за възстановяването на вноса. Инвестициите в България също се очаква да се възстановят, най-вече благодарение на по-високото усвояване на средства от Европейския съюз, посочва ЕК./БТА,
Пламен Пенчев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: ЕКикономикаинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
6
 
! Отговори
до 38-ми, Точно така преди 2 месеца
, а бъдещето на ЕС и НАТО е отходния канал на историята. Изводите сам си прави.
34
1
 
7
 
! Отговори
до 34 преди 2 месеца
Казаното от теб няма никакъв смисъл. Спекулата в цените не е само за русофили, а за всички. Само не започвай да дрънкаш глупости за инвестиции и планиране, може да инвестира и планира само милионера, а милионере не виси по цял в днес.бг да пише глупости.
33
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бъдещето на България и ЕС и НАТО
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Програмист - Стига демонстрация на простотия, че закопа съсловието. Пък там има и умни хора.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вие добре ли сте? Всичко е пропаганда-да си седим в ЕС, да помагаме на Украйна и така нашата собствена икономика ще расте без да старее. Тие лакърдии и баба ми няма да залъжат.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че откаде да очаква ,няма такова нещо в България, то да не е Русия. Нещо са се излъгали жестоко.
29
2
 
3
 
! Отговори
до 29-ти това EUR преди 2 месеца
В смисъл? Радваш се, че еврото ще направи българите по-бедни ли? Не разбрах кое е смешното тука? Ти в Турция ли живееш или в България?
28
3
 
1
 
! Отговори
До до Анонимен 24 преди 2 месеца
Абе, добре гледаш, ама не видиш! ВПН-ското имане не е като истинското. От хорска елементарщина с претенции няма как да ме заболи, има къде по-съществени неща, от които да те заболи.
27
6
 
3
 
! Отговори
Вземи това EUR преди 2 месеца
Чакам с нетърпение да видя шоуто как в джобовете на русопоклонниците щв дрънкат евракита. Ще има голям квич,.. :)))
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 26, заплатите ни в ИТ бизнеса се актуализират. Моята лично миналата година беше актуализирана два пъти + получихме всички два пъти бонуси заради инфлацията + годишен бонус. Сега очакваме да ни променят заплатите заради МОД. Така че... всеки си изчислява инфлацията за своето си положение! От там и покупателната способност.
25
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този псевдо-програмист дето се хвали явно му липсва 3-ти клас, защото ако можеше да смята щеше да разбере, че сегашната му заплата е с по-ниска покупателна способност от тази на джуниър преди 3 години, айде марж да дебъгваш или на телефона, повечето сте такива.
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 24, а бе като гледам има цели 10 срещу 5 :) Ама е прав и за това ви боли толкова!
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен23 - Няма съмнения, че се справяш с ВПН-а, не се хаби, плюсовете съгласни с твоите объркани мисли няма да ти донесат.
22
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На обезумелия бачкатор му казваш как нормалните хора се развиват, качват им се доходи, не им влияе инфлацията, оня търси вината в Сорос, Марс, Луната, Зеленски и САЩ, че е неук и нищоможещ подпечатан аутсайдер до живот. Ко да ги правиш такива?! Без тях планетата не може да съществува- трябват слуги. Кофтито е, че ще се избият по 10000 за 1 работно място, докато за интелектуален труд недостигът е брутален. Не и в ЕС, разбира се. Там бачкаторите са много по-малък процент от населението.
21
2
 
3
 
! Отговори
Правилно ли прочитам преди 2 месеца
очакват ръст на инфлацията през 2025 година? Какво евро ни гони тогава? Ние и сега имаме по-висока инфлация от условията на ЕЦБ. Или това е планираната инфлация веднага след приемане на еврото? Нищо не разбрах.
20
6
 
1
 
! Отговори
Руските Фаши са преди 2 месеца
У несвяст
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 19 - Не е виновен зеления, нали знаеш лафа за баницата и лудия. Други са за бой и са ни по-близко от украинския просяк.
18
4
 
8
 
! Отговори
Европа фашисти преди 2 месеца
Европа рухна, Европа е тотална лъжа и измама!
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ей, масов убиецо Зеленски, престани да рекетираш България! Това, че унищожи украинците и Украйна, малко ли ти е, че рекетираш и бедна България и я съсипваш, какви са тези три пакета "помощи" изрекетирани от бедна България? Малко ли е , че България храни украинските бежанци, които са емигрирали заради теб? Капитулирай, бе Зеленски, вредиш на всички, на всички, паааразит!
16
5
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 2 месеца
Фед, красавецо, инфлацията НЕ се измерва в цената на баничката. Не знам кой нормален човек яде баничка с канцерогенни мазнини от улицата, при условие, че за 10-12лв. ще направи цяла тава с най-добрите продукти на пазара и немско масло... Въпрос на избор кой за какво да си дава парите.