Макрон поздрави българските власти за куража от началото на войната в Украйна

Френският президент посрещна премиера Денков с воени почести
21 фев 2024 15:48, Елка Василева
168
Макрон поздрави българските власти за куража от началото на войната в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон поздрави българските власти за смелостта, която показват от началото на войната в Украйна и факта, че страната промени модела на отношенията си с Русия.

"Ние сме изключително единни по отношение на подкрепата за Украйна, изправена пред агресивната руска война, водена на нашия източен фронт и която тази седмица навлиза в третата си година.

По отношение на подкрепата за Украйна ние действаме заедно с европейските ни партньори и по този начин постигнахме одобрение на 50 милиарда евро. Оценявам куража на българските власти от началото на конфликта да променят в такава степен модела на отношенията си с Русия", заяви Макрон и допълни, че ЕС трябва да играе по-голяма роля в осигуряването на собствената си сигурност и отбранителните си способности.

Френският президент посрещна в Елисейския дворец българския премиер Николай Денков с военни почести.

Освен общата солидарност към Украйна и усилията за подобряване на европейската среда на сигурност Макрон открои като допирни точки между България и Франция сътрудничеството в областта на ядрената енергетика и засилването на европейската интеграция.

"Ядрената енергия е гаранция за енергийната ни сигурност и декарбонизацията", подчерта той.

Макрон поздрави българските власти и за усилията за още по-голяма европейски интеграция чрез присъединяване към Шенген и усилията за присъединавяне към еврозоната.

От своя страна българският министър-председател Николай Денков изтъкна, че девизът на страната ни "Съединението прави силата" днес изглежда по-важен от всякога. Той увери, че българското правителство и парламентарното мнозинство ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ както чрез националните усилия, така и чрез международните форми на сътрудничество, предаде БНТ.

"Затова България вече е изпълнила целта за 2% от БВП като разходи за отбрана и продължава да го прави, укрепвайки способностите си и включвайки се в укрепването на югоизточния фланг на НАТО", каза Деков.

Той напомни, че страната ни се подготвя за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 г. и работи по преодоляването на ветото на Австрия за сухопътен Шенген. Приоритет остава и присъединяването на България към ОИСР.

"Дълбоки благодарности към Франция за подкрепата в нашите усилия в тези области. Изминавайки тези стъпки, България ще стане още по-силен партньор, който активно изпълнява задълженията си", посочи Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"и включвайки се в укрепването на югоизточния фланг на НАТО".........Каза ли му за резила с БТР-те ахахахах
31
2
 
16
 
! Отговори
КЪДЕ Е БЪЛГАРИЯ? преди 2 месеца
Да не забравяме, че франсетата са си колонизатори. А колонията служи, за да БЪДЕ ИЗПОЛЗВАНА. Интересен е факта, че Денков, който в България вероятно 80% от хората не го броят (официално се казва, че му нямат доверие), го посрещат с военни почести във Франция и темата е Украйна. Т.е. за България и дума не става. Такива като Денков говорят за България не като за РОДИНА, а като за ЧЛЕН на Евроатлантическото семейство, като ЧЛЕН на НАТО и прочее. ВИЖДАТ БЪЛГАРИЯ САМО В КОНТЕКСТА НА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Денков се е разтворил в собствена пяна сапунени мехури от това , че всъщност нищо не представлява , но е в " банята " на " големите " .
29
2
 
10
 
! Отговори
днеска преди 2 месеца
денков се жени за макрон ГОРЧИВО
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вкарват ни във война , сглобката на войната!
27
11
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
До Четвъртият път ..... на избори колко сте бре селски? Като ви събориха паметника къде бяхте? Клоуни руски.
26
2
 
10
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
До Зозо. Когато стане дума за безграничната ппомощ за украйна за бг сметка, ще твърдиш, че народът така иска. Или греша?
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украйна загубиха а те си раздават награди като победители... Тия сигурно ли е че не вземат нещо ? Гъби например нещо ЛСД?
24
2
 
10
 
! Отговори
sis преди 2 месеца
Никито в Париж- Добре дошли в туристическа агенция- Българско правителство!
23
2
 
19
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 месеца
Никой не споменава България. Само Украйна, Украйна, Украйна, Украйна! И пак Украйна! Каква ни е на нас Украйна? Никаква.
22
13
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
До Четвъртият път..... Ти ли си народа бре coпoл руски?
21
6
 
17
 
! Отговори
Четвъртият път преди 2 месеца
В превод означава: Браво слуги, въпреки народа си изпълнявате заповедите. Вкарайте ги във война, станете като Зелю, изпратете гадните българи да избиват лошите руснаци, ние ще ви "помагаме" като наливаме пари в американската икономика да прави оръжия и ще ви ги даваме да се защитавате....
20
3
 
17
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Вземете си шенген, а ние ще ви дадем мигранти. Лицемери с усти пълни с клишета, поздравления, кураж, голяма т.пня. Ако денков направи нещо за България или откаже на ес нещо, което е неизгодно за Бг,никой няма да го поздрави, само по отношение на слугинаж към укр. сипят похвали. Милиардите сигурно падат от небето, не са отнети от никого, нали. Тоя затова работи за зеления, за да го хвалят.
19
5
 
13
 
! Отговори
абе преди 2 месеца
Защо вече всички се подиграват с БГ? Даже този дребен герантофил. Не се ли виждат те на какво са заприличали, че се бъзикат със Сглобката? А Ники толкова иска да пътува ...
18
4
 
14
 
! Отговори
дедовия преди 2 месеца
След като Макарон ни поздрави, да очакваме ли и Спагета да каже нещо?
17
10
 
23
 
! Отговори
Пашата преди 2 месеца
Не съм русофил но тоя самопровъзглафил се академик е най долния представител на България !!!!!
16
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Макрон знаели елитните масажисти на Путин са копейките от два дена го търкат като ушашавени :)
15
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
русофилите ще напишат по 10 гневни коментара :D
14
4
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Всеки порупва снизходително беззъбите будали по главата....
13
21
 
8
 
! Отговори
БРАВО! преди 2 месеца
Премиерът Денков не е само академик, но той е истински европеец и джентълмен.