Макрон призова Европа да не бъде слаба, войната на Русия може да не остане само в Украйна

Сигурността на французите минавала през поражението на Русия във войната
15 мар 2024 07:03, Елка Василева
562
Макрон призова Европа да не бъде слаба, войната на Русия може да не остане само в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон предупреди, че Европа не трябва да бъде "слаба", защото войната на Русия може да не остане само в границите на Украйна и може да ескалира, предадоха Франс прес и Ройтерс. Той заяви още, че ако Русия спечели войната срещу Украйна, авторитетът на Европа "ще бъде сведен до нула".

Още по темата
В интервю, което даде снощи за френските телевизии "Франс 2" и Те Еф 1, Макрон изтъкна, че войната е "екзистенциална за нашата Европа и за Франция". "Никога няма да поведем офанзива, никога няма да поемем инициативата", увери в същото време той.

Макрон говори по темата, след като миналия месец спомена възможността западни държави да изпратят войници в Украйна. Идеята му бе посрещната хладно от съюзниците, включително от Съединените щати, които я отхвърлиха.

"Ако ситуацията се влоши" в Украйна, "трябва да сме готови и ще бъдем готови да вземем необходимите решения, така че Русия никога да не спечели", призова в интервюто френският президент. Той подчерта, че сигурността на французите минава през "поражението на Русия" във войната. Онези, които поставят "ограничения" за подкрепата за Украйна, "избират поражението", предупреди Макрон.

"Ако войната се разрасне, виновна ще бъде Русия. Ако решим да бъдем слаби, ако сега решим, че няма да отговорим, значи вече сме избрали поражението. А аз не искам това", продължи френският държавен глава.

Той посочи, че Европа трябва да очертае "червени линии", които да накарат Кремъл да се почувства слаб. "Искам Русия да спре тази война, да се изтегли от позициите си и да позволи там да се настани мирът. Няма да правя някого наясно с моите планове, след като той не ме осветлява за неговите", добави Макрон, като добави, че Париж не е във война с Москва.

"Режимът в Кремъл е враг", обяви президентът на Франция, като в същото време не нарече враг Русия. Той подчерта, че Украйна е в "трудна" ситуация на бойното поле и се нуждае от възможно най-силната подкрепа от страна на съюзниците си. "Мирът не значи капитулация на Украйна", отбеляза Макрон.

Според него един ден ще настъпи часът за мирни преговори с руския президент, "който и да е той". Ройтерс обръща внимание на факта, че за първи път Макрон допуска вероятността Владимир Путин да не е президент на Русия в бъдеще. Държавният глава на Франция каза още, че не е отменил посещение в Киев от съображения за сигурност. "Така казват руснаците. Не бива да им вярвате", отбеляза Макрон.

Миналия месец френският президент подписа в Елисейския дворец в Париж с украинския си колега Володимир Зеленски двустранно споразумение в областта на сигурността.

Макрон изрази "дълбокото си несъгласие" с лидерите на опозицията по този въпрос. Във вторник френското Национално събрание подкрепи с голямо мнозинство споразумението за сигурност между Париж и Киев, въпреки че крайната десница се въздържа при гласуването, а опозицията на радикалната левица и комунистите гласува „против“.

"В тези времена да се въздържиш или да гласуваш против помощ за Украйна значи да не избереш мира, а поражението. Различно е", каза Макрон.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


562
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
443
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами като я разпалвате, бе...какво очаквате. Русия не желаят война, но лека-полека се въвличат - в по-сериозен и по-сериозен конфликт. И ако Франция е малко по-далече, ако са доста по-развити отколкото в България, то ми е интересно от какъв на какъв се врем между шамарите и ние, заради тарикати като този.
442
3
 
12
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
Макрон се очертава все по-ярко като слаб политик,готов да хвърли страната си и ЕС в убийствена война за да прикрие своите неудачи-какво друго може да означава,че за да не се накърнял авторитетът на ЕС,Русия трябвало да загуби войната?Така ли постъпват силните хора: криейки грешките си,извъртайки и манипулирайки?!Та това си е типично поведение на слаб политик-дори само за тове,че е по-важен авторитетът му от решението на проблема...Иначе войната там наистина излезе от Украйна, но отива в Русия!
441
3
 
9
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
Макрон е смешен, заявявайки, че войната в Украйна можела да не остане само в нейните граници намеквайки, че Русия можела да нападне Европа и че авторитетът на Европа изисквал тя да загубела тази война...Рзсъждава като гузен негонен бяга - дай да се предпазим, че нещо може да ни нападне там. Ако мислим така, дай да се предпазваме, че нещо може да ни нападне от Космоса, значи...Кога Русия е дала някакво основание за едно такова мислене? Никога! И кой предпочита авторитетът си пред Истината?!...
440
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прави грозно впечатление, че всички проруски коментатори по нашите медии когато им зададат въпроса "Смятате ли че Русия ще се спре ако победи в Украйна" започват да шикалкавят и да се правят че не разбират какво ги питат.
439
1
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
А от полската шляxtа са се биели до смърт - като японците през ВСВ. Никак не е било лесно да ги победиш. Девизът им е бил - Умpи за Полша и за шляхtatа! Прочетете Хенрих Сенкевич, той ги е описал тези неща.
438
2
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
През 1920, малко след ПСВ, избухва руско-полска война. Панска Полша превзема Лвов и областта Галиция, тръгва и към Вилнюс. Русия обаче бързо я слага на мястото й - конницата на Будьони разбива полската шляxta. Тогава Ленин решава да създаде отделна република Украйна, където да живеят етнически руснаци и поляци на запад.И само година по-късно Украйна се включва в новосъздадения СССР. Така че тази държава е създадена с ленински декрет.Самото й име - Украйна, говори, че е отстрани, накрая на Русия.
437
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна и украинците , да се прибират в реалната си родина Русия, така е справедливо и така трябва, руснаците са на прав път, а и така е най-добре за всички, скоро войната ще свърши!
436
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинци, бягайте от Одеса и Одеска област временно, скрийте се някъде и не воювайте, за да оживеете, войната ще свърши до около максимум месец-два и ще има мир!
435
2
 
9
 
! Отговори
Агресора е от запад! преди 1 месец
Зеленски и компания, трябва да бъдат изправени пред съда в Хага и да се проведе съдебен процес за извършени криминални деяния и втори Нюрнбергски процес срещу нацистите и нацистките отряди в Украйна!
434
0
 
7
 
! Отговори
Агресора е от запад! преди 1 месец
8. Реанимира се нацизма в най-извратения му вид през последните десет години. 9. Наивните украинци, бяха насилвани, убивани, използвани за експерименти, за вътрешни органи и дори за месо, най-варварски и дивашки! 10. Киевската власт, наложи тотална цензура, убийства на журналисти, партийци, обикновени хора. 10 Всичко това, трябва да спре и виновните са си поемат персонално вината за извършените през тези десет години престъпления, това не са ви бившите безправни колонии, сбъркали сте адреса!
433
0
 
4
 
! Отговори
Агресора е от запад! преди 1 месец
5. Имаме неспазени уговорки, договори и много изречени лъжи от някои хора от запад. 6. Имаме намеса на запада, наливане на чужди оръжия, с цел война на самото население помежду им, една братоубийствена война, течаща вече десет години. 6. Имаме проява на всички най-ниски и зловредни човешки страсти, грехове, престъпления от всякакъв характер 7. Извърши се геноцид от Киевските власти, над цял един народ, пред очите на цял свят 8. Реанимира се нацизма в най-извратения му вид през последните десет г
432
0
 
8
 
! Отговори
Агресора е от запад! преди 1 месец
Фактите: 1.Има един руски народ в Украйна, разделен насилствено на две части чрез западна пропаганда, насилие, чрез преврат. 2. Имаме един нелегитимен президент на Украйна - Зеленски, избран чрез преврат и измама. 3. Имаме Киевска власт в Украйна, която е чужда, а не украинска и олигарсите са чужди. 4. Имаме една принудителна война, в която и двете страни, украинци и руснаци, не искат да воюват помежду си, но запада принуждава с насилие украинците да воюват, с насилие ги мобилизират, убиват, изп
431
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ротшилд - Франция и Швейцария, заедно с Монсанто идруги американски фирми, са изкупили голяма част от плодородната украинска земя. Вагнер влязоха във френските колонии в централна Африка. Какво до каже служителят на френския Ротшилд? Война и пак война! *** заради нашите интереси! Маро, сърчице неморално, защо ни вкарваш толкова муджахидини? За да отървеш от тях сина си -. французина ли?
430
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кибер Хора: КАК САЩ ОБРАХА СВЕТА? (ОБЯСНЕНО ЗА 5 ГОДИШНИ) , https://youtube/watch?v=T26EGwma9KU
429
1
 
7
 
! Отговори
КОЛОНИЗАТОРИТЕ! преди 1 месец
Франция. КОЛОНИЗАТОР, има 400 години някъде откакто цуца от колониите май. Франция. ЗАВОЕВАТЕЛ. Напр. Луи XIV - Кралят Слънце, при когото около 50 години Франция е била "Господарката на Европа" - армия и безкрайни войни и завоевания. Изглежда нищо не се променя и при републиката Франция. Наполеон Бонапарт е новият завоевател на Европа. И сега Макрон, следвайки политиката на предшествените си всячески се опитва да разпали война в Европа.
428
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинци, скрийте се и не воювайте, за да оживеете, , войната ще свърши до около максимум месец-два и ще има мир!
427
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с тая война, да се оправят сами руснаци и украинци, те са един и същи народ, ще се оправят сами помежду си, рано или по-късно. Зеленски, олигарсите и нацистите, да се махат, даже трябва да ги съдят за много неща, за геноцид и за реанимация на нацизма!
426
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна да се прибира в реалната си родина Русия, не виждам смисъл от смъртта на славяните, нито ми харесва! НАТО да се изтегли назад или да се разтури, каквато им е била договорката, не щем конфликти и смърт, стига! В противен случай, ако Украйна не се приберат в Русия, ще е предпоставка за бъдещ рекет и изнудване на самите европейски държави, това е недопустимо и е във вреда за държавите ни!
425
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Италианецът НаполеонТя Италия, все още, не е била създадена като държава и не е съществувала като държава, през управлението на Наполеон, а са били множество отделни феодални владения.
424
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЩирлицАко погледнеш историята, те не са били изобщо врагове руснаци и французи, даже руснаците са помагали много пъти на французите, последно през ВСВ, Наполеон е бил изключение, но той не е французин по произход, даже е мразил французите първоначално, но се променя и преди Наполеон да нападне разни феодални владения и Русия, са имали обща граница в западна Европа французи и руснаци, тогава много държави в Европа изобщо не са съществували, те са едни от най-старите европейски държави.