Макрон призова Европа да не бъде слаба, войната на Русия може да не остане само в Украйна

Сигурността на французите минавала през поражението на Русия във войната
15 мар 2024 07:03, Елка Василева
562
Макрон призова Европа да не бъде слаба, войната на Русия може да не остане само в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон предупреди, че Европа не трябва да бъде "слаба", защото войната на Русия може да не остане само в границите на Украйна и може да ескалира, предадоха Франс прес и Ройтерс. Той заяви още, че ако Русия спечели войната срещу Украйна, авторитетът на Европа "ще бъде сведен до нула".

Още по темата
В интервю, което даде снощи за френските телевизии "Франс 2" и Те Еф 1, Макрон изтъкна, че войната е "екзистенциална за нашата Европа и за Франция". "Никога няма да поведем офанзива, никога няма да поемем инициативата", увери в същото време той.

Макрон говори по темата, след като миналия месец спомена възможността западни държави да изпратят войници в Украйна. Идеята му бе посрещната хладно от съюзниците, включително от Съединените щати, които я отхвърлиха.

"Ако ситуацията се влоши" в Украйна, "трябва да сме готови и ще бъдем готови да вземем необходимите решения, така че Русия никога да не спечели", призова в интервюто френският президент. Той подчерта, че сигурността на французите минава през "поражението на Русия" във войната. Онези, които поставят "ограничения" за подкрепата за Украйна, "избират поражението", предупреди Макрон.

"Ако войната се разрасне, виновна ще бъде Русия. Ако решим да бъдем слаби, ако сега решим, че няма да отговорим, значи вече сме избрали поражението. А аз не искам това", продължи френският държавен глава.

Той посочи, че Европа трябва да очертае "червени линии", които да накарат Кремъл да се почувства слаб. "Искам Русия да спре тази война, да се изтегли от позициите си и да позволи там да се настани мирът. Няма да правя някого наясно с моите планове, след като той не ме осветлява за неговите", добави Макрон, като добави, че Париж не е във война с Москва.

"Режимът в Кремъл е враг", обяви президентът на Франция, като в същото време не нарече враг Русия. Той подчерта, че Украйна е в "трудна" ситуация на бойното поле и се нуждае от възможно най-силната подкрепа от страна на съюзниците си. "Мирът не значи капитулация на Украйна", отбеляза Макрон.

Според него един ден ще настъпи часът за мирни преговори с руския президент, "който и да е той". Ройтерс обръща внимание на факта, че за първи път Макрон допуска вероятността Владимир Путин да не е президент на Русия в бъдеще. Държавният глава на Франция каза още, че не е отменил посещение в Киев от съображения за сигурност. "Така казват руснаците. Не бива да им вярвате", отбеляза Макрон.

Миналия месец френският президент подписа в Елисейския дворец в Париж с украинския си колега Володимир Зеленски двустранно споразумение в областта на сигурността.

Макрон изрази "дълбокото си несъгласие" с лидерите на опозицията по този въпрос. Във вторник френското Национално събрание подкрепи с голямо мнозинство споразумението за сигурност между Париж и Киев, въпреки че крайната десница се въздържа при гласуването, а опозицията на радикалната левица и комунистите гласува „против“.

"В тези времена да се въздържиш или да гласуваш против помощ за Украйна значи да не избереш мира, а поражението. Различно е", каза Макрон.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


562
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
383
12
 
5
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 месец
Ако бандити ви заобиколят къщата ще стоите ли безучастнин ?
382
2
 
9
 
! Отговори
НОРМАЙЕН преди 1 месец
Споко, тук съм, в Русия и знам че всячески се опитват да ни изкарат УБИЙЦИ и НАШЕСТВЕНИЦИ! Да, има много които мразят и се страхуват от Русия, но нищо не могат да направят освен да плашат с обвинения без основание.Идват избори и при нас и при вас! Но ние вярваме на Путин както вие вярвате на вашия избор и така трябва да е!Спокойно, аз вярвам в истината, а това еважно!
381
1
 
26
 
! Отговори
Коледа преди 1 месец
Франция не беше ли гарант по Минският договор, който Украйна не спази и от там започна всичко?!
380
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕНЕРАЛ МРАЗ И МАЙОР ХРАСТ. От руска страна се бият не само фауната, но и флората. Когато контранаступът на Киев се издъни, британското разузнаване напълно сериозно издигна версията, че храстите и дърветата са попречили на военния успех на ВСУ.
379
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво общо имат мишките с това? О, не ги подценявайте! Оказа се, че малък отряд гризачи може да извади от строя тежък танк на стойност милиони долари. И всичко това, защото там, откъдето идват желязото и парите, всички са луди по екологичността, естествеността и рециклируемостта. Те дори успяха да напъхат в електрониката на военните бронирани машини кабелна изолация от... царевични влакна!
378
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изглежда, че цялата природа се е разбунтувала срещу танковете и бойните машини на пехотата, предадени от Запада на въоръжените сили на Украйна. В студа не палят добре, удавят се в калта... А сега като диверсанти са записани и обикновените полски мишки, т.нар. полевки, които подкрепят руската армия както могат.ЕХА, ИЗОЛАЦИЯ - ДА СИ ОБЛИЖЕШ МУСТАЦИТЕКакво общо имат мишките с това? О, не ги подценявайте! Оказа се, че малък отряд гризачи може да извади от строя тежък танк на стойност милиони долари. И всичко това, защото там, откъдето идват желязото и парите, всички са луди по екологичността, есте
377
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Гласът на здравия разум обаче се чува и в чужбина. Европейската централна банка признава дългосрочните рискове за репутацията на европейската валута и предлага да се търсят други начини за подкрепа на Киев. Лидерът на Партията на френските патриоти и кандидат за изборите за Европейски парламент Флориан Филипо предупреждава, че решението е очевидно глупаво и ще доведе до тежки последици: В Русия има повече западни активи, отколкото руски тук, включително много френски активи там. Ако го направят, мисля, че Русия ще направи същото."
376
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Бумерангът се върна: Европа изчисли загубите от собствените си санкции" , Замразяването на руските активи удари тежко ЕС. Инвестициите в еврозоната намаляват, все повече страни се отказват от еврото като резервна валута, а делът на разплащанията в него остава близо до историческото дъноВлошаването на енергийната ситуация обаче лишава продуктите на ЕС от конкурентоспособност. Еврото губи популярност както като резервна валута (през третото тримесечие на 2023 г. делът му е 18,07% срещу 19,16 през 2021 г.), така и като платежно средство. Съдейки по данните на СУИФТ, от миналия август разплащания
375
8
 
1
 
! Отговори
путин беше преди 1 месец
биологиченМУТАНТ, биологичноНЕДОРАЗУМЕНИЕ. В Кремъл е пълно сМУТАНТИ.
374
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Бумерангът се върна: Европа изчисли загубите от собствените си санкции" , "Представянето на най-големите икономики на континента се влошава, а еврозоната навлиза в рецесия. Държавите не могат да субсидират много сектори на икономиката, например селскостопанския сектор, но в същото време внасят украински продукти безмитно. Мащабни протести се провеждат в много европейски страни. "Фермерите организираха истинска блокада: те блокират пътища, пълнят улиците с тор. Това показва липса на инвестиц
373
12
 
2
 
! Отговори
Да убиеш русофил преди 1 месец
не е грехота, казват от църквата.
372
4
 
2
 
! Отговори
САЩисан вие на луна преди 1 месец
До Nice try....никОгда "братство" с монголоиди." Ами ти какъв си ве, татарски зюмбюл.
371
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия трябва да защити държавата си и победи, нацизма също трябва да бъде потушен, малко остана, скоро ще има мир!
370
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Та както казах, Агресията ви, до нищо добро няма да доведе, агресията не е водила до нищо добро някога изобщо, а в много от случаите и по третия закон на Нютон, агресията води до още агресия и до повече агресия, омраза! И освен това, русофобията е вредна за самите нас и нашите държави!
369
2
 
3
 
! Отговори
Киро Х преди 1 месец
До Френските 100% доказано е, че "жена му" на Макрон е мъж.
368
5
 
5
 
! Отговори
Додо преди 1 месец
Не знам дали знаете, но Макрон има за "жена" травecтит, който е по-голям на възраст от него с 25 години, макар, че мимикрира за жена! Самият той е изнасилван многократно като дете. С тези извратености, освен травма и разруха, този човек друго не може да донесе! Както на Франция, така и на Европа!
367
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинци и хора живеещи в Одеса, скрийте се временно, за да оживеете, съвсем скоро, ще свърши войната! Руснаците не са ви врагове, а сте един народ с тях.
366
1
 
1
 
! Отговори
Е? преди 1 месец
Има снимки ,принц вече крал Чарлз целува ръка на първите дами при официални срещи , но с макроновица се здрависва ! ЗАЩОТО ЗНАЕ ЧЕ Е МЪЖ!
365
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чибурашко пали огън из Европа.
364
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИМА НЕОСПОРИМИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЧЕ БРИДЖИТ МАКРОН Е ТРАНСДЖЕНДЪР ! ПОКАЗАХА СНИМКИ С РОКЛЯ ПРЕЗ КОЯТО СЕ ОЧЕРТАВА ЧЛЕНА НА ТРАНСА ! УЖАС КАКВИ ТРАНСДЖЕНДЪРИ УПРАВЛЯВАТ ЕС