Макрон призова Европа да не бъде слаба, войната на Русия може да не остане само в Украйна

Сигурността на французите минавала през поражението на Русия във войната
15 мар 2024 07:03, Елка Василева
562
Макрон призова Европа да не бъде слаба, войната на Русия може да не остане само в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон предупреди, че Европа не трябва да бъде "слаба", защото войната на Русия може да не остане само в границите на Украйна и може да ескалира, предадоха Франс прес и Ройтерс. Той заяви още, че ако Русия спечели войната срещу Украйна, авторитетът на Европа "ще бъде сведен до нула".

Още по темата
В интервю, което даде снощи за френските телевизии "Франс 2" и Те Еф 1, Макрон изтъкна, че войната е "екзистенциална за нашата Европа и за Франция". "Никога няма да поведем офанзива, никога няма да поемем инициативата", увери в същото време той.

Макрон говори по темата, след като миналия месец спомена възможността западни държави да изпратят войници в Украйна. Идеята му бе посрещната хладно от съюзниците, включително от Съединените щати, които я отхвърлиха.

"Ако ситуацията се влоши" в Украйна, "трябва да сме готови и ще бъдем готови да вземем необходимите решения, така че Русия никога да не спечели", призова в интервюто френският президент. Той подчерта, че сигурността на французите минава през "поражението на Русия" във войната. Онези, които поставят "ограничения" за подкрепата за Украйна, "избират поражението", предупреди Макрон.

"Ако войната се разрасне, виновна ще бъде Русия. Ако решим да бъдем слаби, ако сега решим, че няма да отговорим, значи вече сме избрали поражението. А аз не искам това", продължи френският държавен глава.

Той посочи, че Европа трябва да очертае "червени линии", които да накарат Кремъл да се почувства слаб. "Искам Русия да спре тази война, да се изтегли от позициите си и да позволи там да се настани мирът. Няма да правя някого наясно с моите планове, след като той не ме осветлява за неговите", добави Макрон, като добави, че Париж не е във война с Москва.

"Режимът в Кремъл е враг", обяви президентът на Франция, като в същото време не нарече враг Русия. Той подчерта, че Украйна е в "трудна" ситуация на бойното поле и се нуждае от възможно най-силната подкрепа от страна на съюзниците си. "Мирът не значи капитулация на Украйна", отбеляза Макрон.

Според него един ден ще настъпи часът за мирни преговори с руския президент, "който и да е той". Ройтерс обръща внимание на факта, че за първи път Макрон допуска вероятността Владимир Путин да не е президент на Русия в бъдеще. Държавният глава на Франция каза още, че не е отменил посещение в Киев от съображения за сигурност. "Така казват руснаците. Не бива да им вярвате", отбеляза Макрон.

Миналия месец френският президент подписа в Елисейския дворец в Париж с украинския си колега Володимир Зеленски двустранно споразумение в областта на сигурността.

Макрон изрази "дълбокото си несъгласие" с лидерите на опозицията по този въпрос. Във вторник френското Национално събрание подкрепи с голямо мнозинство споразумението за сигурност между Париж и Киев, въпреки че крайната десница се въздържа при гласуването, а опозицията на радикалната левица и комунистите гласува „против“.

"В тези времена да се въздържиш или да гласуваш против помощ за Украйна значи да не избереш мира, а поражението. Различно е", каза Макрон.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


562
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
423
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предлагам, всички алчни олгарси, военнолюбци и нацисти, пращащи украинци да воюват с братята си руснаци и за пушечно месо и то на тяхна собствена територия, да ги организираме , да ги разделим на два отбора и да им спретнем един бой на първа фронтова линия на тяхна територия, докато им се отще от война и започнат да повръщат от нацизъм, след това да ги питат, дали все още искат да воюват!
422
1
 
8
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 1 месец
Мечка оскуба и изяде петел.
421
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Май е време французите да научат още руски думи,"бьIстро" знаят какво означава,още от времето на Наполеончо.
420
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако се стигне до реална война,колко от модерните плебей европейци ще се качат на самолетите към Украйна. Това може да стане само чрез държавна икономическа принуда.Онова със заплаха за затвор , не е заплаха. В затвора и храна има и "връзки" има ,то нали е модерно ,не е страшно!
419
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено, че няма да остане само в Украйна. Скоро ще гледаме с наслаждение как горят русофилите, родителите им, децата им, внуците им. О миг, поспри, ти тъй прекрасен си... ;-)
418
10
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Ще е забавно Макрон да се направи на Медведев, да удари две водки, да излезе на микрофона приклекнал и подпиращ се и да вземе да пресмята колко минути ще летят френските ядрени ракети до блатото.
417
2
 
6
 
! Отговори
въх преди 1 месец
Мъж който се е оженил за баба си не е добре да се изказва ,защото поражда много иронични усмивки ...Явно във Франция психиатричната експертиза не е на ниво...
416
2
 
6
 
! Отговори
Италианецът Наполеон преди 1 месец
Създадохме Франция, а сега предстои да създадем и французи. Показателен цитат...
415
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Войната *** на вратата.Макрон е прав. Войната е като коронавируса . Чуете ли че я има в други държави значи ще дойде и при вас.
414
1
 
12
 
! Отговори
Ботев преди 1 месец
Макрон патриот е. Душа дава.Но не свойте душа братя,А душата на баламурняцитеОт Литва, Латвия и Естония
413
0
 
4
 
! Отговори
Равносметка преди 1 месец
Тази шушумига какво даде за фронта в Украйна? Отговорът е нищо. Само бля-бля за разлика от Германия, която помогна на украинците със 17 000 000 евро.
412
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
гея Макрон май ще ходи в Бастилията.
411
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега можеше да има силна държава на Балканите, която да се казва България и европейците да нямат чак такива притеснения. Великите сили обаче нямали полза от това и орязали България, подарявали нейни земи на съседите и. Всички велики сили! Без изключение!
410
0
 
9
 
! Отговори
Жан Валжан преди 1 месец
Путин и неговите храбреци от Вагнер ни изгониха от Африка като бити Масти.и аз не мога да купя на бабата нов *** и затова злобея срещу могъщата Русия!Вече никой ни няма за нищо ни сме едни жалки огризки!Арабелите ни правят на криви ние на Русия се перим!
409
0
 
8
 
! Отговори
Драгомир Шишев преди 1 месец
Така ще се напера с кисело зеле и ще се изпърдя като оръдие при Вердюн и Макроната ше избяга с писъци като крава и ще се навре в полите на Баба яга!
408
0
 
8
 
! Отговори
Бармалей Зеленоидев преди 1 месец
Всички любители на кожените вувувзели са поканени в Усра.на да положат кости за да се превърнат в тор за бъдещата почва на руснаците!Те ще бъдат хранени с истинска храна !А вие със скакаклци без пол!
407
0
 
5
 
! Отговори
уточнение преди 1 месец
До Кравар Евроатлантик-Безполовий тра.версе ,и в Горубляне половината са без канализация ,но това не пречи на канален плъх като теб ,да се прави на еврокраварско мъж/ле.
406
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АЗ СЪМ ЕВРОАТЛАНТИК АМА АНОНИМЕН РАЗБЕРЕТЕ НИ ТРЯБВА ДА ЗАРАБОТИМ ПАРИЦИ СЪЗНАВАМЕ ЧЕ РУСИЯ МАЧКА НАШИТЕ ПЛАЩАЧИ НИ КАТО НЕ МОГА ДА СИ НАМЕРЯ РАБОТА ПИША СРЕЩУ РУСИЯ И ЛАПАМ В СВОБОДНОТО ВРЕМЕ!
405
0
 
10
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 1 месец
Този сдухан баболюбец трябва да си скрие мишата физиономия ,вместо да се прави на мъжкар.Русия може да прегази франците за седмица без да усети грам съпротива.Цялата евроГейска армия е едно жалко НИЩО! Генералитета е от безполови гримирани мишоци , а войската е предимно от църни.ляви мигранти ,натъпкани с анаболи и стероиди.Френската армия не може да воюва дори и в Африка.Ако продължават да подкрепят укропитеците ,франсетата ще гризнат дръвцето.Както вече са го правили.
404
1
 
4
 
! Отговори
Глупости ,блъфове! преди 1 месец
Стига вече помощи за онези там в френските гета, който има нужда от добавки и социални помощи ДА ГИ ЗАСЛУЖИ със служба към родината ... на полетата в Украйна ! Всички европейски натегачи които казваха от Европарламента "***. н .ахой ,Путин" и"Слава Украина" сега им времето да го докажат с мобилизация на народите си! Който отказва стои без помощи и без доходи ,за затвора е много лесно всички ще го предпочетат .Най успешната мотивация не е затвора, ада вземеш парите и помощите . И не ,не го казвам защото го вярвам , а защото знам ако "лидерите" го сторят така губят гласове на бъдещи избори .