Юрай Чинтула ли се опита да убие Роберт Фицо?

Той е писател, напоследък работел като охрана
Обновена: 15 май 2024 21:18 | 15 май 2024 20:12, Нели Христова
190
Юрай Чинтула ли се опита да убие Роберт Фицо?
Снимка: БГНЕС

Излязоха подробности за човека, прострелял словашкия премиер Роберт Фицо.

Според Скайнюз извършителят на атентата е писател, автор на няколко сборника с разкази и основател на литературния клуб "Дух", известен с либералните си възгледи.

По данни британската медия 71-годишният мъж се казва Юрай Чинтула и е от град Летице (Южна Словакия).

"Мотивите за престъплението са в процес на изясняване", посочи още Скайнюз.

71-годишният мъж, стрелял по словашкия премиер Роберт Фицо е бил член на литературния клуб "Дъга" в Левице и е писал стихове. Преди осем години той обявил в интернет, че събира подписи за създаване на политическа партия "Движение срещу насилието", пише Denník N.

Той е работил и като охранител в търговски център.

"Насилието често е реакция на хората, като форма на изразяване на обикновеното недоволство от състоянието на нещата. Нека бъдем недоволни, но не и насилствени!", пише той тогава.  

Информацията за здравословното състояние на Роберт Фицо е под ембарго. Според местната телевизия "Маркиза" на медицинския персонал в спешното отделение в Банска Бистрица са били отнети мобилните телефони.

Фицо е преминал през компютърна томография. Не е известно какви други изследвания са му били направени.

Словашкият министър-председател все се намира в операционната зала на болницата в Банска Бистрица.

Има опасност премиерът на Словакия Роберт Фицо да остане парализиран за цял живот. "Когато един куршум удари гръбначния стълб, той може да увреди и гръбначния мозък, а това вече са последствия за цял живот", казва един от най-известните парамедици в Словакия Уилям Добиаш. Той допълни, че има опасност от трайно увреждане и парализа.

От изявлението на Добиаш става ясно, че премиерът на Словакия е прострелян в гърдите и в корема.

"Много важни структури и органи са разположени в гръдния кош. Увреждането им може да доведе до трайни последици", коментира лекарят.

"В гръдния кош има и дихателни пътища, чието увреждане от огнестрелна рана причинява затруднено дишане. След това, разбира се, страдат всички органи в тялото", информира парамедикът.

Огнестрелна рана в гърдите може също да увреди хранопровода до такава степен, че той да бъде трайно неработещ: "Тогава човекът остава зависим от хранене през сонда директно в стомаха."

Премиерът Робърт Фицо има троен байпас, заради сериозни проблеми със сърцето в миналото, пише bTV."„Болното сърце нарушава доставката на кислород, кръв и хранителни вещества до всички органи и клетки в тялото", казва Уилям Добиаш, добавяйки, че сърдечните заболявания са много тежко усложнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от ЕС
Фицо е с опасност за живота, ето как реагира Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
1
 
! Отговори
Коце Копея преди 3 седмици
Не,не може паравоенен изперкал червен каскет да прави такива неща!
168
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Словакия циркулира снимка на убиеца с лидери на опозицията. В Украйна понеже мобилизацията не върви, са решили който работник не отиде в мобилизационните пунктове, да го замества началникът му. По този начин принудата, доносничеството, подлостите достигат там нов връх по отношение на мобилизацията.
167
2
 
2
 
! Отговори
Почти успя да преди 3 седмици
Соросоидният либерал-тероризъм се опита и почти успя да убие Фицо.
166
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма ли кой и нас да ни отърве от тия дето ни крадът 35 години. За съжаление през избори не става, на *** си му харесва да го онадват и да си мизерства.
165
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лий Харви Осуалд!
164
3
 
6
 
! Отговори
Юрая юдеинът преди 3 седмици
На юдеите не им издържат нервите и ще се разкрият пред целия свят какви дяволски изчадия и дверове са. Но иначе са "демократи"! Плюя на юзо-ционистката им демокрация!
163
1
 
1
 
! Отговори
И аз не го вярвам преди 3 седмици
Сънувах,че е тъщата.
162
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Закъсняват,сутринта очаквах да чета мнение на някой експерт как се е повлиял от Путин.
161
3
 
7
 
! Отговори
Мда, преди 3 седмици
старец, писател, щял да основава партия против насилието, ама на възраст дето може *** всеки момент, че работи и като охранител (те са първите стожери на ненасилието), минава си през охраната за здрасти и си застрелва премиера... Стига! Такива фантастики и във Междъзвездни войни ги няма :)
160
3
 
3
 
! Отговори
ароматния пръч преди 3 седмици
Поредният психодесен защитник на човешсите права,при който самият му мозък е източник на дрога.
159
1
 
2
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 3 седмици
чинтула ми звучи като чинчила - гризач,плъх от Америка.
158
4
 
12
 
! Отговори
SolomonПа$и преди 3 седмици
Сигурен съм, че Путин е виновен, така ми казаха от Козяк и аз скимтя до припадък!
157
11
 
6
 
! Отговори
Байдън преди 3 седмици
Скоро ще има и ядрена война! Натам отиват нещата. Пригответе се! Да умрете!
156
2
 
14
 
! Отговори
100 долара преди 3 седмици
До Някой Когато има кой да плаща за убийството, дори и последният клошар от улицата изведнъж ще стане политически подкован и голям разбирач от политиката. И готов да застреля когото му посочат.
155
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отвратително подла, гадна и черногледа статия в която през два реда се говори за летални резултати от нараняванията. Погледнете няма една дума на надеждата. Няма една буква показваща молекулно състрадяние. Даже знамето на Словакия защото прилича на руското символично даже не бе сложено на пилон пред парламента на РБ. Пане Фицо, от дълбочината на славянската ни култура и морал ви желаем скорошно оздравяване и пълно възстановяване. С уважение, Пловдив, Кършака, Гребната база.
154
5
 
21
 
! Отговори
Байдън преди 3 седмици
Поръчка на ЦРУ? Трепят всеки, който не е съгласен с официалния курс по въпроса за войната в Украйна. Играта вече много загрубя и янките взеха да играят Вабанк. Ако пишете против Америка си помислете преди това, дали няма да ви постигне същата участ като премиера на Словакия. Ако ви е омръзнал живота, можете да пишете против Америка. ЦРУ има дълги ръце, ще ви намери и на другия край на света! Няма къде да избягате от килърите му!
153
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вервате или не,вече и Шолц и Урсула и някои от нашите политици започнаха да упрекват опита за убийството и вече защитиха Фицо,като заклеймиха изпълнителя.А ако опита беше излязъл успешен,щяха още по твърдо да заклеймят убийството,като истински лицемери а не като подлезурковци,както в момента го правят.
152
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
21 век ще започне с хора и ще приклщчи с клонинги и роботизирани хуманоиди навсякъде.Хората ще бъдат изтребени с милиарди.Това ще е края на тази човешка цивилизация на т нар хомо сапиенс.Както се казва, как започнахме, а къде отидохме.
151
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Истината е че сили, които контролират световните дела подготвят трета и четвърта световни войни.Те ще са свързани органично както първата и втората световна война.Всички, които пречат и се занимават с политика ще бъдат заглужени и това е началото.Светът не може без глобални войни.Само вземете един учебник по история и го разлистете. След тези войни ще се мине на нивото пост хомо сапинс с клонинги навсякъде.
150
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Фицо винаги е бил пропутин, само отначало малко се правеше на европеец като нашата Станишка.