ЕК готви закон, който ще забрани стреса на работното място

Комисията има сериозни намерения да подобри психичното здраве в Европа
16 май 2024 15:18, Нели Христова
24
ЕК готви закон, който ще забрани стреса на работното място
Снимка: Pixabay

Директива, насочена към премахване на стреса на работното място, трябва да бъде приоритет за следващата Европейска комисия, ако тя има сериозни намерения да подобри психичното здраве в Европа.

Този призив отправят от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) във връзка с психосоциалните рискове на работното място по време на настоящата Европейска седмица на психичното здраве, съобщават от КНСБ.

Епидемията от стрес и прегаряне в Европа се задълбочава поради комбинацията от лошо организиран труд, свръхнатоварване, очакване за постоянно разположение, несигурна работа и нови практики за наблюдение от страна на работодателите и на работа под високо напрежение, напомнят от ЕКП.

През последния мандат Европейският парламент призова Комисията да представи законодателство относно психосоциалните рискове. ЕКП призовава за директива относно психосоциалните рискове, както и за бърз напредък в законодателния процес, който тече в момента, за директива относно работата от разстояние и правото на прекъсване.

Все още обаче няма законодателство на ЕС, посветено на психосоциалните рискове, въпреки че:

– Натискът на времето или претоварването с работа са скочили от 19,5 % на 46 % между 2020 и 2022 г.

– 44% от работниците са съгласни или напълно съгласни, че изпитват повече стрес, свързан с работата, в резултат на пандемията от Ковид 19, според барометъра на EU-OSHA.

– Над 40% от случаите на депресия в ЕС и Обединеното кралство се дължат на психосоциални фактори на работното място.

– Хората, които редовно работят от вкъщи, са шест пъти по-склонни да работят в свободното си време и два пъти по-склонни да работят 48 часа.

– По-малко от 40 % от работните места в ЕС имат планове за действие за предотвратяване на психосоциалните рискове на работното място.

– Европейската икономика губи 620 млрд. евро годишно само поради депресия, свързана с работата.

Генералният секретар на ЕКП Естер Линч коментира: "Стресът не може да бъде пренебрегван. Хората, които се грижат за работата си, често не получават необходимото време, оборудване или подкрепа, за да я вършат както трябва. За един учител или медицинска сестра е стресиращо да не може да върши работата си по начина, по който знае, че трябва. Данните показват, че не е изненадващо, че има огромен скок на свързаните с работата психични проблеми. Тази седмица ще чуем много добронамерени думи за психичното здраве от политиците, но истинският тест за тяхната ангажираност ще бъде дали ЕС ще приеме директива за премахване на стреса на работното място.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от ЕС
Юрай Чинтула ли се опита да убие Роберт Фицо?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Стреса преди 2 седмици
Причинен от мафията,която владее бизнеса и образованието ни!!!! НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ,АЗ ЗАГУБИХ НАДЕЖДА В ТАЗИ ПРОКАЖНА ДЪРЖАВА ОКУПИРАНА ОТ ЗАПАДНА ГНИЛОЧ!!!
20
0
 
1
 
! Отговори
ЕК преди 2 седмици
Да вземе да се застрелят,нищо адекватно не вършат!!!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А, АЗ ИСКАМ И ГОЛАТА МАХА ПОЛЕГНАЛА НА БЮРОТО МИ,ИНАЧЕ СЕ СТРЕСИРАМ И ИЗПАДАМ В ДЕПРЕСИЯ!!!...
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В големите хранителни магазини на хората не им дават отпуск когато те искат, а някаква си си пише каквото на нея и скимне. Инспекциите къде дремят и не виждат ли, че няма молби за отпуск от служителите. Как да не е стресиран човек като всичко е погазено. При нас няма институции които да гарантират спазването на закона и да не дават възможност хората да бъдат мачкани. Частниците яко лъжат държавата.
17
0
 
0
 
! Отговори
ГлОпустите преди 2 седмици
нЕма да чета, стресът е от мало Умието на така нар. елит в брУксел! Абе там си е цяла психиатрия!
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То стреса при нас е в цялата държава. Бесзаконие, корупция и престъпност, в допълнение с бедност и мизерия.
15
0
 
10
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 2 седмици
Кой знае защо се сещам за втория епизод на "The IT Crowd", в който корпоративния шеф нарежда: който до края на деня продължава да изпитва стрес - ще бъде уволнен.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Санкции и забрани........Дано не ми забранят да се Флюбвам, че то пак си е стрес!
13
0
 
14
 
! Отговори
До12 преди 2 седмици
Инспекция по труда е най корупираната институция има още хора работят без договори или се водят обучавани и накрая дори не получават заработеното си си у нас си затварят очите ако е в Европа глобите и санкцийте са доста големи някой да, си го позволи
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За да няма стрес на работното място, трябва да няма работа. Има ли работа, има стрес.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Според мен трябва да се увеличи броя на служителите в инспекцията по труда и да има чести проверки по фирмите. Проверките може да се правят на произволен принцип и всеки път различен инспектор да проверява дадена фирма.
10
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стане ли напрегнато положението в дадена фирма често шефа започва да се държи непрофесионално - вика, обижда, псува и тн. Започва и едни разсъждения за това как плащал заплати и накрая нямало резултати. Така е в България.
9
6
 
16
 
! Отговори
Работодател преди 2 седмици
Е то какъв е смисъла да си шеф, ако не можеш да се гавриш с работниците??? Аз това не го разбирам.
8
0
 
25
 
! Отговори
ритник в задника ти преди 2 седмици
Само че, България я спрягат като европейска държава само тогава, когато политиците имат облаги от това. Нищо в България не е европейско. Нито работодателите, нито нивото на колегиалност, нито работно време, нито заплащането. А недай си боже да искаш да излезеш в отпуск. Шефовете почват едни физиономии да правят, "Баш сега ли намери да излиза отпуск. Ще го уволня"... жива жаля сме. А те говорят за по малко стрес. Как ще стане този филм в България?!
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 2 Работникът пие кафе и пуши цигара през регламентираните почивки. На псевдобизнесмена му бърка в здравето, че някой има почивка. Ако има начин, ще премахне почивките и ще кара човека да работи по 24 часа без да сяда и без да се храни.
6
2
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
В ЕС има закон за гъстотата на кокошките, но не и за гъстотата на хората по месторабота или местоживеене.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И как ли ще забранят на бг меринджея да спре да крещи, обижда и унижава с цел да изкара служителя/ работника некадърник и да му плати по- малко или да не му плати? Как ще забранят на фаворитите му да спрат с интригите, сплетните и клюките, да се делят на групички и да настройват едни хора срещу други хора, създавайки враждебна раб. среда? На българска почва това е невъзможно.
4
2
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 2 седмици
Още няколко закона в този дух и никаква конкуренция не могат да направят европейските фирми на Китай . Трябва да пуснат печатницата за пари и да раздават на калпак
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Буахахахахаха, и пак буахахахахахах и забравих буахахахахахаха, оп омазах гащите, буахахахахахаха - явно съм прегорел
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Част от закона, който готвят от ЕС:Докато служителят си пие кафето и си пуши цигарата работодателя няма право да му говори за работни задачи. Необходимо е да го изчака да си изпуши цигарата и да си изпие кафето.