Днес започва предизборната кампания за депутати в ЕП

Участват 318 кандидати от 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати
26 апр 2019 07:54, Елка Василева
20
Днес започва предизборната кампания за депутати в ЕП
Снимка: архив, Reuters

Днес се открива кампанията за изборите за членове на Европейския парламент от България, които ще се произведат на 26 май 2019 г. Предизборната кампания ще започне на 26 април и ще приключи в 0.00 часа на 25 май 2019 г.

Чрез жребий тази седмица бяха определени и номерата на бюлетините, с които ще участват партиите, коалициите и независимите кандидати и те са: 1.Патриоти за Валери Симеонов /НФСБ-Средна европейска класа/; 2. Коалиция "Път на младите"; 3. ВМРО - БНД;4. Ваня Руменова Григорова - независим кандидат; 5. Партия на зелените; 6. ПП "Волт"; 7. Николай Нанков Ненчев - независим кандидат; 8. Бранислава Пламенова Атанасова - независим кандидат; 9."Възход"; 10. Коалиция за България; 11.Десислава Петрова Иванчева - независим кандидат; 12. ПП ГЕРБ; 13.Демократична България; 14.ПП "Атака"; 15. Минчо Христов Куминев - независим кандидат; 16.ПП ДОСТ; 17.Пряка демокрация; 18.БСП за България; 19.ПП "Глас народен"; 20.ДПС; 21.Движение "Заедно"; 22.Българско национално обединение; 23."Воля"; 24.Движение 21; 25. Христо Симеонов Симеонов - независим кандидат; 26. Движение "Презареди България" и 27. "Възраждане".

На тези избори ще участват 318 кандидати от 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати. Сред кандидатите за евродепутати има един гражданин на Нидерландия и един на Унгария. Бариерата за влизане е 5,8 процента. На 26 май избирателите ще гласуват за общо 17 членове на Европейския парламент през 2019 г. - колкото и на изборите през 2014 г.

Имотите сриват доверието към политиците... БСП - 31,3%, ГЕРБ - 30,9%

Днес приключва и срокът, до който ЦИК може да приеме списък с партии, коалиции и нeзависими кандидати, които ще могат да ползват медийни пакети. Размерът на тези пакети за партии и коалиции, които не получават субсидия, е 40 000 лв., а за независимите кандидати - 5000 лв. Тези пакети ще могат да се ползват въз основа на сключен договор между кандидат и медия. Договорът между двете страни се утвърждава от ЦИК.

Компанията "Сиела Норма" АД е победителят в обществената поръчка за наемане на 3000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за електронно машинно гласуване с решение номер 193-ЕП, определена от ЦИК. Фирмата ще осигури и логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната, обучение на персонал за работа с устройствата за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент. Машинно гласуване ще има в една четвърт от изборните секции. ЦИК определи конкретните секции, в които ще има машини за гласуване. Те са 31 района в страната и са определени по специална методика.

Още по темата

За осигуряването на машинното гласуване са предвидени 7 милиона и половина лева. Животът на една машина може да бъде около 15 години. За местните избори наесен трябва да се осигурят 6000 машини, пише БТА.

На сайта на ГРАО хората могат да направят справка за номера на секцията и мястото, където могат да гласуват. Справката се прави с ЕГН и с въвеждане на адрес по местоживеене.

Продължава подаването на заявления за откриване на секции извън страната, като срокът изтича на 30 април. Това се прави в дипломатическите и консулските представителства и на страницата на ЦИК. Досега се подадени 4482 заявления, от тях 4221 чрез страницата на ЦИК. Неуспешно подадените заявления са общо 370 броя. Организациите на българите в чужбина също могат да правят предложения за разкриване на секции в съответните страни. Скоро ще бъдат публикувани и списъците на чуждите граждани, живеещи в страната и желаят да гласуват в Европейския парламент.

Към момента три организации са подали искане да бъдат регистрирани като наблюдатели на изборите.

Според законодателството на ЕС всички страни трябва да използват избирателни системи, които гарантират пропорционално представителство. Това означава, че броят на избраните членове от всяка партия зависи пропорционално от броя на подадени гласове за съответната партия.

В България при избор на членове на Европейския парламент има и преференциален вот, който дава на избирателите възможност да посочат своя предпочитан кандидат в рамките на партията, която са избрали. Кандидатите, които са получили повече преференции, имат по-голяма възможност да бъдат избрани.

Председателят на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Канстантинов прогнозира, че на европейските избори ще гласуват около 2 млн. души. Експертът обясни, че ще има нововъведение при преференциите, с което се цели избягването на феномена 15/15. Той уточни, че за целта номерата за преференциите започват с единица, т.е. номер 15 в листата ще бъде маркиран като 115, за да се намалят объркванията.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева отправи апел към всички партии, коалиции и независими кандидати, да водят съобразена със закона кампания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
тя преди 4 години
Ще гласувам за Георги Димов от" Атака "! Всички други са се ос---- и не стават въпреки ,че много се напъват !
16
1
 
2
 
! Отговори
DND преди 4 години
Какво БСП , какъв ГЕРБ ? Само номер 11 . Напук на л..... в парламента
15
1
 
5
 
! Отговори
Време за промяна преди 4 години
Тези избори са индикатор за съотношението на политическите сили в България. БСП е единствената реална опозиция, всички малки партии са само патерици на управляващите. Който иска нещо да се промени нека гласува за БСП. Не че са обязателно по-добри от ГЕРБ, но много се задържаха гербадбжиите и много им станаха далаверите. Време е да си ходят.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боли ме за юропарламенто.и за.....34652
13
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стига с тая "невинна" иванчева, тя се опитва да отърве затвора - няма как да влезне в европарламента!
12
6
 
2
 
! Отговори
гласувайте преди 4 години
за съветските граждани и руснаци Станишев и Йончева ... нека са имали работа с правосъдието. те ще ви научат на европейски ценности писани в масква
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Иванчева е единствения нормален кандидат."Така е, в държава където престъпниците са на власт какво по-нормално от това да изберем още един престъпник :) Ааааа вернУ ... тя беше наредена :))
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11Иванчева се опитва да отърве дрънголника ама тез номера да няма да минат :))))
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иванчева е единствения нормален кандидат.Това е начина за наказателния вот. Цецо е напечатан бюлетини и ако не гласувате , вота ви автоматично е за герб.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Крим не е рускиМне моето семейство никога не е ходило по манифестации или подобни простотии за което съм благодарен :))
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И никой не знае реално какво правят тези евродепутати...
6
8
 
7
 
! Отговори
Крим не е руски преди 4 години
Чернобил 26.04.1986. Къде бяхте на днешният ден ПРЕДИ 33Г? Какво си спомняте от паниката след това? Валя ли ви радиоактивният първомайски дъжд на задължителната манифестация? На военните и семействата им са раздавали да пият таблетки Йод са пазели ДЪРЖАВНА и ВОЕННА тайнаА ние що марули и краставици изядохмеЗащото никой нищо не ни беше казал!.. ХАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА МОНАРХО-КОМУНИСТИТЕ КОИТО ЯДОХА ХРАНА КОЯТО НЕ Е БИЛА ИЗЛОЖЕНА НА РАДИАЦИЯ ЗА РАЗЛИКА ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!!!
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тотаджийското лоесто недоносче и то сред хората и то иска депутатин.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надлъгването започва!
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накажи ГЕРБ! Накажи БСП и ДПС!
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ич нмъ интерсува
1
2
 
18
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Демек ще си мерят апартаментите не е лошо топейки се един друг да разберем нещо и за сметчиците им по банките навън .