Приказен "Фамилен дом": Еднофамилна къща "Мечта"

Мечтите се случват тогава, когато има вдъхновение
Обновена: 1 авг 2019 11:26 | 1 авг 2019 09:40, Екип на Dnes.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Локация: кв. Княжево, София

Интериорен проект: 2017-2018 г.

Реализация: 2017-2018 г.

Стил: Модерен с елементи на Ар Деко

Площ: 160 кв.м.

Понякога обектите, над които работя, идват с имената си. Но когато наричам проект, винаги питам клиентите дали има нещо специално, с което свързват самото пространство или обстоятелствата, при които са го придобили. Защото името е смисъл, символ и носи своята сила. Така постъпих и със собствениците на този дом. Отговорът беше кратък: Свързваме тази къща с една единствена дума. Можеш ли да познаеш коя е? ... Мечта!

Да участвам в реализирането на нечия мечта е привилегия, за която съм благодарна. Успяваш да се докоснеш до този шанс и да го преживееш тогава, когато професията ти е и твоя мисия. Когато си напълно отдаден на работата си.

Ето и подробности за дизайна на жилището. Проектираната площ включва антре, стълба, дневна с трапезария и кухня, родителска спалня, две детски стаи, две бани и кабинет. На първи етап разработих концепцията за общото пространство на първия етаж заедно със стълбата и двете бани, а на втори етап трите стаи и кабинета.

Кухнята е вдъхновена от красотата на минерала кубанит. Избраните материали са акрилни плоскости за основните обеми, фурнирован и боядисан MDF за акцент и технически камък за плотовете. Дизайнът е модерен, разчупен и динамичен. В този стил е решена и дневната, корпусните мебели в която са от боядисан MDF. Проектирането на холната секция, която е с двустранно достъпни обеми, беше предизвикателство, защото в нея интегрирах две колони, които заварих с различни размери.

За покрития на подовете и стените са избрани и съчетани плочи грес, естествен варовик, ламиниран паркет, тапети, декоративна мазилка и декоративен камък. Стъпалата са облечени с варовик, а парапетът е изпълнен от ковано желязо също в цвят кубанит и със своите свободни форми ни препраща към стила Ар Деко.

Цветовият колорит на жилището е балансиран, пастелен и деликатен. Родителската спалня е в нюансите на пепел от лавандула, а кабинетът е в кубанит, тъмно таупе и синьо. Акцентите в детската стая на дъщерята в семейството са в коралов цвят и мед, а в стаята на сина в тиролско синьо и бетон.
 
Ето как за една година имот, който заснех на шпакловка и замазка, се превърна в оживен дом, в който всички се чувстват добре. Мисля, че мечтите се случват тогава, когато има вдъхновение. А вдъхновението в моята професия идва от градивното взаимодействие с клиентите. И когато общуването с тях е с разбиране и лекота, резултатът винаги е добър проект.


архитект София Папазова

Soff Design Studio

(web и fb)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание