Улицата: Да живееш с различна сексуална идентичност

За "София Прайд", трудностите на ЛГБТИ общността и Орландо
Обновена: 27 юни 2016 09:17 | 20 юни 2016 16:45, Петя Славова
120
Улицата: Да живееш с различна сексуална идентичност

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.
 
Венета

Венета Лимберова, част от Организационния комитет на София Прайд 2016, Председател на Младежка ЛГБТ организация "Действие". Разбира, че е част от ЛГБТИ спектъра, когато е в средата на 20-те си години. Най-трудното за нея се оказва загубата на любящата и подкрепяща я семейна среда или по-скоро трудността й да приема невъзможността на семейството да приеме случващото се с нея веднага.

"На всички ни отне доста време да се научим да проявяваме обичта си, независимо от различните очаквания, кои то имаме едни към други“, разказва тя.

София Прайд

Темата за тазгодишния прайд беше „Родители, приятели и съмишленици“ и в тази връзка получихме огромна подкрепа от нашите родители, роднини, приятели и колеги, които излезнаха по улиците на София, за да заявят подкрепата и обичта си към своите деца, роднини, приятели, колеги, както и необходимостта от промяна в законодателството и отношението на обществото към ЛГБТИ общността като цяло.

Парадира ли се със София Прайд?

Хомосексуалната или бисексуалната ориентация не представлява различна сексуална ориентация. Или, ако използваме този термин, то трябва да допълним, че е различна от преобладаващата, доминантна, хетеросексуална ориентация. Важно е да се прави това различие, за да може да се осъзнае единството между човешките същества. И да, всички човешки същества би следвало да живеем спокойно, като зачитаме многообразието, което сме. Не става въпрос за парадиране, по-скоро за неразбиране на името на самото шествие. Името на шествието София Прайд идва от английски, където се използва термина Pride Parade (парад на гордостта) или Pride Festival (фестивал на гордостта), което е проява, случващата се по цял свят, като част от движението за равни права на ЛГБТИ общността.

Движението за равни права на ЛГБТИ общността по никакъв начин не се различава от движението на суфражистките (движението за политически права на жените) от преди един век. И ако сега приемаме за даденост, че жените имат право да гласуват, следва да отбележим, че това нямаше да се случи, ако жените си стояха вкъщи и не смееха да заявят себе си и излезнат на улиците, „парадирайки“.

Трудностите на ЛГБТИ общността

Това е личен въпрос и всеки човек може да отговори сам за себе си, защото всички хора срещаме трудности или препятствия по пътя си, независимо дали сме част или не от ЛГБТИ общността. В същото време обаче тези от нас, които принадлежим към ЛГБТИ спектъра, често се оказваме в ситуации да бъдем лишени от любовта и подкрепата на семействата си, което би могло да бъде изключително травмиращо и тежко преживяване. По същия начин, когато ние създаваме семейства се оказваме в доста неловка ситуация партньорът ни да не бъде припознат като такъв, което има не само емоционални последици, но и икономически.

За трагедията в Орландо

Приемам случилото се в Орландо със съчувствие към всички участници в тази трагедия. В същото време, вярвам, че всеки от нас е отговорен лично пред себе си за емоциите, които създава и за качеството на обичта и подкрепа във взаимоотношенията, в които участва. Важно е да се научим да обичаме себе си, такива, каквито сме. Важно е, за да можем да обичаме и приемаме и другите – такива, каквито са.

За противниците на София прайд

Винаги има хора, които са недоволни от нещо или някого. Въпросът е къде са другите, които разбират, чуват и виждат случващото си, но продължават да избират мълчанието и незасягането на темата. За мен тази пасивност в момента носи по-голяма вреда, не само за ЛГБТИ общността. Липсата на адекватна политическа воля за образователни кампании в обществото и липсата на каквато и да е стратегия за законодателни промени и изборът за нечуване на исканията на ЛГБТИ общността от голяма част от медиите, обществениците и политиците създават вакуум, който бива запълнен единствено от неразбиране, а често омраза и агресия.

Исканията, които София Прайд 2016 отправя

Обществото ни има нужда от образователни кампании, от политики и добри практики, стимулиращи приемането на ЛГБТИ в сферата на образованието, здравеопазването, на работното място, в социалната сфера. НПО-тата и активистите, които работим, не можем, а и не бива да изземваме тази дейност изцяло. Има нужда българският политически елит за заяви смело силата и волята си да отстоява общочовешките права на своите граждани. Затова се обръщаме с искания за: - наказване на престъпленията от омраза, породени от хомофобия, бифобия, или трансфобия; - за промяна в непризнаването на семействата на партньори от същия пол или в които единият партньор е трансджендър/интерсекс човек; - за ясна законово-уредена процедура за смяна на граждански пол; - уеднаквена практика на Държавна агенция за бежанците и съдилищата в страната за предоставяне на международна закрила и статут на основа сексуална ориентация и полова идентичност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бъдете си различни, правете каквото ви е сладко, но не се натрапвайте на другите, защото вие всъщност не търпите различните. Хем искате да ви търпят като различни, хем искате всички да станат като вас, т.е. да няма различни. Ега ти тъnaта логика. Има един прастар виц, моля за извинение: "Вадете го, но не го размахвайте". Вие не само го размахвате с прайда, но си ги закачате на устата, на пъпа, на челата. Тъno и npocташко. Особено при жените - грозни мързелани не могат да си намерят истински мъж.
94
3
 
3
 
! Отговори
Sofianec преди 7 години
Стига с анонимен-ните простотии. Педофилията и инцеста го промотират проруските медии.Колкото и ограничен да си - трябва да съзнаваш (надявам се), че педофилията не означава нито хеторосексуалност, нито хомосексуалност
93
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не сте интересни! В Европа вече усилено се промотира педофилията и инцеста! Децата ги образоват да не се дърпат. Четете - има достатъчно
92
6
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: 94P.S.: Понеже темата е изключително сериозна, искам да се разбере ясно, че такива мероприятия първо не са никакви празници, а протест срещу всякакъв вид дискриминация и ксенофобия, която за жалост е заразна болест ходеща по мозъчно увредените.Умствено слабите не знаят как да се защитят освен да хванат и да пребият някой само защото ги е страх че е по-различен от тях. А умствено силните са наясно кои са истински опасните за тях, лесно разпознават истинския си враг!
91
3
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: 94Това че на прайда всички са останали живи и здрави не означава че изобщо няма убити или пребити точно защото им е омръзнало да се крият за да не разберат какви са!Точно това е смисълът на прайда не го ли разбираш? И то не се отнася само за хомосексуалните а за всякакви други - жертви на дискриминация.Само ще ти дам пример - за едно момче, българче, което между другото живее и учи в Австрия, нападнато от банда скинари само защото ръката му била в гипс и го помислили за ромче просяк!
90
4
 
4
 
! Отговори
Златка преди 7 години
До нормален Ми направете си бе нормалнико:)
89
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
#93"В Европа обратните са вече към 25%"Чакай и аз да си изсмуча някакво число от пръстите...91,5%. По-гръмко звучи някак.
88
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая - в урановите мини. Така или иначе, в колонията със строг режим мъже няма, така че на воля ще си практикува ЛГБТ или БРДМ, квото беше там..
87
7
 
11
 
! Отговори
До ЛГБТ преди 7 години
Ама престанете да ни натрапвате странностите си, бе!Само това искаме.
86
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
че е парадиране е ясно, но е гнусно, че държавните структури пренебрегва интересите на мнозинството за сметка на разни разпрани *** и хора с неопределена сексуалност, днес видях в метрото едно такова то- момче с набола брада, замазан с фон дьо тен, изрисувани вежди и безумно груби нокти боядисани с черен лак, облечен в клин и помахващ крак в маратонка 43 номер, каква грация, каква красота-бляк, отврат и гнъс
85
6
 
14
 
! Отговори
един софиянец преди 7 години
Как не ги е срам да се наричат "София Прайд" - "Гордостта на София".
84
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като изтърпяхме Прайда/точно на Задушница/, СЛЕД КАТО ВСИЧКИ ГЕЙОВЕ И ЛЕСБИЙКИ ОСТАНАХА ЖИВИ И ЗДРАВИ /въпреки мантрите, че нещо лошо ще им направим/, сега какво икат?! Имат ли право на:труд, здравеопазване, и всичко, което имат и останалите нещастници, които трябва да им търпят глезотиите, СЕГА пък какво още трябва да се направи за тях? СТИГА ВЕЧЕ!
83
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доказаната естествена природна концентрация на обратните при хората и другите млекопитаещи е към 10%. В Европа обратните са вече към 25%. Следователно промотирането на xомосексуализма е превърнато в умишлена държавна политика. На шега или не чакаме кога ще стане задължително със закон и хетеросексуалните ще са малцинство и ще се борят за правата си.
82
5
 
16
 
! Отговори
Prosto edin chovek преди 7 години
До 91Това да осиновяват деца вече дори не е на дневен ред...те променят децата ни. Опитват се да променят Библията и църквите, да извратят самите деца, дават им хормони за смяна на пола от 14 годишни и по-рано. Тук, в Америка, е някакъв ад всичко това. Лудост. Спасете децата си и душите си, докато можете! Всичко, което се случва, е предвещано и в Библията! Христос ще дойде отново, но преди това ще видите Антихриста,който така подкрепяте чрез лгбт и други неща! Не бъдете част от това!Покайте се
81
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До свинаряБорят се затова да могат да сключват бракове легално и да осиновяват деца - тук вече за мен се минава границата. Самият факт, че естественият подбор изключва хомосексуална двойка успее да създаде дете показва колко успешно от еволюционна гледна точка е това ...различие от скучната хетеросексуална норма.
80
4
 
9
 
! Отговори
Prosto edin chovek преди 7 години
Господ е знаел, че всичко това е възможно. Затова е казал, че е грях. Разбирате ли, това наистина е избор. Както дебелият човек, с голям апетит и зависимост към храната, все пак има избор дали да хапне това кексче или не.. Както алкохолика има избор дали да се опове на Господ, на намери воля в себе си, за да направи правилния избор или да надигне чашката. Както педофила има избор дали да нападне дете или да се изолира от света и лекува, знаейки, че е болен. Така и те имат избор.
79
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това си е медицинско заболяване, генетично увреждане ако щете. Дадени са ти мъжки или женски полови органи, а те са ти дадени за да се съвкупляваш със срещуположния пол. Ако не те влече срещуположния пол, значи си дефектен. ИСТИНАТА БОЛИ!
78
6
 
9
 
! Отговори
Prosto edin chovek преди 7 години
Те мразят Бог, защото според тях Той им казва какво да правят и поставя граници. Дявола, демоните и всички служещи му не желаят да им бъде казвано как да живеят, да им се поставят граници и да го почитат. Те почитат себе си като Бог, което е основата на сатанизма. Лгбт обществото мрази Бог и всичко свято, те искат да разпространят това и искат вие да ги подкрепяте и да свикнете с перверзията и педофилията като нещо нормално, за до могат те да не бъдат съдени и да дойдат на светло. Пазете децата
77
7
 
16
 
! Отговори
Prosto edin chovek преди 7 години
Мили хора, за вярващите е ясно, че няма такова нещо като християнин, подкрепящ лгбт. Те ни наричат мразещи. Истината е друга - вкъщност ние сме любящите, загрижените и добрите самаряни към своите братя и сестри. Любов ли е да насърчаваш разрушаващо, дяволско поведение, психична болест и перверзия, която ще опустоши всичко добро и красиво на този свят? Омраза ли е да се бориш срещу омерзяването и атаката над децата ни и Бог? Не, омраза е да подкрепяш всичко това и да го наричаш любов.Мразят Бог
76
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Движението за равни права на ЛГБТИ общността по никакъв начин не се различава от движението на суфражистките (движението за политически права на жените) от преди един век."Ето колко заблудени са западняците, които прокарват хомо парада у нас. Въобразяват си, че могат да използват своята формула у нас. В България винаги се е признавала ролята на жената, за разлика от Запада, където допреди време църквата и обществеността не признаваха жената за човек.