Къси филми се сбогуват с дългото лято

Ако сте наблизо, определено трябва да посетите прожекциите, които се провеждат всеки ден, напълно безплатно, в читалището в центъра на Балчик
5 сеп 2006 16:34,
Къси филми се сбогуват с дългото лято
Малки зайчета и къси филмчета "обитават" Балчик от 2 до 9 септември. Снимка: Официален плакат на фестивала

Денят е вторник, малко преди средата на седмицата, както и малко преди средата на “Четвъртия международен филм фест за фкъсометражни филми” в Балчик.

Ако сте наблизо, определено трябва да посетите прожекциите, които се провеждат всеки ден, напълно безплатно, в читалището в центъра на Балчик.

В случай, че плажът ви е писнал, спокойно можете да се отнесете към хладния киносалон, който още от сутринта ви предлага неомръзващ аудиовизуален коктейл в кратка форма. Ако някой от филмите не ви хареса, просто изчакайте 5 минути и следващото заглавие.

А защо филмите са кратки, отговаря mastermind-ът на събитието Цанко Василев:

“Кратката форма набира жестока популярност, защото кой има време днес да стои няколко часа в един киносалон. Пък и вследствие на динамичния живот, който водим, това продължително разказване на една история малко ни отегчава.”

От получените 1420 предложения, 600 преценихме, че си пасват като “feeling” с фестивала, от тях селекционна комисия избра 160 да участват в конкурсната програма. Все пак, имаме ограничено време за фестивала - само една седмица.”

Именно, защото имаше много предложения от България, пък и да понеже трябва да бъдем трибуна за българското кино, направихме паралелна конкурсна програма само за български филми. Иначе в световната програма има също пет български филма. Пет, но на световно ниво, които могат да спечелят.”

За разлика от други години, тази интересът е вече наистина много голям и хора от цял свят пращат своите предложения на адреса на фестивала. За това говори и големият брой международни участници, предпочели да имат премиери тук – 20 на брой, както и още 30 български.

Тази година заявките за участие са колкото и на големите фестивали с големи наградни фондове. Факт, че повечето хора идват заради самия фестивал и атмосферата, а не заради наградата, защото материална награда няма.

Аз вече Европа не я броя за чужбина, защото ние, с тези отворени граници, си живеем заедно. Тук има хора от всякакви държави, националности и религии, които ходят заедно на кино, купонясват заедно, напиват се заедно, говорят си за кино и правят кино заедно... какво по- хубаво от това?”

На уъркшоповете, водени от световни имена в киното, заинтересуваните млади творци получават практически умения в областта на монтажа и режисурата в кратката форма.

Тези хора идват да дадат на младите хора своя опит, но освен това те черпят от техния ентусиазъм и идеи. Не е просто да идват като от престорена любов към младите хора. Това е взаимен процес.”

Балчик е много вълшебно място. Специфично и различно, особено дворецът. В началото дълго време обмислях къде да правя фестивала и категорично бях решен, че ще бъде малък град, за да живеем и общуваме заедно непрекъснато и да не се пръснем и да се загубим, както би станало в големия град.

Балчик е точно такова място със много силен притегателен център надолу към морето и двореца. За наше щастие или нещастие фестивалът започва да става много голям, а Балчик си остава малък град. Вече имаме проблеми с легловата база и хотелиерите, миналата година сме настанили 780 млади хора.”

Тук от 15 години няма кино, хората вече са загубили трайно навиците си и нямат необходимост да ходят на кино, но ние смятаме, че за една седмица ще успеем да им върнем тези навици. Все пак град без кино не може.”

Едно от най-интересните неща във фестивала е програмата “дебюти на българското кино”, където зрителите ще видят дебютите на големи имена като първата българска режисьорка Бинка Желязкова, Рангел Вълчанов и Никола Корабов.

Петима директори на европейски фестивали от Гърция, Португалия, Чехия, Франция и Италия ще бъдат гости. Ако пък имате филм и искате да го покажете пред публика, ще има т.нар. “Свободен екран”, където ще можете да излъчите творбата си пред хора, без тя да е свързана с фестивалната програма.

Най-важното е да застанеш с кураж и самочувствие, с името си, зад това което си направил.”

С интересен тематичен плакат със зайчета и тениски за събитието са помогнали от екипа на New Moment New Ideas. Под секрет дори разбрах, че невръстните зайчета трудно са заели поза за снимка, но все пак са останали доволни от фотосесията.

Тази година ще направим DVD с номинираните български филми от конкурсната пограма, но то няма да се разпространява комерсиално, а ще бъде пращано по други фестивали, където ще бъдат представяни и евентуално създателите им ще бъдат поканени за участие. Иначе всеки, който иска да се запознае с филмите, излъчвани на фестивала, ще може да го направи в офиса на фестивала (Шейново № 4, вх. Д, Партер, в София, а не в Балчик).

Може да ги вземе и да ги гледа и след това да ги върне, разбира се. Това е и най-добрият учебник за кино, да видиш това, което са правили другите. Киното е изкуство, което трябва да се учи с много гледане.”

Закриването е в събота и ще продължи доста дълго, защото ще бъдат показани всички интересни неща. Нещата, изработени в уъркшопите, номинираните за българската конкурсна програма, филмите от предизвикателството (участниците теглят 2 листчета, на които има изписани думи напр.: “полицай” и “кафе”, както и още едно с жанра, в който трябва да творят. Дават им се 48 часа да представят готова творба).

В събота ще видим и любимите филми на журито. Имайки предвид, че входът е безплатен, какво чакате още?

Още за фестивала тук и тук или официалния сайт тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание