Виенски виртуози ни вдъхновяват за "Моцартови празници"

Фестивалът в Правец е от 23 до 25 август
Обновена: 13 авг 2019 13:42 | 13 авг 2019 13:42, Петя Славова
1

Само за 35 години житейски път ненадминатият австрийски гений Моцарт е сътворил над 600 композиции. Той е повлиял сериозно на музиката в класическата епоха, а съвсем скоро ще се състои 15-ото издание на фестивала "Моцартови празници".

Виенски виртуози откриват събитието, което ще се проведе на езерото в Правец от 23 до 25 август. Музикантите от "Моцарт трио" ще изнесат камерен концерт, включващ произведения на Моцарт, Шостакович и Дворжак.

"Гледала съм винаги на този фестивал с изключително уважение и респект, защото е посветен на творчеството именно на Моцарт. Тазгодишното издание е по-камерно, но не количеството концерти определя качеството. Имаме застъпени много емблематични творби на Моцарт. Откриването е с "Моцарт трио" от Виена.

Те са прекрасни музиканти, неслучайно заслужили името си. Свирили са в една огромна част от престижните европейски и световни зали, прекрасни музиканти, специалисти са в интерпретация на Моцарт", обясни  артистичният директор проф. Борислава Танева в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR Танева сподели, че вторият концерт в програмата подава ръце на младите изпълнителни, а именно на лауреатите от тазгодишния конкурс "Панчо Владигеров".

"Една от основните идеи в моята концепция е точно това - да се дава път на българските и младите музиканти", заяви артистичният директор на фестивала.

В програмата на "Моцартови празници" ще участва и Ивайло Василев, наричан "Малкият Моцарт". Той е само на 11 години, но вече има солиден опит зад гърба си. "Това е личното мое бижу в тези концерти", коментира още Танева и допълни, че той  ще открие и сезона на  "Софийска филхармония" на 12-и септември.

Програмата ще бъде закрита от Софийската филхармония с Реквием на Моцарт в памет на Христина Ангелакова - дългогодишен артистичен директор на фестивала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Тая класическа музика не умря ле преде 200 години ? Прилича ми на мумията Ленин.