Напрежение в руската църква: Да се освещават или не ядрените оръжия?

Според свещенниците, това е неморално, но според патриарха е наложително
7 фев 2020 21:55, Нели Христова
136
Напрежение в руската църква: Да се освещават или не ядрените оръжия?
Снимка: БГНЕС

Руската православна църква е важна част от религиозния живот в Русия, а Владимир Путин я превърна и във важна част от всекидневния публичен живот.

Придобивайки повече власт, църквата се доближаваше все повече и повече до армията. Това означаваше само едно - публични ритуали за освещаването на оръжия. Но сега Руската православна църква иска да даде крачка назад и да спре благославянето на оръжията за масово разрушение. Най-вече ядрените бойни глави.

"Да благославяш оръжия не е свързано с традициите в Православната църква и няма връзка с нашите обреди", се твърди в предложението, публикувано на сайта на църквата, цитирано от Reuters. Според него, благославянето на оръжия, които убиват много хора, никак не е божествено.

Предложението ще бъде гласувано на 1 юни. Ала за да се случи нещо, патриарх Кирил, главата на Руската православна църква, трябва първо да го одобри. А това може би няма да се случи, тъй като патриарх Кирил има много позитивно отношение към ядрените оръжия.

"Всички ние трябва да помним онези, които помогнаха за създаването на руския ядрен щит, тъй като предотврати Третата световна война и спаси света от глобална катастрофа", казва той през 2007 година.

Но това не е първият път, в който Руската православна църква се опитва да се измъкне от освещаването на оръжия. През 2019 г. опитът за реформа е подобен: "Оръжията за масово унищожение и оръжията като цяло, не трябва да бъдат осветявани", пише епископ Сава в Telegram.

Същевременно освещаването е огромна част от съвременния руски публичен живот. Църквата освещава сгради, хора и събития, заедно с танкове, пушки, подводници и ядрени бойни глави.

Църквата не е монолитна и отдръпването й от благословението на ядрените оръжия представлява вътрешен разкол и противоречие с общественото й лице през последните години.

"Руската православна църква значително увеличи физическото си присъствие сред военните и ядрените научни общности", пишат от "Бюлетин на атомните учени", които отговарят и за часовникът, който отброява минутите до Деня на страшния съд.

"Свещениците дори надхвърлят уменията на старите съветски военни комисари, уверявайки новобранците, че няма нищо аморално в това да следват заповедите за изстрелване на ядрени ракети и защита на свещената родина“, допълват учените.

Желанието за промяна предизвиква и напрежение в църквата между свещенниците, които не искат да благославят оръжия и влиятелните духовни фигури, които са на страната на държавата.

"Само ядрените оръжия пазят Русия от поробване от Запада", казва през 2019 г. говорителят на църквата Всеволод Чаплин и добавя, че те са "ангелите хранители", които пазят Православната цивилизация. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
Марина преди 3 години
До Опенхаймер По всичко е личи, че споделяте личния си опит в познания за психически отклонения.
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Русия дори има книга "Православный Сталинизм". Звучи като " Юдейски Хитлеризъм".
101
0
 
1
 
! Отговори
Безаналоговите преди 4 години
*** са освещавали ядрени оръжия?!Няма простотия която Рашка-парашка не е правила или не би направилаБахти и злетата са там
100
1
 
5
 
! Отговори
Таз държава, преди 4 години
не е Русия, а Ка Ге БерияВърховният им вож - КГБвърховният им поп КГБИ двамцата представители на организация преследвала вярващитеОбаче сега са истински християни, вервайте ми
99
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До дивациВ Империята на злото всичко е наобратно благославят се оръжие за масово поразяване за убийства на невинни
98
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашето по старо поколение стана разногледо.През комунизма,БКП зае мястото на църквата.Вместо икони се окачваха портрети и се благославяха вождовете на комунистите Ленин,Г.Димитров,Тодор Живков.Клетва в казармата пред трибагреника с петолъчка! Партийните секретари по предприятия и армия бяха "свещенниците", а партията " Бога".Чипосаните комунисти още не могат да се излекуват и не подлежат на препрограмуране!
97
0
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До пияница мистикМалинов да го изпрати на почивка в Крим, та да се успокои.
96
0
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До ЧебурашкаАми че е стар, самотен и няма пари. Такива винаги харесват диктаторите като Джуджан и болните нации, защото диктатурите приравняват всички хора и ги свалят до тяхното ниво, а умните ги избиват. Тогава такива като него се чувстват значими.
95
1
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До 120Това е онзи лудия, от вчерашната статия, де гонил с ножа бременната да я коли, ама не можели да го приберат в лудницата, защото нямали солидни основания. Чакат да я заколи, тогава :)))
94
1
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До Анонимен........ логиката на гербавите сороп-итешки ***....... Изглеждаш озлобен, какъв ти е проблема?
93
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
логиката на гербавите сороп-итешки ид.иотив русия ползват палмово масло - значи добрее да го ползваме и ниееее едно орбанче няма ли да се пръкне в тая наша българийка
92
4
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До Анонимен...... няма вода, яде изкуствени сиренета и кашкавал затънало е ..... Ако наистина се интересуваш от живота в Русия щеше да знаеш, че тя е най-големият вносител на палмово масло. Дори провалената сделка с Индонезия за изтребители беше за бартер самолети срещу палмово масло. То е вложена в 90 % от млечнити продукти произведени в Русия. Така, че не плачи на чужд гроб и не прави евтина пропаганда.
91
4
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До Анонимен..... Тая традиция съществува много отдавна - да се освещават....... Дори руснаците правят разлика между старата традиция и освещаването на оръжия, които могат да унищожат света.
90
5
 
12
 
! Отговори
Гогол преди 4 години
Путлерските попове се нуждаят от екзорсист също като шефа си .!.
89
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пак сороматериалче за облъчване на народонаселениетокоето няма вода, яде изкуствени сиренета и кашкавалзатънало е в *** от цяла европа - накрая да оправя руската църкваей тия сарапитеци само орбан ги оправя с един шут в ***
88
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТрайоТая традиция съществува много отдавна - да се освещават знамена ,хора и оръжия,същото го имаме и в православната църква в България,даже и във Византия го е имало.
87
2
 
10
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
Първо, в Русия не съществува православие а ПУТИНОСЛАВИЕ. Второ самият Путин обеща, че при евентуален конфликт всички руснаци ще отидат директно в рая а враговете им просто ще пукнат. И трето ако руската църква не продължи да освещава ядрените оръжия, то с освещаването може да се заеме Главният мюфтия на Русия. И без това мюсюлманите там са вече 30 милиона при 140 милиона население и се очакват да станат 50 милиона през 2050 година.
86
2
 
9
 
! Отговори
Ким Чен Джудик преди 4 години
НА тези само жените им стават като са млади, преди да станат тетки. Супер евтинджос - за 10 лева са твои. Тоест, 3 водки в някоя квартална кръчма
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 99Я да бегаш да си играеш пред блока :)
84
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първобитна клоака...