Земя на богове

Фотографии разкриват непознатото лице на съвременен Ливан
7 окт 2009 12:18, Петя Славова
20

Фотографии: Фил Корпорейшън

 

Над 60 фотографии ще пренесат пространството около Градинката пред Народния театър в едни от най-интересните кътчета на Ливан.

Изложбата ще бъде открита на 15 октомври от 16,30 часа и ще продължи 10 дни.

Автор на фотосите е румънката Смаранда Сандулеску, а идеята за тяхното представяне в България е на Лина Петкова.

Експозицията е кръстена „Ливан – земя на богове” и улавя истинското лице на най-посещаваните и най-неизвестните места на страната.

Смаранда Сандулеску и Лина Петкова я посещават за първи път през 2008 г.

Техният фотожурнал променя представите на близки и приятели за страната и така се ражда идеята да споделят видяното през техните очи.

Сред едно от най-любопитно показаните кътчета е Бейрут. Фотографиите го отразяват не само като град, но улавят и неговия съвременен дух.

Организаторите на събитието съобщават, че той е водещ в класацията на Ню Йорк Таймс за места, които трябва да бъдат посетени през 2009 г.

За изложбата Лина Петкова казва: „Ливан е като скрита перла в мида на дъното на океана. Всички знаят, че съществува, но малко от нас знаят колко е красива.

Ливан за нас е далечно понятие, част от новините за бомби и терористи, разрушени сгради и горящи коли.

А всъщност страната има и друго лице. Тя е Швейцария на Близкия изток.

Това е свещена земя. Това е земята, където Иисус е извършил първото си чудо – да превърне водата във вино.

"Всички знаем кои са финикийците, но знаем ли, че днешните финикийци – това са ливанците – споделя Смаранда Сандулеску, – че те са създали първата азбука, първия кораб и са открили Америка преди Колумб­?

Оказва се, че в Ливан е създадено първото правно училище в света и че в реконструирането на Бейрут след Гражданската война са участвали български и румънски инженери”.

Изложбата се реализира от Фил Корпорейшън с подкрепата на Ливанската общност в България.

И както казва един от организаторите – Карим Ел-Фил: “Пригответе се да преживеете приказка, защото тази изложба ще ви отведе в тази страна”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Сиска преди 14 години
И последно ще ви кажа, за да престанете с патологичната си злоба: за 3 лета прекарани там, като туристи, никой не обра нито мен, нито приятелите ми, не чух никой да псува, никой мъж не си позволи лукса да не отстъпи място на жена, не съм настъпала и един фас или фек....!Ходете и снимайте нашите ромски и български гета!В Ливан има кой да ходи!
19
0
 
1
 
! Отговори
Сиска преди 14 години
Защо никой не отбележи например, че здравната им система е по-добра от тази в много европейски страни, че лекарствата им са безплатни, че пенсионерите им не страдат като нашите, че никои не взима по-малко от 1000$ заплата, че учениците и студентите им знаят за какво учат и че това за тях е ценност!И какво сте се захванали за мюсюлманите и християните?че те в момента управляват държавата в коалиция!В Ливан ливанският патриарх го посещават и уважават както християни,така и мюсюлмани!
18
0
 
1
 
! Отговори
Сиска преди 14 години
Абе хора, преди да пишете и да давате мнения, вземете прочетете малко по темата..За какво ви е тоя интернет като се изказвате без изобщо да сте запознати!Мога да ви кажа, че тези останали с лошо впечатление от там са посещавали съсипаните с годините бедни квартали, в които живеещите нямат пари да си оправят собствените домове. И българите обикновено не отиват и по-далече от тези квартали защото нямат пари да си го позволят. На хората там не им трябват клошари!
17
0
 
0
 
! Отговори
милена преди 14 години
страхотни снимки! никога не съм си представяла, че има такива места в ливан, а сега като чета намирам все по-интересни неща! ще посетя изложбата със сигурност!!!!
16
0
 
0
 
! Отговори
Uncle Sam преди 14 години
Абе хубаво ама...тарамбуки. На тарамбуки-вяра да нямаш. Знаеме ги ние ливанците. Хубаво, това-онова ама имай си 1 наум.
15
0
 
0
 
! Отговори
filo преди 14 години
The pearl of the Midlle East is Beirut .One of the most beautiful country in the world .History,is all around .Holy land ,read the Bible and you can see there ,that Lebanon is the land of God .
14
0
 
0
 
! Отговори
до: номер 12 преди 14 години
Понеже съм бил в Ливан мога да кажа че е трудно да се опише с няколко думи.Да кажа супер е, много е хубаво или обратното - пълна мизерия. Нито едно от двете няма да бъде вярно.Бил съм и в задръстени предимно мюсюлмански квартали, където нямат никакви тротоари, а *** се струпва от двете страни на улицата. Но точно на такова място бях много жаден и от една барака ми предложиха кока кола. Бях безкрайно изненадан, когато ми я извадиха ледено студена - от хладилник!
13
0
 
0
 
! Отговори
кънчо преди 14 години
Самия Ливан е 1 от примерите за съвместния живот на араби както мюсолмани така и християниимали са много проблеми там но истинската перла за християнството и за мюсолманството е Ирак.Ливан е 1 прекрасна страна но има и такива *** махали които и в България не може да се видят но за повечето неща са си виновни жителите и правителствата на арабските народи.Но да Ливан е 1 от наи образованите и цивилизовани арабски републики а те са 32 (не съм сигурен).
12
0
 
0
 
! Отговори
реалист-гадняр преди 14 години
Бейрут наистина е бил "перлата на средиземноморието" преди 30-40 години. Сега е един презастроен град, невеорятно шумен, с много интензивен трафик и почти без въздух за дишане. Някои части от него наистина изглеждат като райски кътчета, но само докато завиете зад ъгъла на улицата. Трябваше да снимат и палестинските бежански лагери, по сравнение с които Факултето е лукс....А иначе Баалбек (първата снимка) заслужава да се види, това е уникален храмов комплекс.
11
0
 
0
 
! Отговори
Голям на 19 преди 14 години
Wall Street i maluk na 17 - трябва да ви освидетелства за шизофрения!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз работя на Wall Street. Tова е главната улица на Финансовия район в Манхатан, Ню Йорк. Аз сьм материално обезпечен и се занимвам сьс спекулативни финансови операции, сьщо така сьм началник и ползвам 6 монитора да следя движението на финансовите инструменти, за да намалявам до минимум изложението на моите авоари кьм различните видове риск....Живея в триетажен апартамент в Манхатан и имам басейн на покрива, завьршил сьм Харвард и с лекот а ползвам компютри. Ползвам и доста чужди езици.Управлявам престижна финансова група на Wall Street в Манхатан и бих искал да споделя че си спомням как на времето изнасяха списьци с резулатите от изпитите пред училищата. На мен много ми се отдавахa математиката и физиката и логично се насочих кьм финансите, кьдето ползвам математически прийоми да намалявам изложението на бложените авоари кьм безмилостните закони на финансовите световни пазари.Сега сьм в Манхатан и на времето приех с отворени обятия вьзможността да осьществя мечтите си и да уча в Харвард, кьдето се омагьосах от заплетеността на финансовите пазари и реших да насоча усилията и дарованията си (имам наклонностти кьм точните науки) и да се обезпеча стратегически финансово благодарение на моите заложби да познавам и прогнозирам рисковете на акциите и други финансови инструменти. В момента с лекота ползвам компютьр и просто не бих могьл да си представя дори за минути да няма интернет, та то тогава всичко ще се срине. Желая ви успэ вьв вашите начионания и дано ако не ме надминете, поне наполовина да ме застигнете.
9
0
 
0
 
! Отговори
malak na 17 преди 14 години
AZ SAM PATQ ISTINATA I REALNIQ JIVOT!KAZAH!
8
0
 
0
 
! Отговори
до: Тина преди 14 години
Наистина човек се раздвоява защото понятия като Близкия Изток, Ориента, и т.н. са много общи. Бил съм в Ливан и съм виждал ужасяваща мизерия, особено в мюсюлманските квартали, докато има цели квартали и курортни комплекси в които като попаднеш ти се струва че си в Маями - Флорида. Освен това колеги са ми разказвали за Либия и Египет - там има места които изобщо не са за посещаване. Но Бейрут навремето - преди войните са му казвали Париж на арабския свят.
7
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 14 години
Бил съм в Ливан. Първата снимка е на храма на Бакхус - римския бог на виното!Наистина е бъкано с богове!
6
0
 
0
 
! Отговори
минувач - Тина преди 14 години
Не се чуди, Тинче... Ливан е страна с много исторически забележителности, през петдесетте години на миналия век най-популярното място за европейския хайлайф. Унищожен от размирици на верска основа...Сега там надмощие взе исляма, но като туристическа дестинация... рискова страна.
5
0
 
0
 
! Отговори
Tina преди 14 години
Тук се получава нещо като раздвояване. От една страна непрекъснато ти повтарят колко е зле Близкият Изток /и Изтока въобще/, а от друга - виждаш колко е красиво и подредено. Като тези снимки от Ливан, като Дубай също. Да се чуди човек какво да мисли.
4
0
 
0
 
! Отговори
човек преди 14 години
много красиви снимки!
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Имам една колежка баща и е ливанец. Доста добро маце е, става за това онова :)
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
доста интересно изглежда, ще я посетя
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
искам и аз там:)