Приключи "Якото четене" на Teenproblem

За всички, които смятат, че младите у нас не четат...
18 мар 2010 16:36, Петя Славова
38

Като „бягство от реалността“ и „приятно и забавно“ намират четенето тийнеджърите. Това показа проучване направено от сайта Teenproblem във връзка с кампанията „Якото четене“.

На 16 март в книжарница Пингвините бяха раздадени подаръците на участниците, решили да пробват знанията си от 15 януари до 16 март на специален промосайт, с цел популяризиране на четенето сред младите.

Така 36% от учениците, участвали в анкетата смятат, че книгите са „бягство от реалността“.

Като „полезно и необходимо” занимание го определят останалите 24%.

Още по темата

В анкетата взеха участие 1998 младежи на възраст между 13 и 25 години, от които 18% мъже и 82% жени.

Само 1% от анкетираните смятат четенето за „скучно задължение”, а само 2% го определят за „абсолютно заменимо от интернет”.

На въпрос „Откъде избирате да четете“, преобладават отговорите „от книжарница“ – 61%, „от препоръка от приятел“ – 58%, и от интернет – 55% (отговорите надвишават 100% , защото е възможно посочване на повече от 1 отговор). Само 27% от запитаните избират какво да четат от ревюта на книги в списания.

По време на кампанията стана ясно, че младите четат предимно книги, които харесват, а не задължителната литература. Този отговор са дали 45 % от запитаните.

От друга страна, 54% са посочили, че четат и книги, които им допадат, и такива, които им се налага да четат.

43% от тийнейджърите са споделили, че винаги коментират книги с приятели, а процентът на тези, които го правят често, е също висок – 35%.

За всички онези, които смятат, че младите не четат: В „Якото четене“ се включиха 4272-ма потребители, които са отговорили на 1 092 въпроса.

Всички потребители са дали точно 190 117 отговора. От тях около 30% са верни, като най много верни отговори е получил въпрос, свързан с книгата "Тина и половина" за това дали героинята в крайна сметка успява да отслабне с диети до края на романа.

Най-проблемен, с 3607 грешни отговора, е въпросът "Къде се намира крепостта Акра?", свързан с книгата на Реймънд Хури "Последният тамплиер". Нито един от участниците пък не е познал как се казва куклата на Александра от книгата "Закуска в Полунощ" на Зева Модияни.

Топ 5 любими автори на младите са Дж. К. Роулинг, Стефани Майер, Стивън Кинг, Иван Вазов и Агата Кристи.

Най-коментираните книги са "Здрач" (Стефани Майер) и "Тръпка" (Маги Стийвотър).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
iybmta преди 14 години
F2srWF <a href="gomkpytguyiu/">gomkpytguyiu</a>, [url=dxoduznkttsi/]dxoduznkttsi[/url], [link=wyztyizxtmhd/]wyztyizxtmhd[/link], quajqhnrspce/
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А и ако училището е успяло да научи хората поне на малко, поне имента на някои от авторите са известни на не 1, а поне 7 милиона българи..
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Талев чел ли си?! Димов чел ли си?! Попова-Мутафова чел ли си?! Дилов (баща) чел ли си?! Минков чел ли си?! Далчев?! Вапцаров?! Смирненски? Йовков? Елин Пелин? Алеко? Яворов? Ботев?Първо прочети нещо, после говори. А ако си чел, и въпреки това мислиш така, значи единствено американски екшън филми могат да те впечетлят.Да цитирам Паисий:'О, неразумний юроде'.....
30
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да четеш книги е супер скучно заниманиеа И БЪлгарските автори не съм успял да видя един с талант и интересна тематиканашти писатели са извесни само за около 1милион населениепреставате си колко са добри?
29
10
 
0
 
! Отговори
мухаха преди 14 години
Какви са тия урунгели? Не само че са пълни урунгели, а не изглеждат и не звучат интелигентно. Винаги съм смятал, че ако човек изглежда по такъв начин е добре поне да прави нещо смислено, да набляга на ученето.. а те тея хем са нелицеприятни, хем не могат да се изказват смислено. Трагедия!
28
3
 
0
 
! Отговори
umniqt преди 14 години
вбати злетата, не е само четене...то ако ставаше само с четене всички щяха да са успели
27
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 14 години
Да, няма, защото за тази година, за закупуване на нови книги те е отделен нито един лев, а за миналата са били заделени 1000 /хиляда/ лева за всички библиотеки в страната, ако не се лъжа. Ако съм сбъркал, тази вечер ще коригирам цифрите
26
0
 
0
 
! Отговори
Павлина преди 14 години
Относно коментар 16 - Докинс!Кифла ? Завист ? И на тебе ти се иска да си на мястото на кифлата явно!И защо да не благодари на родителите си? На тебе ли да благодари ? Хайде стига с тази завист и злоба... И вместо да пишем гнусни коментари за хората , да вземем да прочетем малко книжки... Пълна трягедия е да , щом не можем да се зарадваме с хората , а можем да бълваме змии и гущери. Но не забравяй , те си остават само при теб :) И в случая е по-добре да си кифла :)..............
25
0
 
0
 
! Отговори
Za igrata преди 14 години
Ne iskam da sasipvam organizatorite na igrata,NO reglamenta ne beshe zadaden korektno i tochno.Spored men mnogo mladi hora sa ostanli rajocharovani,formatat ne beshe izpipan profesionalno,a i takiva hora koito se stremqt da uspqvat v jivota s chetene trqbva poveche da badat nagrajdavani i pooshtrqvani.NISHTO LICHNO
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
nikoi ot tqh, nito sym vyv vyzrastovata grupa na igrata, nito sym v stranata, v koqto se provejda. NO chovek trqbva da misli za prichinite za dadeni tendencii predi da obijda, osobeno predi da obijda deca. Zashtoto mladite hora v Bulgaria sa tova, koeto sredata v koqto sa prinudeni da jiveqt gi e napravilo. V edna obyrkana dyrjava i 'kulturata' e obyrkana.. Izobshto e pohvalno che ima oshte hora koito chetat kato se ima predvid mizeriqta i problemite s koito trqbva da se sblyskvat vseki den v BG
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мразя, когато някои хора говорят толкова общо за нещата.
22
0
 
1
 
! Отговори
В бибиотеките няма! преди 14 години
Защо да ходим да четем там? Отговор - защото не дават конкретната книга за вкъщи. В окръжната библиотека в Търново не мога да намеря половината книги, които ми трябват за ИЗПИТ по литература във ВТУ. Щом искате четене в бибиотеки, ги заредете и с нови книги - щом в окръжните бибиотеки няма почти нищо след 1990 год, смятайте за какво става въпрос. Не става дума за Стефани Майер. Излизат за първи път произведения с оригинали отпреди век, а ги няма в библиотеките, какви претенции имате тогава?
21
0
 
6
 
! Отговори
х преди 14 години
Не е проблем, че не четат. Въпросът е какво четат. И какво им остава в главите.
20
1
 
4
 
! Отговори
the_truth преди 14 години
Никой не е споменал думата "библиотека" като място за четене на книги. И от кога се смята, че "Тина и половина" за героизъм в четенето? Работя в библиотека и имам преки наблюдения колко четящи тийнейджъри има, може би 2-3% от тези, които въобще откриват пътя до библиотеката, имат изградени навици да четат, знаят какво търсят и се интересуват редовно от новите заглавия и т.н. Да не отварям дума колко боси и голи духовно са днешните тийнеджъри, с примери от практиката си... Ум да ви зайде!
19
0
 
1
 
! Отговори
Докинс преди 14 години
Анонимен, ти кой си от споменатите?
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
а ти си голяма работа, а? ти си безгрешен и деца си тръгнал да храниш?Поздравления, ти си типичен *** българин.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
а ти си голяма работа, а? ти си безгрешен и деца си тръгнал да храниш?Поздравления, ти си типичен *** българин.
16
8
 
8
 
! Отговори
Докинс преди 14 години
Естественият отбор на новото време си казва думата; дори малкото млади, които четат, имат отвратителен вкус и култура (единият по принцип чете, другата пък обича "фентъзи книги.... такива, които са по-документални", а запак - девствен нърд, който ходи да чете в книжарници и някаква кифла, която благодари на родителите си, все едно е взела "Пулицър", хаха). Пълна трагедия.
15
7
 
3
 
! Отговори
Jobko преди 14 години
Хора, които по принцип "четат" :D:D по принцип не могат да се изразяват нормално, ама само по принцип и приличат на нек'ви нърдове по принцип, но и те не знаят по принцип какво и защо го четат по принцип... Следя я тази кампания от известно време.. по принцип.. и установих, (току що) че т'ва е нек'ва подкупена раота.. Всичко е разработка на военните! Мое изследване - младите не четат освен ако не се налага по принцип (rofl). Не мисля, че съм пропуснал нещо кой знае к'во като не съм чел Вазов...
14
1
 
2
 
! Отговори
:) преди 14 години
2000 ne sa pokazatel !!!