Стъпка напред – към един страхотен мюзикъл

Нети и Ярослава Павлова се дублират в главната роля в класическото заглавие
Обновена: 24 ное 2010 13:11 | 23 ное 2010 14:46,
10

Снимка: Иван Дончев

 В последните години Младежкият театър твърдо залага на политиката за поставяне на качествени мюзикъли на театрална сцена извън строго профилирания Музикален театър.

И въпреки скептицизма по отношение на актьорското образование и тренинг в жанра доказа, че трупата не само може да играе, а и да танцува и пее, пресъздавайки зрелищно и професионално класически заглавия. При това – развивайки се с всяко следващо.

След успеха на „Страхотни момчета”, където момчетата свалиха всичко, дойде ред и на „Стъпка напред” – спектакъл с цели 8 женски роли (и една мъжка), в които момичетата свалят... всички.

Сюжетът разказва за аматьорска школа по степ танци, в която дамите и единственият кавалер не само танцуват, а и споделят личните си проблеми и обсъждат нещата от живота.

Водени са от красива и талантлива преподавателка (в ролята се дублират Нети и Ярослава Павлова, играна е и от Лайза Минели във филмовата версия на мюзикъла), която не е имала късмета за професионална кариера, но със страст се впуска в предизвикателството да представи школата на общински шоукейс.

За всички герои танцът се оказва терапия за бягство и по-лесно преодоляване на трудностите в живота – несподелената любов, неуспешния брак, болките и страховете.

Подобно на „Страхотни момчета”, и тук особено ярък е персонажът на пианистката на трупата (страхотна роля на Меглена Караламбова) – възрастна дама, чиито хапливи и забавни забележки са извор на постоянен хумор в спектакъла.

Двете актриси в ролята на хореографката Мейвис правят два доста различни спектакъла.

Нети (хореограф на постановката) впечатлява със страхотна пластика и чувствителност и доказва, че всички години на обучение по пеене, танци и театър са я изградили като завършен актьор за мюзикъли.

Куклената актриса Ярослава Павлова пък ни потапя в малко по-драматична игра, страхотни певчески изпълнения и излъчване на фатална жена, чиято ретро визия сякаш е създадена за ролята.

Целият състав на постановката се справя чудесно, като специално внимание заслужава единственият кавалер - в ролята на вдовец, който не може да се възстанови от загубата на съпругата си, да преодолее самотата, да прогледне за нова любов. Особено ярка в актьорското и музикалното си изпълнение е и Цветомира Даскалова - помним я още от ролите й в НАТФИЗ, последвани от „Пластилин” в Сатирата, „Волпоне” в Народния и др.

Мюзикълът, с продължителност близо 3 часа, съдържа 16 парчета, изпети изцяло на живо. Песните са с изключително сложни мелодии и многогласи, които са така добре изпълнени от всички, че дори архаизмите в превода („тоз живот”? – не, предишният) избледняват пред удоволствието на постигнатото от състава.

Със сигурност  тепърва предстои „Стъпка напред” – сложен, голям и постигнат с много труд проект – да се развива и грапавините в елементите му да бъдат изгладени. Важното обаче е, че мюзикълът безспорно е заявка за събитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Stony преди 13 години
Добри намерения, и положен труд. Само че това не стига. Да се захванеш с мюзикъл, и то степ, си е голямо предизвикателство в БГ. Много дръзко на корицата на програмата е сложен Фред Астер. Има прблясъци тук таме, но трябва още много шлифоване на пеене, на танци, на сценография, за да се каже, че това представление е поне на някакво сносно ниво.
8
2
 
4
 
! Отговори
читателка преди 13 години
Ленче, ленче- стъпила си си на ушите! Не ставаш за тая работа, преквалифицирай се! Сигурно са ти платили, ама струваше ли си тая глупост да я публикуваш!
7
4
 
4
 
! Отговори
Bob преди 13 години
...btw няма да я забравя от един пиано бар на морето, където пееше Милена преди години- взе Нети един микрофон, уж да подлага беквокали; и като започна да издава едни страховити звуци- нещо средно между квичене на прасе пред заколение и стъргане на две парчета стъкло едно в друго... Сега в мюзикъл пее, тцтц...E, за хора с увреден слух представлението явно ще е подходящо.. :D
6
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Наистина много смешно презентиране на този спектакъл! Няма автор, няма постановъчен екип, само Нети , която както всички сме чували, пее фалшиво!Това , че тя ще е изпълнител в този мюзикъл не е толкова добра реклама! Вие не отбелязяхте успеха на Иван Иванов, Владо Михайлов и Ани Топалова в "Исус Христос Суперзвезда" в Музикалния, изхабили сте толкова енергия да ни внушите да не вярваме на ушите си а на ваште писания!
5
3
 
5
 
! Отговори
Делон преди 13 години
И на мен ми се драйфа от Нети, тая нахалничка, която публично се натресе на Дони/нали му предложи публично брак/.Абе що не кажат колко струва този спектакъл и после да видим колко приход ще има, та да разберем колко пак ще ни избозаят от арт гилдията.
4
4
 
6
 
! Отговори
ааа преди 13 години
Хахаха, песните били изпяти наживо :D:D Да не би Нети да ги пее (rofl) :D !??Падам от смях, хорааа :)))))
3
6
 
7
 
! Отговори
Bob преди 13 години
Ей аман от тая Нети, драйфа ми се от това бездарно недоразумение!
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
спрете да пишете за театър. Ако пък искате да продължавате да го правите-отидете да се образовате.
1
2
 
7
 
! Отговори
леле преди 13 години
напишете поне кои са авторите на мюзикъла ...а не нети и м/....