N.O.H.A.: музика, адреналин и Tu Cafe

Вокалистката на групата - Минерва Перез пред Dnes.bg
Обновена: 12 апр 2011 12:59 | 7 апр 2011 18:39,
12
 N.O.H.A.: музика, адреналин и Tu Cafe
Минерва. Снимка: Терен мюзик

Те отдавна не са просто „групата, която пее Tu Cafe“, а музиката им е разнообразен микс от различни world и електронни влияния.

Гарантирано предизвиква настроение за парти, подгрято от енергията, с която зареждат всяко свое живо участие.

N.O.H.A. (съкратено от Noise of human art) идват за пореден път у нас, за да представят разширеното издание на последния си албум Respect the Menu, което излиза със заглавие Die in the Process и сетлист от цели 16 песни.

Ден преди концерта им си поговорихме с чаровната вокалистка на групата - Минерва Перез...

Как сте, какво се случва с вас в последно време?

В последните месеци работихме активно върху разширеното преиздание на последния ни албум. В него има няколко ремикса и допълнителни песни. Продуцираме, записваме и сега сме по средата на голямо турне, което започна от Чехия и продължи през Румъния. Беше великолепно! Всеки клуб беше напълно разпродаден и хората вече знаеха новите ни песни. Нямам думи наистина!

Преди време сподели, че в Румъния не ви оставят да си отидете, ако не изпеете Tu Cafe 10 пъти. Още ли е така?

Ами вече знаят и много от другите ни парчета. Честно казано, въпреки че тази песен е големият ни хит, още се забавляваме да я свирим – и аз, и бандата. Разбира се, вълнуваме се за най-новия материал и как публиката ще го приеме на живо и се радваме, ако партито е страхотно и с непознатите ни парчета. Но това не значи, че не харесваме вече направените. Най-малкото, да видиш как публиката полудява на Tu Cafe, а с нея и нашият адреналин, е незабравимо преживяване! Между другото, снимането на клипа беше такава забава, че все още си го пускам от време на време и се усмихвам...

Още по темата
29 мар 2011 08:55
3


Когато правите новите си песни, сравнявате ли ги с Tu Cafe, мислите ли за това парче като за мерна единица?

Не, никога не можеш да знаеш дали правиш хит предварително. Просто се впускаме в приключението и в емоцията да правим музика. Когато направихме Tu Cafe, песента ни хареса, но изобщо не очаквахме огромния успех, който постигна. Винаги, когато правим музика, е важно първо ние да я почувстваме. По-нататък само наблюдаваме любопитно какво ще се случи и как ще се приеме.

В Die in the Process има 16 песни, а повечето съвременни албуми рядко съдържат повече от 10. Защо решихте да го издадете така, вместо да пуснете направо нов албум?

Когато правехме първото издание, имахме един тон идеи и никакво време да осъществим всичките, да ги запишем и издадем. А трябваше да заминем на турне и преди него просто да пуснем песните, които вече са готови. Направихме го с твърдото намерение нещата, които са полуготови, да бъдат представени заедно с другите в разширено издание, в един пълноценен албум. Това и направихме, дори малко се поизхвърлихме, ха-ха.

А защо сменихте името?

Защото ни се стори, че заглавието на едноименната песен отговаря добре на процеса, който извървяхме с това издание. Наистина бяхме потопени изцяло в процеса – презаписвахме по 10 пъти, докато всичко е съвършено за всички.

Има ли песен, която е особено лична за теб?

Cuerpo Y Alma, която като всяко момиче обичам заради балетната тематика. Това е много лична тема за мен! Освен това съм дълбоко свързана с хватката в текста – той е диалог, който душата води с тялото.

Това е и любима тема на постмодерното изкуство. Ти разглеждаш ли себе си като различна от тялото си?

Хм-хмммм, не знам наистина. Но със сигурност знам, че нещо остава на Земята дълго след теб самия, след физическата ти смърт.

В албума има много и различни стилови влияния от електронната сцена – от дъбстеп, през брейбийт и естествено – дръм енд бейс. Това ли е вдъхновението ви?

Като цяло мисля, че или си, или не си вдъхновен. Очевидно имаме много песни в последно време и като си спомня, всяка сутрин сме се будили с идеи в главата и постоянно сме ги обменяли помежду си. Песните са толкова различни, защото всички ние сме много различни – всички сме с различен музикален бекграунд. Вече не сме на 20 и всеки от нас е изслушал тонове музика. Но има и предпочитания, неща, които са му любими. За мен това е фламенкото, Йохан пък е зарибен фен на техното и хауса от 80-те и 90-те. Всеки от петимата носи по нещо и накрая се случва колаборация и компилация от всички нас. Понякога дори се караме, ако някой не харесва идеите на другия, но в крайна сметка това, което излиза, е пресечната ни точка, там, където вкусовете се сливат, за да създадат нещо уникално.

Заедно сте повече от 10 години – какво ви кара да продължавате?

Работата и успехът, който обаче за нас се изразява в количество хора пред клуба, които чакат да влязат, за да ни чуят и да се забавляваме заедно. Така разбираш, че си ги докоснал. Това е безценно.

Разкажи за колаборацията със Skiller – бяхте заедно по време на турнето ви тук, как решихте, че и ще работите заедно?

Честно казано какво точно ще направим утре е тайна дори за нас. Но едно е сигурно – предстои ни общ проект. Да работиш със Skiller е велико – малко хора знаят, че аз самата се занимавам с бийтбокс в последните няколко години. Но Skiller – той е много напред – буквално може да се включи във всяка песен. Просто излиза на сцената и прави фойерверки. Мислим да го поканим да поработим в нашето студио в Германия. Което вероятно ще се случи скоро. До тогава нямам търпение да го видя отново, на сцена и на живо.

Какво помниш от последното ви гостуване у нас?

Последният ни концерт от турнето беше на плажа във Варна. Беше четвъртият концерт за четири дена. Бяхме изтощени. Пристигнахме, пяхме и точно преди последната песен изведнъж всичко спря – ток, осветление, микрофони. Полицията дойде и набързо си събрахме нещата. Обаче това не ни разочарова много, защото часове след това просто припаднахме.

N.O.H.A., Skiller, Деси от Phuture Shock и DJ Dharba са в Sofia Live Club на 8 април от 22.00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
13
 
! Отговори
zzz преди 13 години
Няма как да е чуеш не пее по чалготеки и пее на езици за който ще ти трябват няколко стотин години да научиш ;)
9
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тея не съм ги чувал
8
0
 
9
 
! Отговори
ДА БЕ ДА - До 4/5 преди 13 години
Ти си уникално просто парче, честно.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Жалко, че отказаха да представят България на Евровизия 2011. Поне нямаше да се срамуваме от своите представители.
6
1
 
7
 
! Отговори
u преди 13 години
Местя гооооо !!! :D
5
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"...." да се чете като "ерем"
4
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
2, с.... ти на живота скапан
3
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това беше една от най-ужасните и досадни песни, а вокалистката прилича на мъж
2
5
 
16
 
! Отговори
:) преди 13 години
Да, скапани навлеци коментират нещо, което не разбират. Я марш да си слушаш Ивана и Андреа
1
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
скапани навлеци