Мариза: артистът е искрен дори когато играе

Световната звезда пред Dnes.bg преди концерта си у нас
Обновена: 12 апр 2011 13:00 | 8 апр 2011 10:34,
16
Мариза: артистът е искрен дори когато играе
Снимка: BG Sound Stage

Музиката й е емоционална буря, пропита с типичната за фадото меланхолия, дрезгава тъга и чувствено великолепие.

Наричат Мариза „принцесатата на фадото“ и я определят за основна наследница на кралицата Амалия Родригеш.

На живо музиката й е дори по-вълнуваща, а присъствието й – елфическо. Слаба, стройна, с къса бяла коса и обикновено – с дълга черна рокля, тя е емоционален кукловод, който приковава вниманието и владее чувствата на публиката.

И без значение дали носиш в гените си saudade (типично чувство за фадото, описвано като непреодолимо усещане за загуба), или за първи път се срещаш с португалската музика, си безвъзвратно потопен в емоцията му чрез един от най-красивите гласове в уърлд музиката.

Мариза идва за втори път в България на 11 април, когато ще превърне зала 1 на НДК във фадо къща – традиционна таверна, където се изпълнява класическото фадо, почит към което певицата отдава с последния си албум Fado Tradicional.

Ето какво сподели за него и за музиката си самата Мариза...

Какво помните от първия си концерт в България и какво да очакваме от предстоящия?

Помня добре първата ни среща - публиката ме посрещна много топло и разбираше музиката ми доста добре, което беше изненада за мен. На предстоящия концерт ще представя нови песни от последния албум. Но няма да пропусна обиколката и из останалите. 

Още по темата
7 апр 2011 11:32
0
8 мар 2011 12:33
0

Започвате фадо кариерата си с концерт в чест на Амалия Родригеш и сега, 10 години по-късно, все още ви сравняват с нея – как чувствате тази връзка?

Честно казано, не мисля върху тези сравнения. Връзката ми с Амалия е проста – аз се възхищавам на музиката й. Дали пея като нея? Това другите ще определят!

Наименованието на фадо произхожда от думата "съдба". Кога разбрахте, че точно фадото е вашата съдба? В началото на професионалната си кариера пеете в други жанрове...

Не мисля, че е имало момент, в който съм разбрала. В живота ми се случват неща и аз просто ги приемам. Започнах да пея фадо на 5 години. И тази музика винаги е била част от живота ми. И винаги съм я слушала. Но в тийн годините слушах много боса нова, соул, фънк, дори рок. После се случи този концерт, първият албум... За мен беше голяма изненада, когато разбрах, че хората по света харесват музиката ми и са любопитни към нея, към културата, към хората. Разбира се, съм щастлива, че е така, но изобщо не ми е минавало през главата, че искам да правя концерти по целия свят, да бъда популярна или нещо такова. Просто се случи. И ако фадо означава съдба, явно съдбата ме е избрала да правя това, което правя.

Фадото обикновено се пее в малки таверни, а вие го представяте в световни концертни зали. Какво се губи и какво се печели от популярността на уърлд музиката?

Да бъдеш певец, е огромна привилегия, защото можеш да правиш това, което обичаш най-много на света. Да пея в малка таверна, е все едно да плувам в свои води. Познавам корените си, знам откъде идвам, коя съм и изразявам точно това, което чувствам в момента. Но да пея в най-престижните концертни зали в света, е също прекрасно – така споделям и разпространявам португалските си традиции, култура и музика. И двете ми харесват. Вероятно някой ден ще трябва да спра да пея в огромните зали. Няма да е лесно. Но тогава пак ще имам моите таверни.

Фадото става изключително популярно във времена на диктатура, като форма на протест чрез поезията в текстовете на песните. Каква е според вас връзката между музиката и политиката?

Вероятно има, но изобщо не се интересувам от политика. Падам си само по музиката. И изкуството. Това е животът ми.

Музиката мисия ли е за вас?

Не. Светлина е. Възможност. Любов.

А терапия ли е?

Гледам на изкуството като на възможност да изразим и претворим всичко в и около себе си така, че да остане след нас. Аз не съм човек, който се преструва на сцената, че чувства нещо, което не чувства. Не, всичко е истина, чиста емоция. Но това не значи, че нося тази емоция от къщи. Артистът е искрен дори когато играе. Вярна съм на този принцип.

Казват, че когато някой артист е в задънена улица и търси вдъхновение, се обръща към миналото и корените. Такъв ли е случаят със завръщането към традиционното фадо в последния ви албум Fado Tradicional?

Не, не мисля. Чрез него споделям спомените си от детството, от родителите ми, от мястото, където съм израснала. Традиционното фадо е саундтракът на живота ми като дете и този албум е начин да споделя това и да го предам. В същото време този албум е знак на благодарност към всичи фадо артисти, които са част от живота ми. Фадото е традиция, която се предава от уста на уста, от старите към младите поколения. И с албума отдавам чест на гласовете от детството си, които са ме направили певицата, която съм днес.

Аранжиментите в албума са много семпли и класически, като цяло звученето е интимно и топло. Такова ли е традиционното фадо, или това беше звукът, към който вие се стремите?

Традиционното фадо е винаги такова.

Има стотици видове фадо, бихте ли обяснили разликата между традиционното и фадото в останалите ви албуми?

Да, само видовете традиционно фадо са над 300. Фадото, което аз пея в този албум, е на около 100 години. И всички фадо певци са напълно запознати с него. Разликата с другото е, че в модерното фадо променяме поемата. А в класическото думи и музика са неразривно цяло.

Как младите португалци приемат музиката ви? В света в момента традиционната музика се възражда само ако се смеси с модерни елементи или се намери нов начин на представяне...

За мен е доста просто: музиката е музика. Изобщо не си мисля, че моята е за възрастни или млади хора. Тя е такава, каквато е. И аз просто я пея с цялата си душа.

Модерните уърлд изпълнители са посланици на културата си по света. Кои други посланици харесвате?

Харесвам всякаква музика и имам много приятели, които са музиканти. Трудно ми е да изброя всички. Най-важното обаче е да правят музика със сърце.

Каква част от времето ви преминава в слушане на музика?

Цялото време. Рядко има тишина.

Музиката ви е много драматична и силна, дори в по-веселите песни се усеща стихийна енергия. Мелахнолична личност ли сте?

Не, всъщност не. Доста съм весела. Цялата меланхолия, на която съм способна, се излива в музиката ми. Не остава за живота.

Мариза е в зала 1 на НДК на 11 април от 19,30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
555 преди 12 години
Невероятна певица, .. страхотна е! :)))))))))))
14
3
 
2
 
! Отговори
ani преди 13 години
Mariza e bremenna!Mnogo se radvam za neia.
13
13
 
4
 
! Отговори
? преди 13 години
Къв е тоя травестит? хахахаохахих
12
3
 
15
 
! Отговори
илиана преди 13 години
Обичам музиката на Мариза!
11
10
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 13 години
Пенева, дай му да види Пенева!!! Елена ще го оправи
10
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Леле видях я тая на снимката и сега не мога да го убедя че само ще пикаем. Скрил се е и мисли, че го лъжа и тая ще я работим...
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изключителна радост за лузофоните и фадо-почитателите! Радвам се, че ще я гледаме отново. Невероятен глас, визия и магнетизъм. Едно от малкото добри събития, които ще зарадват нацията ни!
8
7
 
7
 
! Отговори
5454 преди 13 години
Elena, molq te, postavi lipsva6tata zapetaq v zaglavieto. *** si, ne pokazvai negramotnostta si.
7
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бих й препоръчал детоксикация, барем замяза на жена малко...
6
9
 
1
 
! Отговори
KREMENA ST ZAG преди 13 години
Meni,As moiti lubimi ALL TIMES ardtizti sa :Stan Laurel,Oliver Hardy,Ch.CHAPLIN,UMAR SHIRIFF,Antony QUEEN,CARRY GRANT,TYRON POWER,EROL FLYNN,VIVIAN LEIGH,ROB.TAYLOR,JOHN WAYNE,RUSI TCANEV,G:PERZALEV,GEORGI RUSEV,JEAN HARLOW,BURT LANCASTER,MERILYN M:,ODRIE HEPBURN,NATALY WOOD,RUDOLP VALENTINO,KONST.KISIMOV,ZINAIDA KIRIENKO,BONDAR4UK,GARRYCOOPER,si ALEC GUINESS,ROMY SCHNEIDER,ALEN DILON,WALLAS BIRRY,SIDNY POATIER,PETKO KARLUKUFSKI,KARA-MITEFV,GIN.STAN4IVA,ANI GIRARDO,NIVENA KOKANOVA.If You Liki It
5
3
 
21
 
! Отговори
Тъпото преди 13 години
Най-накрая някой да напише правилно името на А.Родригеш.... и изобщо да се поинтересува за какво пише... иначе фадото е велика музика, концертът в зала България беше възхитителен, сега очакваме и този с нетърпение:))Приятни емоции на всички, които ще посетят концерта:)))
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Радосветче, как може да слушаш Конче с Пуйка... Само Преслава и Тони С
3
3
 
20
 
! Отговори
ГЕРБавия преди 13 години
А у нас какво ??? Чалга, простотии, тъпизми, ориенталски гюбеци, наглост и псевдо-звезди от вулгарен тип !!!!! Нищо стойностно...., загиваме в тази мафиотско-мутренска държава !!!
2
4
 
10
 
! Отговори
Радосвета преди 13 години
Скоро я слушах в дует с Конча Буйка - страхотни са! Толкова страст и емоция!!!
1
3
 
18
 
! Отговори
Благой преди 13 години
Ех, от кога я чакаме! Изпуснах я през 2008 -а, но сега ще сме в залата цялата фамилия! Който не я види сега, скоро няма да може да я гледа, че нали ще става майка.