ДПС иска здравеопазването да стане частно

Коалицията вдига здравните вноски, ДПС иска Здравната каса да обслужва само бедните, другите – в частни каси
10 фев 2008 14:45,
59
ДПС иска здравеопазването да стане частно
Здравеопазването ни не може да излезе от задънена улица вече над 10 години. Снимка: Булфото

За демонополизация на здравноосигурителната каса още от януари 2009-а настоя ДПС по време на разширеното заседание на Съвета на коалицията, което се провежда в Хисаря, съобщи Дарик радио. НДСВ по принцип подкрепя идеята, но БСП е категорично против на този етап.

По време на дискусията за здравната реформа, продължила до късно снощи, председателят на социалната комисия д-р Хасан Адемов и Нигяр Джафер от ДПС са постъпили позицията за въвеждане на частни здравни каси още от 1 януари и за увеличение на здравните вноски на 8 процентна още от 1 юли.

Двата процента от увеличението на вноските да постъпват задължително в здрави фондове за доброволно осигуряване и те да поемат финансирането на системата, предлагат от ДПС.

Националната здравна каса да остане да финансира само бедните пациенти, искат още от движението. Срещу идеята възразили остро от БСП.

Вицепремиерът Ивайло Калфин посочил, че подобни радикални промени за толкова кратък период от време крият рискове за системата и не е възможно да бъдат осъществени.

От НДСВ по принцип подкрепят намерението за премахване на монопола на здравната каса, но предлагат това да се случи по схема, плавно в следващите две-три години.

Работна група в състав Ивайло Калфин, Антония Първанова, Йордан Цонев трябва до месец да предложи компромисно решение, но последната дума щели да имат тримата лидери Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, научи Дарик.

Те обаче, се въздържали от мнения по време на дискусията снощи. Коалицията е постигнала засега общо становище само върху намерението за увеличаване на здравните вноски с 2%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Каквото е поискало ДПС-то ,го е получило.Ами младите хора да учат чужди езици и....айде.Тук оправия няма,няма и да има.
17
0
 
0
 
! Отговори
Dr_Doolittle преди 16 години
Друг път са възразили остро от БСП.Точно комунистическите другари са решили да елиминират монопола на НЗОК по една причина .Целта е да се делне още една баница с късмети. Повечето другари вече владеят частните здравно-осигурителни фондове. Пример за това е другарката Мими Виткова- национален престъпник в сферата на здравеопазването, която след като беше обявена за persona non grata в лекарското съсловие и след като не можа да си намери никаква работа като лекар, се захвана с частното здравно и животозастраховане. Тя е изпълнителен директор на Доверие - Обединен Холдинг АД (бягайте далече, като чуете тази фирма комунистическа перачница). Нещо повече другарката Виткова дори се води за председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване. Толкова цинизъм може да има само в държава с мутиращ социализъм преливащ в мутренски соц-капитализъм.. Ако вашият работодател ви е застраховал в това Доверие , значи или са го прекарали или е комунист. Във всеки случай, не дай си боже да се наложи НИЩО НЯМА ДА ВИ ПЛАТЯТ. Другарите искат и качване на здравната вноска , която именно да се насочи към комунистическите здравни фондове. Пак тези нови 400 млн. лева няма да отидат при истинския изпълнител на медицинска помощ- лекари, медицински сестри и лаборанти . Пак данъкоплатеца ще бъде тръскан като круша през зимата, когато няма какво да бъде отръскано вече. Мислете му уважеми пациенти пак живота и здравето ви ще бъде управлявано от комунистите.
16
0
 
0
 
! Отговори
dsfsdgfg преди 16 години
сианмо тежко е нали 500 години на *** оная работа са разкъсвали турците още по тежко е че продължават такъв
15
0
 
0
 
! Отговори
cereyra преди 16 години
abe zasto komentarite na nyakoi hora sa tolkova gnusni samo za tova ce sa turci li?mislih ce bg se e promenila ama nema nisto takova vinagi sme nazad i taka i iste ostanem predpocitam da se lekuvam v cujbina vsicki sa izmamnici
14
0
 
0
 
! Отговори
Alexandra преди 16 години
Abe Yonex , pravish se na mnogo umen/a - ja mi kazi sega , osven v Amerika kade drugade e taka - Pyk posle az ste ti izbroja pone 7-8 darzavi v ES deto ne e taka ( deto zdravnata kasa E darzavna ) . Kogato kazvash ,,v cial sviat ,, dobre ste e parvo da se OSVEDOMISH i sled tova da pishesh.
13
0
 
0
 
! Отговори
az преди 16 години
Tezi se6tat li se 4e ako samo bednite pla6tat zdravni osigurovki bolnicite nqma da imat pari da gi lekuvat.
12
0
 
0
 
! Отговори
ben chur преди 16 години
zdravnata kasa 6te obslujva vsi4i,a vnoskite na bogatite 6te sa po-visoki,anadamo?
11
0
 
0
 
! Отговори
borko преди 16 години
Като идея може да е добра,но в България всяка добра идея се изражда.Тази ще прилича на схемата със задължителното пенсионно осигуряване,откъдето се точат пари от хората.
10
0
 
0
 
! Отговори
Ucenik преди 16 години
Как така ще плащам за 2 здравни каси? Това е като винетките и толл системата.... Значи ДПС казват - Държавната здравна каса не върши никаква работа, за това се осигурявайте и лекувайте от частни каси, НО ПЛАЩАЙТЕ на Държавната здравната каса, за да се събират в нея средства за *** и безработни .... Е не съм съгласен! Или само частна каса, или само в дълржавната да се плаща, а хората да избират - така ще има конкурентност и пазар и ще се види коя каса става и коя не!
9
0
 
0
 
! Отговори
Yonex преди 16 години
БСП = моментът не е назрял, те са сложили там свои хора, направили са схемите и нашите добри парички отиват в техните добри ръчички. Ако в БГ стане както в цял свят, за колкото по-голяма сума се застраховаш, толкова по-добро здравеопазване получаваш. Как става = имаш договор = там пише колко даваш и какво се задължава да осигури застрахователя срещу тази сума. Ако не ти харесва, отиваш при друг застраховател, който предлага повече. От конкуренцията между тях, ще спечели крайния потребител на услугите. От сегашната система имат полза 2 групи: тези които крадат от системата, защото е държавна и ***, които са завзели болниците ни. Там стоят през зимата, защото им е топло и ги хранят без пари. Кой плаща = ние.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Нали, за да се лекуват всички *** и *** безплатно а ние да им плащаме. Друг път. Това ако стане аз спирам да си плащам вноските и ще съдя държавата.
7
0
 
0
 
! Отговори
yoyoyo преди 16 години
mi to v bg po golqmata chast ot naselenieto izostava s finansite no darjavata gi vodi kato sredna klasa i koi she se lekuvat *** li samo che te i sega se lekuvat teka
6
0
 
0
 
! Отговори
dynamo преди 16 години
Вървете си в Турция и там си правете здравеопазване *** сички се лекувате в Лозенец - лицемери и убийци мръсни!
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ние идваме и ви носим само Омраза и Омраза..
4
0
 
0
 
! Отговори
lidis преди 16 години
Момента не е подходящ! Капитализма да почака соц.осигуряване и нормален стандарт в БГ .При сегашните условия с заплатите, това частно лечение .не го виждам ! Явен геноцит !Да се мре .без пари,като мухи !
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
като нация,*** антисоциалната политика и геноцид кам собствения си народ.
2
0
 
0
 
! Отговори
Pesho преди 16 години
Само да не стане като във филма 'Sicko' и САЩ .
1
0
 
0
 
! Отговори
simlim преди 16 години
Здравната реформа ще затъне съвсем!