Нефтеният разлив обтяга отношенията между САЩ и Англия

Според ново проучване в залива се изливат 40 000 барела дневно
11 юни 2010 12:46,
34
Нефтеният разлив обтяга отношенията между САЩ и Англия
Снимка: БГНЕС

Близо 40 хиляди барела нефт дневно може би се изливат от пробитото съоръжение на ВР в Мексиканския залив, което е два пъти повече от досегашните изчисления според американско геоложко проучване.

Междувременно нараства политическото напрежение заради екокатастрофата по американското крайбрежие, предизвикана от изливането на петрол в залива.

Председателят на борда на ВР е поканен на разговор с Барак Обама следващата седмица, за да е сигурно.

От Белия дом съобщиха, че администрацията на президента е поканила председателя на борда на енергийната компания Карл-Хенрик Сванберг на среща с Обама. Разговорът се налага заради нарастващите притеснения дали ВР ще има достатъчно пари да плати за операциите по почистването и компенсирането на щетите от нефтения разлив.

Британският премиер Дейвид Камерън и американския президент Барак Обама ще обсъдят проблема в почивните дни.

В САЩ говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси обвини ВР в „недостатъчна почтеност“. Пелоси е един от редицата американски политици, които предлагат ВР да спре изплащането на дивиденти, докато не е сигурно, че ще има достатъчно пари да плати за последствията от аварията.

Това пък покачи напрежението във Великобритания, където дивидентите от ВР формират решаваща част от пенсионните фондове на милиони британци. Острите критики от САЩ се определят от някои британски политици като антибританска риторика.

Нефтът се излива в Мексиканския залив, откакто нефтената платформа Дийпуотър Хърайзън се запали и потъна на 20 април. Новото съоръжение, поставено от ВР за ограничаване на разлива, е събрало 15 800 барела в сряда, малко над количеството, събрано през предишното денонощие.


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
17
 
! Отговори
абсо-факин-лютли преди 13 години
до 2"Сасипани са риводътство, крайбрежно земеделие. Видовото разнообразие ще намалее "--------------------------------------------------Какво мамка му е "риводътство" ?
8
0
 
24
 
! Отговори
niakoisi преди 13 години
Изрудиииииииииииииииииииии
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тебе сигурно те командват звездите..
6
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каква Англия?!??!? Това е 52-рия щат. Тях ги командват САЩ. А САЩ пък от своя страна биват командвани от Израел.
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Теб лично какво те ползва, след като ще трябва да живеееш в бунище?Голяма работа, че "така им се падало!", нали ние и нашите деца ще страдаме!
4
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
К'ва чиста еколична енергия??? Колко държави могат да си позволят изграждането на подобни съоръжения за усвояването на тази енергия? Това да не става с магическа пръчка. Нефт се добива от десетилетия индустрията в света е пригодена да борави с тази суровина, замяната ще отнеме десетилетия. Как може да се радваш не една еко катастрофа, gogo?! Освен това има сфери, в който нефта все още няма аналог и не може да бъде заместен например пътища- с калдъръми ли ще правим? А в медицината?
3
5
 
27
 
! Отговори
gogo преди 13 години
Така им се пада на нефтените картели - защото точно те пречеха десетилетия наред чистата екологична енергия да стигне до хората. Да се разорят сега дано!
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз усещам как някой съсипа умишлено екосистемата около негарските щати. Това няма оправия и след 10 години. Сасипани са риводътство, крайбрежно земеделие. Видовото разнообразие ще намалее.
1
1
 
24
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 13 години
Усещам повторна колонизация...