2/3 от българите: Четка за зъби ли? Не!

Причината: ниската култура за орална хигиена
25 сеп 2010 08:26,
118
2/3 от българите: Четка за зъби ли? Не!
Снимка: БГНЕС

Само 33% от българите си мият зъбите и си купуват паста и четка, обяви шефът на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

На националната среща на стоматолозите той определи като уникално ниско знанието на българите за оралната хигиена.

Причините по думите му са неправилното хранене и неспазване на елементарни хигиенни навици.

"Оралното здраве е неразделна част от общото здраве на човека и то дава отражение на всички органи и системи. Усложнения на зъбния кариес могат да доведат до перикардити и миокардити, до заболявания в ставите и бъбреците, а е доказано, че ракът на панкреаса се дължи на заболявания в устната кухина", каза д-р Шарков.

Той информира, че само 18-20% от родителите водят децата си на зъболекар, въпреки че лечението им е безплатно.

Според статистиката едно българско дете на 6 години има пет временни зъба с кариеси и усложнения, а едно скандинавско 6-годишно дете е само с един кариес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Идват в България защото за тях е евтино .И после дълбоко съжаляват .
36
2
 
19
 
! Отговори
redordead преди 13 години
истината е, че миенето на зъбите не може да те спаси, ако са ти кофти зъбите, може просто да отложи нужните интервнции леко. Самото пинен би трябвало да има по-скоро чисто хигиеничен ефект. Освен това, за да има по-голям ефект, трябва да се позлва и конец за зъби - навик, който е още по-малко познат в България. Иначе зъбарите са скъпи - квото и да си говорим, една качествена пломба е 50-60 лв, а коронка металокермика 250+...
35
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е хайде сега,изкараха ни абсолютни аборигени.Аз лично не познавам човек,който не си мие зъбите.Ако в тази статистика влизат и малцинствата,то може би има нещо вярно,но иначе чак толкова не изкарвайте българина ***.
34
4
 
23
 
! Отговори
лобистче преди 13 години
Не знам какво можеш да кажеш за качеството, при положение, че от цяла Европа идват в България да си оправят зъбите. Ако беше толкова лошо, никой нямаше да стъпва тук. Истината е, че хората са готови да дадат парите си в кръчмата, за цигари, за какви ли не ***, но не и за лекар и зъболекар. Затова здравният статус на нацията е толкова нисък.
33
1
 
30
 
! Отговори
БГ преди 13 години
..то скандинавското дете и по други неща се различава от нашето....
32
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1.Явно си загубил представа от действителността в БГ.2.Както всяко заболяване така и при зъбите много важен фактор е гена.Майка ми баща ми са възрастни хора на по 80 години не ги упреквам че не знаят какво е четка за зъби такива са били времената .Но баща ми е бил на 27 години когато са му махнали всичките зъби и са му сложили ченета просто не е имал здрав зъб .А майка ми и сега си е с пълен комплект зъби.
31
7
 
14
 
! Отговори
кач-во на живот преди 13 години
не само това, аз също не си мия ушите! по тоя начин не ми пречи по цял ден като се движа сред простаци - просто не им чувам глупостите!а мисля да спра и да си бърша ***. така в автобуса винаги ще съм на широко...
30
9
 
10
 
! Отговори
Ветеран преди 13 години
Зъболекарите само могат да се радват на положението! Колкото по малко хора си мият зъбите, толкова пповече пациенти ще имат в последствие!Аз си мия редовно зъбите и за последните 40 години само 2 пъти ме е виждал зъболекар!
29
2
 
18
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
22, объркал си нещо, за 300 лева бъбречен камък ще ти махнат
28
3
 
35
 
! Отговори
Емигрант преди 13 години
Когато ходиш на зъболекар е вече много късно! Истината е в превенцията и редовното миене на зъби! Дори и най-евтините пасти и четки за зъби са ефективни!Не ми казвай, че българинът няма пари да си купи на месец по една евтина четка от 70 стротинки и една паста за зъби от един лев! Немърливостта, а не парите са проблема на българина!Докато хората масово имат пари да си купуват цигари от 4-5 лева кутията, не ми казвай, че икономическото положение им пречи да си мият зъбите!
27
12
 
9
 
! Отговори
свидетел преди 13 години
Ква е таа орална хигиена? ас не го лапам ***!
26
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Важното е дамите да са с добра орална хигиена!
25
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Махане на зъбен камък- мин. 300 лв." - хахахаххахахахаххахахахахахахахах еййййй това ли ти е оправданието бе? хаххахахахахха не повече от 40 лева е!
24
6
 
23
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Тоя лъже като *** аз имам две деца и за двете ми вземат допълнително пари когато се наложи да ходят на зъбар .Вярно по е евтино отколкото мене ме дерат но не е безплатно. А истинската причина за лошия зъбен статус на нацията е лошият икономически такъв .Българина ходи на зъбар единствено когато види големия зор.Това е реалната истина другото са измишльотини .Както винаги обикновения човек в България е виновен защо се е родил.Що се отнася до качеството нямам думи.
23
1
 
27
 
! Отговори
Факт! преди 13 години
Трябва да се мие и езика (много бактерии се натрупват там) , не само зъбите, за да не мирише устата...
22
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Махане на зъбен камък- мин. 300 лв.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
14,Колкото дават на пазара сергиите,фризьорките,плочкаджиите,дискотекажиите и да не продължавам,толкова и зъболекарите.А не трябва да е така.
20
2
 
11
 
! Отговори
Кристина преди 13 години
да бе .. явно още спя
19
2
 
29
 
! Отговори
Явор преди 13 години
Гадно е когато ти кажат истината в лицето, но това са фактите! Положението, особено по селата е трагично! Веднъж ми свърши пастата за зъби и в три поредни села не успях да си купя нова паста за зъби в смесените магазини. Едната от магазинерките дори ми каза, че селото е бедно и не поръчвали луксозни стоки!!!!!
18
16
 
31
 
! Отговори
Мъж преди 13 години
Миенето на зъби е за ******аси! Истинският миж е леко потен и си жабурка устата с ракия!