2/3 от българите: Четка за зъби ли? Не!

Причината: ниската култура за орална хигиена
25 сеп 2010 08:26,
118
2/3 от българите: Четка за зъби ли? Не!
Снимка: БГНЕС

Само 33% от българите си мият зъбите и си купуват паста и четка, обяви шефът на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

На националната среща на стоматолозите той определи като уникално ниско знанието на българите за оралната хигиена.

Причините по думите му са неправилното хранене и неспазване на елементарни хигиенни навици.

"Оралното здраве е неразделна част от общото здраве на човека и то дава отражение на всички органи и системи. Усложнения на зъбния кариес могат да доведат до перикардити и миокардити, до заболявания в ставите и бъбреците, а е доказано, че ракът на панкреаса се дължи на заболявания в устната кухина", каза д-р Шарков.

Той информира, че само 18-20% от родителите водят децата си на зъболекар, въпреки че лечението им е безплатно.

Според статистиката едно българско дете на 6 години има пет временни зъба с кариеси и усложнения, а едно скандинавско 6-годишно дете е само с един кариес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
5
 
31
 
! Отговори
:) преди 13 години
Истината е, че в България преоритетите ни са тотално сбъркани-намираме пари за чалга дискотека поне веднъж седмично, купуваме парцали на чужди марки, накичени сме като коледни елхи с тенекиите по врата и къде ли не, но за здраве все няма и все ни е скъпо!!!Маркови сме, но устите ни са като казани за ***!!
56
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бабата или дядото на село със стотинките в джоба и с един хоремаг, в който няма четки и пасти за зъби, как ще си ги купят, за да си мият зъбите.
55
18
 
7
 
! Отговори
МАТКОВ преди 13 години
не съм си мил забите от 40г сега имама 28бр на 59г съм
54
1
 
9
 
! Отговори
кольо дългия преди 13 години
ОТ СТАРА ПЛАНИНА ЩЕ СЕ ОПРЯВАТ ТОЙ МИНИСТЪРА ЗА ТОВА ВЪВЕДИ БДС ГЕРБ СЕ ГРИЖЕ ЗА ВАС / А И ПОЛИЦИЯТА ЗАБРАВИХ/
53
1
 
13
 
! Отговори
D.V.E.B. преди 13 години
nepoznavam 4ovek koito nesi mie zabite.mojebi 6toto nekontaktuvam sas polu4oveci
52
2
 
23
 
! Отговори
gogo преди 13 години
Здравите зъби започват със здрава храна. И не е вярно, че е ген, изследванията на Уестън Прайс го доказват - поколения наред индианците са имали безупречни зъби, но днес децата им имат кариес, защото ядат "модерни" храни с бяло брашно и и захар. Гледам по площадките малки едва проходили дечица да пристъпват с вафла или близалка в ръка и си мисля, че всичко опира до култура на храненето. Зъбите се поддържат здрави само с диета богата на минерали и амино-киселини, а не с пасти, конци и флуор.
51
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Наскоро отидох на зъболекар и резултата от прегледа беше че имам 8 зъба за пломбиране и две коронки за смяна. Цена 2000лв.За всеки случай отидох при още един зъболекар и резултата беше, че нямам кариеси, коронките са добре, даже зъбният камък е малко. Смени две стари пломби за всеки случай. Със здравната книжка цена 10.60лв.Като го питах за 8-те кариеса каза, че не вижда такива, но ако държа на бройката може да пломбра няколко здрави зъба.Бъдете внимателни с цените - пазарна икономика сме
50
2
 
9
 
! Отговори
Mi преди 13 години
А що не изкарахте малко статистика за цените на зъболечението. Детето ми е научено от бебе още да си мие зъбите. Редовно ходим и по зъболекари. Добре че нашия ние приятел - не работи със здравната каса, но ни прави отстъпки и пак ми излиза по-евтино отколкото да отида на такъв дето работи с нзок. Не е само до миене на зъби.
49
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До преди 5-6 години в България изобщо не можеше да купиш конец за зъби, а той е много важен за качественото почивстване на зъбите! Повечето от познатите ми ме гледаха като марсианец, когато си поръчвах от чужбина конец за зъби!С четката за зъби не е възможно да се премахне добре храната межбу зъбите и това е причината, че дори и тези които редовно си мият зъбите им се получава кариес.
48
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ай стига бе, аз па как не познавам един човек, дето да не си мие зъбите. Докторът май трябва да смени обкръжението =)
47
5
 
14
 
! Отговори
Machiavelli преди 13 години
Всичко опира до човека и зъбите му, всичко е генетика.Аз често забравям вечер да ги мия, но са бели и здрави.В Плевен си махнах мъдреца и като легнах и зъболекарката ми каза "абе ти имаш много здрави зъби бе момче" и аз и казах, че не съм ходил на зъболекар от първи клас. Зъболекарката е Албена Сурджийска, намира се срещу окръжна болница, препоръчвам я. Ако не се лъжа ми взе 30 лева общо за прегледа и после за изваждането и знаеше, че съм от чужбина, ако беше друг да ми е отлепил 100 лева сигурн
46
2
 
30
 
! Отговори
7 преди 13 години
Абе оралната - ясно, ами другата хигиена е трагична. Българинът масово ненавижда сапуна под мишниците си. За други места не ми се и мисли.
45
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
зъбите нямат нужда от миене с паста и четка, поне така го е замислила природатано индустриалните храни ни разказват играта
44
3
 
9
 
! Отговори
да преди 13 години
Има зъболекари,които не могат да различат болния зъб от здравия,на мой близък му извадиха здрав зъб до болния и му казах,че може да го съди,този зъболекар не бил много добре,сам си говорил и си казвал,че много лошо работи.Да се смееш ли или да плачеш.Обаче хората продължават да ходят при него.
43
9
 
31
 
! Отговори
СЪБОТА преди 13 години
Това,че хоратастрадат от болни зъби не е признак на слаба хигиенна култура Основната причина са вредните изкуствени храни,лошото здраве и многото медикаменти ,които имат странични действия
42
9
 
15
 
! Отговори
кариеса преди 13 години
Четите - скъпи, зъболекарите - мародери....
41
8
 
10
 
! Отговори
аз преди 13 години
Дъвчете дъвки и няма да видите никога зъболекар! Това не значи да не си миете зъбите ;)
40
3
 
6
 
! Отговори
лобистче до 37 преди 13 години
Не знам дали съжаляват, ама се връщат след време и водят свои роднини. Егати съжаляването, като ти доведат на теб такива клиенти, ела пак да кажеш нещо.
39
2
 
11
 
! Отговори
nqkoi si преди 13 години
Хаха.. Ти си порения мърморко темерут с дъх на чесън и неизмита паст... Г-н Поразяваща уста, моля научете поне децата си да си мият зъбите и вземете послушайте номер 28, защото е прав ;)
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво добре че има хора като теб и #18 с чувство за хумор аман от зубъри дето гледат само с бялото на очите си и виждат всичко в черно.