Мелнишко и свиленградско лъвче отпътуваха за Африка

Леа и Симона били отглеждани незаконно у нас
Обновена: 26 окт 2010 20:37 | 26 окт 2010 20:37,
36
Мелнишко и свиленградско лъвче отпътуваха за Африка
Снимка: Булфото

Днес, след няколкомесечно очакване, лъвиците Леа и Симона най-сетне отпътуваха за парка за големи котки Лайънсрок в Южна Африка.

Двете животни бяха настанени временно в Софийския зоопарк, след като бяха отнети от частни собственици през пролетта при съвместни акции на Министерство на околната среда и водите и фондация „Четири лапи”.

Тригодишната Симона беше конфискувана от собственик на частен хотел в Мелник през март, след като е била отглеждана незаконно в клетка в двора на хотела.

Според специалистите Симона е доста буйна и темпераментна, което най-вероятно се дължи на това, че е била изложена на постоянен шум и човешко присъствие.

Само няколко дни след като Симона беше взета, в офиса на Регионалната инспекция по околна среда и води в Хасково местен бизнесмен е предал лъвчето Леа, тогава едва на 5-месечна възраст.

При прегледа на животното е установено, че ноктите й са били премахнати оперативно, за да не може да нарани собствениците си.

Двете животни бяха настанени временно в софийския зоопарк, всяко в отделна клетка. Беше предвидено те да отпътуват за Южна Африка още през лятото, но поради обжалване на акта за конфискация на Симона, пътуването беше отлагано на няколко пъти.

През септември благоевградският съд окончателно отхвърли претенциите на бившите собственици на Симона.

В 11:00 ч. днес екип на зоопарка премести лъвчетата в транспортни клетки, те бяха натоварени на специално пригодения бус на „Четири лапи”, с който те отпътуваха за Букурещ.

Там към тях ще се присъединят още 4 лъва от фалирали местни зоопаркове. След това животните ще бъдат транспортирани до Цюрих, а от там – със самолет до Южна Африка.

Очаква се на 29.10. те да бъдат пуснати на свобода в парка за големи котки „Лайънсрок”. През първите няколко месеца новите обитатели на „Лайънсрок” ще бъдат настанени в отделни сектори, където ще се следи адаптирането им към новата среда.

Още по темата

Едва след като напълно свикнат с живота в парка, те постепенно ще бъдат приобщени към някой от съществуващите вече прайдове.

В момента в парка живеят 60 големи котки, спасени от различни страни – Австрия, Холандия, Франция, Румъния и Йордания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: зоопаркЮжна Африка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
няма значение ... преди 13 години
БРАВО !!! ПРАВ/А СИ !
24
0
 
1
 
! Отговори
няма значение преди 13 години
"Оперативно извадени нокти на едното лъвче, за да не нарани бизнесмена....Чаровно...Сега бизнесменът заслужава да му бъдат извадени зъбите, за да не нарани другите затворници, когато им прави фелацио.."Алооо, лъвът на бизнесмена е Артемида (Симона), а не Леа която с извадени нокти, а тя е така защото е живяла в къща и е отглеждана като домашен любимец !!!! ;)))))))
23
1
 
2
 
! Отговори
pepi_55 преди 13 години
Дано да имат късмет да се адаптират и да живеят. Ако имах много пари, бих ги дал за защита на дивите животни от "цивилизацията".
22
1
 
2
 
! Отговори
! преди 13 години
сцепи мрака с тоя коментар, евала
21
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Оперативно извадени нокти на едното лъвче, за да не нарани бизнесмена....Чаровно...Сега бизнесменът заслужава да му бъдат извадени зъбите, за да не нарани другите затворници, когато им прави фелацио..
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
do 29Все пак е котка. Не е свикнало животното да се бори за оцеляване, но има инстинкти, които вероятно ще му помогнат.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най вероятно ще я интегрират :D
18
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изключително ми е чудно как една лъвица, която цял живот е лежала в 2 кв м клетка и е свикнала да й подхвърлят храна, ще се адаптира в реални условия и ще ловува :) Направо ми е загадка
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А няма ли глоби за притежателите на диви зверове, които застрашават живота на граждани с диви зверове без специално разрешение ?
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чао, чаоооо лъвчетаа.
15
1
 
15
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
Може би трябваше да бъде припомнено как тези лъвчета са попаднали при тези собственици и къде са живяли преди това - аз поне не знам,а ми е интересно ------Все пак ми е жал,че ще се мъчат с толкова дълго пътуване /но дано това е последното им мъчение/
14
1
 
3
 
! Отговори
аврам циганина преди 13 години
До самокове Мери си приказките защото като дойдеш при мен в пандиза аз ще ти покажа колко дупки имаш!
13
8
 
0
 
! Отговори
kurti преди 13 години
grajdanino, i ku4etata sa jivotni no gi otglejdame
12
6
 
0
 
! Отговори
6uf6u преди 13 години
ima predposledniq predi T-market ama mai ta e strah ufsa takava
11
0
 
25
 
! Отговори
.... преди 13 години
Предлгам да се направи един концлагер специално за садисти от цял свят, които измъчват животни. Нещо много *** се появиха напоследък! А ако посегнеш на животно и на дете ще посегнеш!
10
1
 
10
 
! Отговори
ДартВейдър преди 13 години
Не,колега ,НЕ !!! Или при лъвовете или куршум в дебелата *** кратуна !!!!
9
1
 
25
 
! Отговори
ангел преди 13 години
селянин ***, лъвовете са животни, забранени за отглеждане в плен. изключения се правят само за лиценизрани зоопаркове и при строго определени условия. то не че Софийския отговаря на някакви условия, ама то тва е заради мислене като твоето - "фатай, връзвай на синджиро, па кой кво шми кае, оно си е мойо". пълно е с диви простаци в тая държава....
8
1
 
16
 
! Отговори
ДартВейдър преди 13 години
Сладурчета !!! :))) За лъвчетата говоря !!! Да ходят в черна Африка , по-далеч от бяла България !!! Там ще им е по-добре, няма ДПС,БСП,природозащитници - българи,лисунгера дедо Мони,абе с една дума ....нема и топлофикация :)))) *** !!! ЖИВОТ !!!! ЕХ,ЖИВОТ !!!!
7
14
 
0
 
! Отговори
kurti преди 13 години
a maaaa zako da im konfiskuvat luv4etata maa te sa si tehni!!!! vse edno da dodat da mi konfiskuvat kotkata, naprao she gi izselim eiii, na gyzo 4ak she im daam!!!
6
7
 
3
 
! Отговори
Животните преди 13 години
Да се надяваме, че това което лъвчетат ядат на снимката, е част от Дянков.