Бъркаме се по 15 стотинки за найлонова торбичка

Целта е да се използват торбички за многократна употреба
Обновена: 10 мар 2011 14:22 | 10 мар 2011 14:22,
114
Бъркаме се по 15 стотинки за найлонова торбичка
Снимка: Булфото

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова ще внесе идната сряда на заседание на Министерския съвет проектопостановление за прогресивно нарастващи такси за найлоновите торбички.

Според нея най-масовите торбички от 15 микрона през 2011 г. ще се таксуват с 15 стотинки всяка, а през 2014 – 45 стотинки.

От министерството се надяват по икономически път да стимулират населението да използва торбички за многократна употреба от плат или друг подлежащ на рециклиране материал.

За една година в България се използват над 1 милиард и 250 милиона торбички, които освен че замърсяват околната среда, а при вятър окичват дървета и храсти, се разграждат изключително бавно.

Според направено национално социологическо проучване 80% от анкетираните българи са одобрили предвидените мерки.

Още по темата

Нона Караджова посети Ямбол, за да провери на място на какъв етап са двата проекта на общината за водния цикъл на града и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води и канализация на най-стария квартал на града.

Екоминистърката изрази надежда, че България има шанс да избегне санкции по стартиралата наказателна процедура заради пропуснатите срокове за изграждане на определения от Европейския съюз брой регионални депа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз пък мисля, че очевидната цел е едни пари да отидат в едни ненаситни джобове. А правдоподобното обяснение на цел нефела
101
2
 
7
 
! Отговори
Стефан преди 13 години
1 250 000 000 х 0.14 ст. /печалба/ = 125 000 000 лева. И после? Къде отиват тези пари? Щото май срамежливо е пропуснала да уточни...
100
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе тая луда ли е или сега ще полудява
99
1
 
6
 
! Отговори
Идея. преди 13 години
Вместо тези крути,/и бъркащи в джоба/ мерки да се задължат производители и търговци да ползват КНИЖНИ,а не найлонови торбички. Виждал см и такива,но рядко. А найлона не бива и да го гориш в печка или камина:задръства комините.
98
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 13 години
Проблемът не е в найлоновите торбички, а в начина на управлението им. След време мъдрете управляващи ще повдигнат въпроса с пластмасовите бутилки, които в белите страни се изкупуват, но у нас е по - лесно да се изхвърлят. Същото важи и за стъкления амбалаж, който при социализма се връщаше тотално - бутилки от вино, мляко, буркани. Между 5 и 10 евроцента се изкупуват алуминиевите кенове /предпочитам българската дума кутийки/,но у нас е по евтино да се сепарират от смесени отпадъци.
97
0
 
8
 
! Отговори
гурбетчия до Ели преди 13 години
Не се изказвай неподготвена! Интересно е ,че "много знаеш" как е в белите страни! С една дума се опитваш на краставичари краставици да продаваш! Не се ли замисляш,че сайта е посещаван от много хора,които живеят именно в тези бели страни! Не ставай смешна,найлонови торбички има навсякъде,друг е въпроса ,че българите са нехигиенични!
96
0
 
6
 
! Отговори
bajbaj преди 13 години
каквото и да си говорим истината е една СЛАБА КУЛТУРА
95
0
 
4
 
! Отговори
Коко преди 13 години
То сега остава да забранят и предпазните гуми, нали и те са от пластмаса. Те също се хвърлят през балкона от над 90 % от ползвалите ги.
94
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и кво,трябва да си набавим платнени торбички като пенсионерите
93
0
 
4
 
! Отговори
Ели преди 13 години
до 96- Ти НЕ МОЖЕШ,ние МОЖЕМ и го правим.Проблема си е твой идиотизма също!!!
92
1
 
6
 
! Отговори
Бо преди 13 години
Българина не го ли удариш по джоба - не можеш го оправи! Чакам ефективни глоби за изхърляне на *** през терасата да разоря съседа, иначе няма оправия!
91
1
 
5
 
! Отговори
Ели преди 13 години
До 41 Аз си нося много от познатите ми си носят а ти си *** *** щом така мислиш!!!Аз съм си купила 10 тина шарени торбички от плат,различни размери.Пера си ги и си ги ползвам със здраве.Не ми трябват найлонки и когато ги забранят/както във всички бели страни/ ще съм адски доволна.В
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
e... sega ''novite sofianci'' w kakvo ste si slagat bombite, koito redovno si metkat ot balkonO,vmesto da razhodiat kulki do konteinerO...;))
89
0
 
5
 
! Отговори
спонджбоб преди 13 години
Аз вече го правя... ползвам чанти за многократна употреба от ПЛАТ!!!А ВИЕ???...
88
0
 
9
 
! Отговори
до "германците& преди 13 години
81 и 84. В Германия е пълно с найлонови торбички по магазините ,те дори се използват повече от платнените,но германците са чисти хора и знаят къде да ги изхвърлят!А за контейнерите,не всички се заключват ,има и на открито! Второ,дори и да има *** по улиците /торбички,бутилки без пфант и т.н./ ,те много бързо се почистват,защото хората плащат!А в Бг. дават им 150 лв. заплати, а искат да блести от чистота,е ще ме извините,но не мога ли аз да им е......!
87
9
 
9
 
! Отговори
IKJI преди 13 години
Ние НЕ МОЖЕМ без торбички. И то точно найлонови, за да може в тях да си събираме ***. Какво иска тия чукундури? Да ходим да си хвърляме *** с кофи и после да се втъщаме и да ги мием и да хабим по 3 кубика повече вода месечно ли? Тогава ще се сетят, че и водата е кът и ще ни сложат капкомери да не можем да се изкъпем като хората.
86
2
 
2
 
! Отговори
Идеята преди 13 години
Идеята да ви взимат пари и чрез торбичките, така както и чрез парното, водата, тока и т.н.Ако нямаше найлонови торбички, ще сме потънали в смрад и ***.
85
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на Караджова да й бръкнат в мозъка за 15 ст.
84
0
 
12
 
! Отговори
Varbanov do 89 преди 13 години
Да подобря предложението ти с *** пример: Купуваш си Загорка 2 литра за 2,50 + 0,50 за бутилката. На който не му е ясна сметката - даваме на магазинера 5 лева и той ни връща 2. Изпиваме си бирата и отиваме с лек наклон до първия магазин, където връщаме бутилката на (друг/а) магазинер/ка, който/която ни дава 0,50 стотинки. Тях си ги слагаме в задния джоб и си свиркаме доволни
83
1
 
9
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Торбичките за многократна употреба имат поне един съществен недостатък.С времето стават развъдник на микроорганизми, в това число и опасни. А се осъществява допир с храна или с опаковка на храна, с ръцете ни.