Час повече пред телевизора – по-високо кръвно при децата

6-7 годишните трябва да са пред екрана средно 30 мин. на ден
Обновена: 29 апр 2011 15:52 | 29 апр 2011 15:44,
5
Час повече пред телевизора – по-високо кръвно при децата
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

При децата, които се заседяват дълго време през телевизора или компютъра, се откриват ранни признаци на сърдечни проблеми и високо кръвно налягане, алармират медици.

Децата прекарват четири пъти повече време пред екрана всеки ден от преди, като се лишават от естествената за тях подвижност и свободна игра на открито, отчитат тревожните данни в проучване на Университета на Сидни, Австралия. Всеки допълнителен час телевизия или компютърни игри повишават риска от високо кръвно налягане по-късно с 10%.

В проучването са включени 1492 деца на възраст 6-7 години от 34 начални училища в Сидни.

Учените не са голословни – откриват категорични признаци, водещи до неприятното заключение: при прекарващите продължително време пред екран те установяват, че артериите, захранващи зрителните органи, са по-тесни, което се възприема за признак за бъдещи кардиоваскуларни проблеми.

Състоянието на артериите при децата, които прекарват в игра час и повече навън, е много по-добро, в сравнение дори с тези, които отделят само по половин час и по-малко за физически занимания на открито.

Ретиналните артерии при децата с най-добра физическа активност са по-широки с 2,2 хилядни от милиметъра, в сравнение с повече гледащите телевизия.

Всеки час пред екрана стеснява артериите с 1,53 хилядни от милиметъра и повишава артериалното налягане с 10 mmhg.

Водещият проучването д-р Беймини Гоупинат, от Центъра за изследвания на зрението обяснява, че навикът да се прекарва дълго време пред телевизора означава по-ниска двигателна активност и често върви ръка за ръка с усвояването на лоши хранителни навици и наднормено тегло.

Днешните 6-7 годишни австралийчета прекарват средно почти два часа пред екран всеки ден. Замяната само на един час физическа активност с филм или компютърна игра има увреждащ зрението ефект. Неподвижността на очите, което е характерна особеност при гледане в екран, засяга малките кръвоносни съдове при ретината.

Лошият ефект се простира в организма и далеч не засяга само ретиналните артерии, обръщат внимание от изследователския екип.

За тази възраст времето прекарано пред екран за деня следва да бъде средно 30 минути.

Вижте още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: телевизиядецаекран
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
@2Съвременните монитори са супер безвредни. Не мигаш вследсвтвие на , което получаваш сухота в очите. Кибичиш на едно място - трупаш мазно и си докарваш дископатия.Гледаш *** неща - ставаш ***.Обездвишваш се и си докарваш всичко останало, което не съм изброил по-нагоре.
4
0
 
10
 
! Отговори
По цял ден пред ТВ преди 12 години
Ако майката на детето не е принудена да ходи на работа /защото я издържа съпругът/ или пък ако е безработна по неволя и по цял ден виси пред телевизията да зяпа *** сериали, как да накара детето си да не гледа и то - ту си играе, ту гледа. Нали повечето апартаменти са двустайни? Едната е спалня на родителите, другата служи за всичко - дневна, детска, единствена отоплявана през зимата. Помислете, колко са онези блейки, които биха се лишили от поредната сапунка заради интересите на детето?
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
6-7 годишните има изнервени родители, които бъхтат по цял ден и единствения начин за почивка е да монтират хлапето пред компа или тв за час-два. Уви, това е жестоката реалност в бг
2
5
 
7
 
! Отговори
аз съм бе преди 12 години
Да, не трябва да гледат телевизия. Но не за друго, А ЗА ДА НЕ ГЛЕДАТ ЧАЛГА, ТУРСКИ ФИЛМИ И СЛАВИ ТРИФОНОВ!!! Кръвното няма нищо общо - съвременните LCD телевизори са съвсем безвредни, все едно четеш вестник.
1
2
 
17
 
! Отговори
iKoko преди 12 години
6-7 годишните НЕ трябва да са пред екрана !!!