Само 27% от българите се интересуват от донорството

Въпреки това 60% от хората били склонни да дарят органи
Обновена: 9 юни 2011 11:29 | 9 юни 2011 10:46,
7
Само 27% от българите се интересуват от донорството
Снимка: архив Getty Images/Guliver Photos

Само 27% от българите се интересуват от това какво представлява донорството. Това показват данните от национално представително проучване на “Галъп Интернешънъл” по поръчка на здравното министерство. То е част от Националната седмица за популяризиране на донорството.

Ниският интерес сред обществото към темата е проблем за развиването на трансплантациите у нас. В същото време от тези животоспасяващи операции се нуждаят над 800 души.

Най-голям е процентът на хората, които се интересуват от донорството сред хората със средни доходи – 41%, висшистите – 40% и жените – 31%.

Едва 14% от българите са обсъждали темата за донорството и каква е тяхната воля с близките и семейството си.

Въпреки ниския интерес към темата 60% от хората заявяват, че са готови да дарят органите си, за да помогнат на друг човек. Отново най-многобройни са висшистите – 68%, хората със средни доходи - 70%, образованите българи, говорещи чужди езици, пътуващи,ползващи интернет – 68%.

18% не са съгласни да бъдат донори, а 22% нямат мнение по темата. Сред несъгласните преобладава делът на пенсионерите – 25%, жителите на малки градове – 24%, българите с основно и по-ниско образование.

Основната причина за отказите от донорство е страхът на хората, че органите им може да не се използват правомерно, показват още данните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: донорство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
36
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 13 години
та цял народ е донор на БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ !
5
0
 
33
 
! Отговори
от 1 до 3 преди 13 години
А ти си много умен :))) Тези, които изброи, са 5%, останалата *** нищо свястно не я интересува, гаранция ти давам. И ти си в това число, ясно е, само че утре, ако на теб ти се наложи да попаднеш сред чакащите, друга ще я запееш. Е, пожелавам ти да не ти се случва, но имай предвид, че каквото повикало, такова се обадило, разбра ли, зеленчук такъв?
4
0
 
34
 
! Отговори
jane преди 13 години
Всъщност основната причина да не се дарява е, че няма система, която навреме да позволява на хората да изявят желание. Защото според мен огромен процент от хората са съгласни, в крайна сметка след като органите вече не ти трябват какво значение има къде са. Но ако човек сам не заяви желанието си, остави ли се на роднините в такъв момент, просто шансът да се съгласят намалява драстично. А иначе кои са тези религиозни причини не знам. Никъде в Библията не пише - не дарявай органите си.
3
3
 
33
 
! Отговори
До 1 преди 13 години
Ама много си ***. Защо си мислиш, че само тези не искат да дарят органите си? Не ти ли идва на ум, че има хора по религиозни причини да не искат, или поради други съображения!?Нещата не са само черно или бяло или си в едната крайност или в другата. Идва ли ти на ум, че има хора,които поради заболявания не могат да даряват нито кръв нито органи!?И най-вече като знам каква ни е здравната система, и аз не искам, не искам някой да търгува с тялото ми, и да взима пари под масата, аз не съм зарзават
2
6
 
31
 
! Отговори
......! преди 13 години
Търговията с човешки органи трябва да се забрани изцяло......!
1
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много ясно, че не се интересуват, това да не е новия клип на Милко Калайджиев, че да ги интересува? Интересуват се само тези, които са попаднали в листата на чакащите и знаят какво е, останалата *** я вълнува много повече какъв *** да си купи и какви дънки да си облече за диското довечера...