Прекаленото гледане на тв води до диабет

Повишен е рискът и от сърдечносъдови заболявания
Обновена: 15 юни 2011 12:55 | 15 юни 2011 12:55,
7
Прекаленото гледане на тв води до диабет
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Хората, които прекарват повече часове пред телевизионния екран, са изложени на повишен риск от диабет, сърдечносъдови заболявания и смърт, като дори два часа пред телевизора оказват неблагоприятен ефект, съобщи Ройтерс.

Американците гледат телевизия средно пет часа на ден, докато австралийците и европейците - между 3,5 и 4 часа, съобщава Франк Ху, ръководител на изследователския екип от Колежа по обществено здравеопазване към Харвардския университет.

"Посланието е ясно. Ограничаването на телевизионното време е важно, за да се промени заседналият начин на живот и да се намали риска от диабет и сърдечносъдови болести", казва Ху. Хората, които седят пред телевизора, не само се обездвижват, но и са по-склонни да консумират нездравословна храна.

"Комбинацията от заседнал начин на живот, нездравословно хранене и затлъстяване "подготвя най-добрата среда" за развитието на тези заболявания", допълва изследователят.

Франк Ху и колегите му са анализирали осем проучвания, посветени на връзката между телевизионното време и болестите. Изследването им е обхванало общо над 200 000 души, наблюдавани средно между седем и десет години. Участниците в проучванията не са страдали от хронични заболявания.

Специалистите са установили, че за всеки два часа пред телевизора рискът от диабет се увеличава с 20 процента, от сърдечносъдови болести - с 15% и от смърт - с 13%.

На базата на тези данни изследователите са изчислили, че сред група от 100 000 души намаляването на всекидневното телевизионно време с два часа ще предотврати 176 нови случая на диабет годишно, 38 случая на фатални сърдечносъдови болести и 104 случая на преждевременна смърт.

Изследването не доказва, че гледането на телевизия е причина за повишения риск от заболявания, а само установява наличието на подобна връзка, отбелязват авторите.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква е разликата тогава да седиш 2 часа да гледаш телевизор и да седиш 8 или 10 часа пред компютър и да работиш - в двата случая си обездвижен и се храниш нездравословно особено когато си на работа ?????
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Учените: Изследването не доказва, че гледането на телевизия е причина за повишения риск от заболявания.Журналистът: Прекаленото гледане на тв води до диабет.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
A Чики......вото до ослепяване и косми между пръстите на ръцете.Хахаха
3
0
 
4
 
! Отговори
счети преди 12 години
Глупостиииии, глупости! "Комбинацията от заседнал начин на живот, нездравословно хранене и затлъстяване "подготвя най-добрата среда" за развитието на тези заболявания"-това е "ключът от палатката", а не "прекаленото гледане на ТВ". И стреса, а и наследствения фактор не е без значение! И само по себе си намаляването на гледането няма да промени нещата, освен ако не станеш и не излезеш на разходка на чист въздух или занимание с хоби, нещо, което да ти носи удовлетворение и радост..
2
0
 
3
 
! Отговори
Оле! преди 12 години
Напоследък БГ телевизиите предават такива тъпотии, че почти не гледам тв. Но пък вместо това вися пред компютъра, та май опасността за здравето си остава непроменена.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
stiga s tia gluposti. to hranata i zalkata situazia ni ubiva, sega i turskite seriali da ne gledame :). aide ne6to koeto ne e opasno pokazete. ( ta to gsm li ne biaha )