"Флирт", новият вариант на Ковид-19, който идва с диария и гадене

Новият вариант заобикаля имунитета, но не е опасен
Обновена: 13 май 2024 12:45 | 13 май 2024 12:45, Инна Ангелова
28

Ковид-19 атакува с нови варианти, наречени “Флирт”. За мутацията на вируса, който блокира света преди няколко години, информират от центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ. Учените алармират, че ваксините не действат срещу новия вариант.

"Става въпрос за група от варианти - KP.1, KP.2, KP.3, генетично свързани помежду си. Потомци са на друг вариант - JN.1, който предизвика възход в редица държави, в това число и САЩ. Често наименованието на вариантите идваше от социалните мрежи. "Флирт" идва от съкращението на аминокиселините, на две от водещите мутации, характерни за тези варианти - FL идва от замяната на аминокиселина фенилаланин и ризин. RT идва от аргинин и треонин", обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в "България сутрин".

Проф. Александрова допълни, че вирусът непрекъснато се променя, подобно на всички останали вируси. Няма данни да се смята, че този нов вариант има по-различна клинична картина. Според проф. Александрова “Флирт” няма да представлява заплаха.

“Специалистите се срещат с обичайните хрема, кашлица, възпалено гърло, главоболие, болки в тялото, умора. Случаите на загуба на вкус и мирис са много по-редки, в сравнение с началото. Пациентите все по-често се срещат със стомашно-чревни симптоми - гадене, повръщане, диария. Това кара и специалистите в началото да мислят за други вируси", обясни проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Относно ваксините, вирусологът каза, че защитата е около 51%, тъй като те се фокусират върху последния актуален подвариант на вируса. “Очевидно е, че няма как да спре инфекцията, но се смята, че все още дава защита срещу тежко боледуване. Събират се всякакви данни. Дали по-бързо заразява? Едва ли, но във всички случаи, като един следващ вариант, бяга по-добре от имунния отговор", стана ясно от думите ѝ.

Проф. Александрова уточни, че няма нови препоръки от Центъра за контрол на заболяванията по отношение на ваксинацията. А във връзка с изтеглянето на ваксините на AstraZeneca, специалистът успокои, че няма повод за притеснение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от Свободно време.
Нумерологична прогноза за 13 - 19 май
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
този жалък цирк ковид, го знаемкато войната в украйна се провалиотново се хванаха за този цирк.Истината знаем за ковида,това е разработкана американски воени биолози.Този път номера на клоунитемутафчийски,александрова, христова,гломб,кунчев, кантарджиев,витанов няма да мине..
22
1
 
2
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 седмица
Затваряй Витоща! Веднага! Всички Флиртове там стават!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тази през ковид епидемията разпостраняваше че с пиене на ракия и саладка се лекува ковид 19 .В БАН яко къркат .
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Летните грипове с диарията станаха КОВИД. Браво бе лелке. Жало че държавата е харчила пари да те учи навремето.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кунчо да си бие бустера да не влиза пак в болница и наздраве на бай Шиле и да си забърши мустака оная жената на чубака да се среши а радка пирадка да не се покзава, че децата се плашат Ние сме си добре
18
2
 
12
 
! Отговори
Гаси преди 1 седмица
Умния виросс, абе няма такова нещо като вирус,да мутира вече 4 години и да го има! Това доказва че въобще не е никакъв вирус,а принтирани химиѝ,с които поддържат тази измама! А този то луп на снимката не се ли наяде вече? Се хванат с муню лукавеца и да се надлъгват двамата.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
само като я вида тая рошава бузеста лелка и получавам описаните по-горе симптоми ди.рия, гадене/ даже и без да имам ковид
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
разпространен е най вече в Черноморските ни курорти!
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ба.и и наименованието. Тия театрали съвсем изпеRкаха с тоя ковид. Вече на майтап го обърнаха дори организаторите.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Немат въображение тия хора, затова са го кръстили "флирт". Един вид казват "будалкаме се с народонаселението, па то може и да ни се върже". Ама трябваше нещо по-така да измислят за име, можеше например да го кръстят "ТaShak", хем на български е жаргонен синоним на "шега", хем на англоговорящите нищо не им говори, а пък звучи яко и респектиращо! Ама немат въображение, горките. Къде да им пиша да им предложа име за следващия щам?
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хаха флирт. Обаче ми е чудно защо толкова избягваха името Пи, нещо ги е срам да се заиграват с това число.
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
A, тоя с разcтройството се опитаха да го пробутат и тогава, ама им стана неудобно да им се подиграват хората къде ще трябва да си пъхат тестовете и се кротнаха, ама сега явно разчитат, че хората са забравили и пак се пробват.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дали имунитет, който е заобиколим е имунитет ?!
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На всеки 3-6 месеца нов вариант и нови ваксини.:)):)):))
9
0
 
11
 
! Отговори
Логика преди 1 седмица
Генетичната свързаност на новите варианти с предишни щамове като JN.1 говори за нуждата от продължаващи изследвания и може би адаптиране на ваксините, за да се осигури защита срещу по-новите и потенциално различни варианти. С две думи някой иска пари по заобиколен начин. Има хиляди разновидности на SARS nCoV 2. За всяка трябват субсидии и ваксини и бустери после. А най-важното е, че богатите се лекуват за 2 дни, а бедните се ваксинират.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Краят на ковидо, е без край, всичко е ковид.:))
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
да идва путин да ни излекува и от новият ковид. повечето хора бързо забравиха какво беше преди да почне войната в украйна....
6
0
 
8
 
! Отговори
трибунал преди 1 седмица
Няма да ви се размине! Всички паникьори ще висите по дърветата, докато ви изкълват грагите! #Нюрнберг2
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
и на мене ми се гади от тая водка флирт - отвратително е, затуй предпочитам ракийца, а и пази от ковид
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
абе кък от флирт ше получаваш диарииа и гадене - тия добре ли са - аз си флитуам свободно и нищо ми няа