Литий е изпробван срещу болестта на Паркинсон

Предклинични тестове определят правилно дозиране
28 юни 2011 12:21,
1
Литий е изпробван срещу болестта на Паркинсон
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Литият, използван за лечение на биполярно разстройство, предотвратява изграждането на токсични протеини и клетъчна смърт, свързани с болестта на Паркинсон, съобщи ЮПИ.

Джули Андерсън от института Бък за изследвания върху стареенето заяви, че са започнали предклинични тестове, за да се определи правилното дозиране на лекарство, включващо литий.

"За пръв път литий е изпробван върху животински модел на болестта на Паркинсон, поясни Андерсън. Тъй като сигурният профил на лития у хората е добре изучен, вероятността да се появи риск, свързан с него, при клинични изследвания значително намалява".

Още по темата
Учените извършили експеримент с мишки. Използването на малки дози литий блокирало натрупването на токсични протеини и смъртта на неврони.

Вероятността литият да е ефикасен за пациенти, засегнати от болестта на Паркинсон, на субклинично ниво е вълнуваща, отбелязаха авторите на изследването. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е известно от много време. Но трябва да се търси основната причина, която е живака от ваксини или амалгами. Този метал е най-опасният невротоксин и нищо чудно, че той е причината за подобни проблеми.... Лития помага, да, но пак казвам търсете основната причина!!! Имате интернет, гугъл и тем подобни така, че търсете и не се прадавайте....