Ново 20 – мобилните телефони не причинявали рак

Няма пряк риск, твърдят европейски експерти
Обновена: 28 юли 2011 11:13 | 28 юли 2011 11:13,
80
Ново 20 – мобилните телефони не причинявали рак
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Продължават разнопосочните мнения на здравни специалисти за влиянието на мобилните телефони върху човешкото здраве. В поредно изследване по въпроса екип от европейски учени установил, че няма непосредствена опасност от ракови заболявания при децата вследствие на говоренето по GSM-и, пише mashable.com.

Експертите се насочили към подрастващите, тъй като се предполага, че техните организми биха били най-незащитени от облъчване. В проучването са участвали 1 000 души.

Още по темата

Учените сравнявали показателите на две групи – първата е съставена от младежи с мозъчен тумор, говорещи по мобилни телефони, а втората – от такива, които са в добро здраве, въпреки че всекидневно ползват устройствата.

Крайният извод е, че пряк риск от причиняване на раково заболяване при децата заради употребата на мобилни телефон не съществува.

Резултатите от последните тестове обаче са в противоречие с позицията на Световната здравна организация, която в специален доклад определи мобилните телефони като „възможно канцерогенни за човека”.

От mashable.com предлагат на всички, които се притесняват от неясния ефект от говореното, да правят това, което правят повечето тийнейджъри по света – да комуникират предимно чрез текстови съобщения за сметка на разговорите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
2
 
! Отговори
класически глупак преди 12 години
Глупаците си знаят тяхното... Аз пия по 2 л алкохол от както се помня защо нищо ми няма?
77
1
 
3
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 77Ти мой човек не си учил БГ, ти си учил ВЪВ БГ.И пак повтарям - ако смяташ че поназнайваш английски, какъв ти е проблема да ми пишеш на уж родния ти език?Да не си същия оня - дето играеше преди време фалшивата рускиня, дето учила малко български но много обича Путин и Русия, и ни напомня колко трябвало да и бъдем признателни че са ни "освобождавали" на два пъти?
76
1
 
3
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: 77Не знам дали си същия, дет' уж завършил в онова - индианското (според теб) училище за бледолики индженери. Ако смяташ, че английския ти е родния език - пиши на него, ако не ще си намеря американци с които да си общувам както досега. Явно в българските форуми американци няма да намеря. Език е синоним на анатомичен орган на повечето езици, не само на английски и български.Така че очевидно английския ти е чужд, защото сигурно си мислиш, че когато съм болен имам фебрилитет а не температура?
75
2
 
3
 
! Отговори
до някой преди 12 години
Ами аз като съм учил БГ ми казаха, чe TS се чете за Ц, също както CH се чете за Ч, така че по твоята кретенска логика трябва да е Масасхузетс. Английския ти звучи все едно говори индианец.Tongue е езика, който ти е в устата, говорим "език" на Английски е LANGUAGE. Няма American language, езика е Английски, и по всичко личи, че ти е далече от flawless. Само *** онлайн преводачи или пълни *** могат да объркат tongue с language, избери си кое от двете си и дерзай ;)
74
2
 
5
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 73Абе аз като говоря по половин час и повече на мобилния телефон защо ми няма нищо бе? Сигурно съм вече мутирал, та затова, а?А! Между другото, ако обърна две големи сунгурларски по сто грама за пет минути усещам ефекта в главата си!Извод: Две големи ракии на гладно за петнайсет минути са много по-вредни отколкото половин час разговро по GSM!
73
2
 
2
 
! Отговори
някой преди 12 години
Ето, за пореден път се убеждавам, че в България всеки "разбира" от това което не му е работа. Не казвам, че всички са задължително с основно и средно образование. Защото се сещам за един случай с икономист, завършил икономика, и ми обясняваше как ще си настрои сателитната антена. Накрая викна хора от фирмата оператор като се убеди че не може сам.
72
2
 
3
 
! Отговори
някой преди 12 години
Абе къде се дяна оня тарикат дето "завършил" Масачузетския Технологичен Институт? Между другото, Масачузетс го беше написал по някакъв *** погрешен правопис. Английският му бил роден език, българският му бил втори ужким? Никакъв не се обажда, а аз така исках да си кореспондирам с някое американче на родния му език ... когато му написах няколко изречения на английски се скри, та се не виде! Така преди имаше фалшиви рускини които защитаваха Русия и Путин, ха ха ха!
71
2
 
2
 
! Отговори
до "дрън" преди 12 години
Правилно. Аз и почти всичките ми познати имаме оплаквания също. Мъча се даже да сменям ухото, но не върви.Също така и сметките са много вредни.
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 69 да фурната има защитно фолио и специален екран.... А мобилния има ли защитно фолио и екран я помисли малко преди да обиждаш..... Обльчвате директно в .....
69
2
 
3
 
! Отговори
аз преди 12 години
Естетсвено, че няма облъчване. Няма да го признаят или поне не сега. Точно каквто преди време цигарите са били безвредни. Но в крайна сметка се оказа обратното.
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
69, екарана на микровълновите печки пропуска. Освен това високочестотното облъчване на храната там пресича белтъка в яденето, т.е. не е препоръчителен. Но чукча обича удобствата, той не иска да си подгрява яденето на легерния огън (в случая котлонче).
67
2
 
5
 
! Отговори
До ПЕПИ преди 12 години
Абе, тиквооо, ама нали микровълновите печки имат екран от фолио бе... Кви ми ги ръсиш, ламер газиран. Ако искаш, може да си екранираш главата с шлем от готварско фолио, па си говори на воля по Витошка.
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези европейски експерти да се хванат за палците, че идвам!Разговорът с мобилен телефон, когато е на ухото, след по-дълга употреба ПРОМЕНЯ картината на ел. магн. поле около главата на човека. Разговор от 5 минути и след това имате поне 30 мин. възстановяване. Влиянието е на клетъчно ниво и за това не искат да го признаят, още повече че няма по-задълбочени и във времето изследвания.
65
2
 
3
 
! Отговори
НСС преди 12 години
Намери от някъде карабина и тихинко някоя вечер отстреляй UPS-а и захранването на антените, обикновено това са едни бели кутии под антените. Антената я остави, изплющи захранването. Като го направиш няколко пъти това нещо, оператора ще си я демонтира, защото вградения сот няма да помогне. Има и други начини за терминиране на антени, само питай, но пробвай винаги с най-простите и ефективни!
64
2
 
3
 
! Отговори
ДО 63 преди 12 години
Драги, не се чуди, ами *** и я превърни тази антена в спомен!!! Послушай ме, това е много, много тиха и не много бавна смърт!!! Само в тази пропаднала държава позволиха на мобилните оператори да си слагат " електронните бомби " над главите ни!!!
63
1
 
3
 
! Отговори
КЪМ НОМЕР 63 преди 12 години
От мощните антени няма спасение - сменете детската и по възможност я преместете в друго помещение, което няма прозорци към антената.
62
3
 
5
 
! Отговори
НСС преди 12 години
На първо време, купи си от Конрад тестер за високочестотни лъчения, не е скъп 15-30лв. Показва грубо, но е достатъчно, ако има лъчение. Първо измери когато антената не работи, после измери когато я пуснат. Ако има резултат, потърси в литературата как се пресмята интензитета на това поле или се допитай до някой който може да ти помогне в сметките. Ако се почувстваш застрашен, не се оплаквай на никоя институция защото всички са мърльовци. Действай сам. Един камьон с теглич, стоманено въже и дърпаш
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На блока срещу детската ни стая днес монтираха антена на мобилен оператор. Чудя се дали е опасна? На около 300 м е.
60
3
 
4
 
! Отговори
пепи преди 12 години
Аман от учени разбирачи Заради вас нацията тотално оглупя Препорьчвам ти да си вмькнеш умната глава в микровьлнова фурна и да я пуснеш на МАКС. поне за 5 мин . и после пак ще коментираме дали Честотите над 600Мхц. са полезни за човешкото тяло ,, глава,, Домашните микровълнови фурни работят обикновено на честоти около 2,45 GHz, т. е. λ = 12,23 cm Почти на честотата на мобилните които са на 850/900/1800/1900
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами как ще причиняват. Ако някой каже, че са вредни, нали големите компании ще загубят.То един телефон не можеш да прехвърлиш пък какво остава да ги спрат.Всичкото е мафия. Като веземеш мобилните оператори, Световната здравна организация и т.н.